A kertészkedés utazásának megkezdése izgalmas vállalkozás, de mint minden készséget, ezt is tanulni kell. A kezdők számára, akik megteszik első lépéseiket a kertészkedés világában, a gyakori buktatók elkerülése gyümölcsözővé teheti a kertészkedést. Ez az útmutató megmutatja, melyek a  legnagyobb hibák a kertben, amelyeket a kezdő kertészek gyakran elkövetnek.

1. Túl korai ültetés

A tavaszi vágy arra késztet bennünket, hogy idő előtt elvessük a magokat. Ha azonban jóval az utolsó fagy előtt megkezdjük a beltéri ültetést, a palánták túlnőhetnek a szűk helyeken. Legyen türelmes, és győződjön meg róla, hogy magjai készen állnak a kültéri környezetre.

 A kezdők számára, akik megteszik első lépéseiket a kertészkedés világában, a gyakori buktatók elkerülése gyümölcsözővé teheti a kertészkedést (Fotó: Pixabay)

2. Rossz hely kiválasztása

A megfelelő hely kiválasztása kulcsfontosságú a sikeres kertészkedéshez. Válasszon olyan területet, ahol legalább napi hat óra napfény éri, elkerülve a túlzott árnyékot. Ezenkívül vegye fontolóra a víz hozzáférhetőségét, hogy elkerülje a nehézkes feladatot, amikor a vizet nagy távolságra hordja.

3. A talajminőség figyelmen kívül hagyása

A rossz minőségű talajjal történő kezdés további erőfeszítéseket igényel annak javítása érdekében.  Részesítse előnyben a talaj-előkészítést zöldtrágya bedolgozásával és levelekkel történő mulcsozással, hogy gazdagítsa a termőképességét a vegetációs időszak kezdete előtt.

4. Idő előtti betakarítás

A megfelelő időben történő betakarítás művészet. A betakarítás késleltetése gátolhatja a növények növekedését, és a gyógynövények nem virágoznak az időben történő metszés nélkül. Legyen figyelmes a kertjére, és gondoskodjon arról, hogy a zöldségeket és gyümölcsöket a csúcson szedje le, hogy ösztönözze a folyamatos termelést.

5. Túlültetés

A lelkesedés túlambiciózus ültetéshez vezethet. A növénytöbblet megnövekedett munkaerőt és potenciális romlást eredményez. Kezdje kicsiben, és fokozatosan bővítse kertjét, ahogy tapasztalatokat szerez. A növények sokféleségének kezdetben történő korlátozása szintén megakadályozza a túlterheltséget.

6. A helyigény figyelmen kívül hagyása

A növények túlzsúfoltsága olyan, mintha túl nagy területen kertészkednénk. Ügyeljen a távolsági követelményekre, hogy megakadályozza a növények összegabalyodását, akadályozza a növekedést és növelje a betegségekre való hajlamot. A gyorsan növekvő fajok stratégiailag beilleszthetők a lassabban növekvő fajok közé, hogy hatékonyan kezeljék a helyet.

7. Ültetési stratégia hiánya

A stratégia nélküli ültetés egy termés túlzott mennyiségéhez vezethet. Változtassa meg az ültetési ütemtervet, vagy válasszon különböző érési idővel rendelkező fajtákat, hogy biztosítsa a folyamatos betakarítást az egész szezonban.

8. A növénygondozás elhanyagolása

A virágzó kerthez elengedhetetlen a rendszeres karbantartás. Az olyan feladatok, mint a gyomirtás, a tápoldatok és az öntözés, következetes figyelmet igényelnek. Tervezze meg előre, hogy időt szánjon ezekre a tevékenységekre, hogy megelőzze az elhanyagolást, és biztosítsa a növények virágzását.

9. Az ínyencségek védelmének elmulasztása

A vadon élő állatokat vonzhatja a kertje gazdagsága. Kerítések, csapdák és riasztók felszerelése szükségessé válik, hogy megóvja betakarítását a csigáktól, nyulaktól, szarvasoktól és madaraktól. A szükséges védelmi szint meghatározásakor vegye figyelembe kertje elhelyezkedését.

10. A kis problémák figyelmen kívül hagyása

Rendszeresen ellenőrizze a növényeket, hogy nincs-e baj. A levelek sárgulása vagy szokatlan foltok potenciális problémákat jelezhetnek. Gyakoroljon megelőző intézkedéseket, például biológiai védekezést, mielőtt vegyi megoldásokhoz folyamodik. A gyors cselekvés megakadályozhatja a problémák terjedését az egész kertben.

11. A társültetés elhanyagolása

Ha figyelmen kívül hagyja a társas ültetés koncepcióját, az akadályozhatja kertje potenciálját. Egyes növények jól fejlődnek, ha meghatározott kísérőkkel együtt ültetik, elősegítve a kölcsönös előnyöket, például a kártevők elleni védekezést és a fokozott növekedést. Szánjon időt a társültetési stratégiák kutatására és megvalósítására veteményeskertje egészségének és hozamának optimalizálása érdekében.

12. A megfelelő öntözési technikák figyelmen kívül hagyása

Az öntözés kulcsfontosságú szempont a kertészkedésben, és a nem megfelelő öntözés különféle problémákhoz vezethet. A túlöntözés gyökérrothadást és más gombás betegségeket okozhat, míg az alulöntözés meggátolja a növekedést, és csökkenti a hozamot. Ismerje meg a kertjében lévő egyes növények sajátos vízigényét, és alakítson ki következetes öntözési rutint a zöldségek virágzásának megőrzéséhez.

13. Az utódültetés figyelmen kívül hagyása

A kezdők körében gyakori tévedés, hogy figyelmen kívül hagyják a szukcessziós ültetés fontosságát. Ha az összes növényt egyszerre ülteti el, az hirtelen bőséghez vezethet, amelyet a termelés leállása követ. A szukcessziós ültetést a vetőmagok lépcsőzetes vetésével vagy átültetésével tegye lehetővé, biztosítva a folyamatos betakarítást a vegetációs időszakban. Ez a stratégiai megközelítés maximalizálja kertjének termelékenységét.

Tánc a természettel

Kertészeti útra indulni nemcsak arról szól, hogy elültetjük a magokat; finomságot igénylő tánc a természettel. Ha elkerüli ezeket a gyakori buktatókat, utat nyit egy olyan kert felé, amely élénk élettel virágzik. Tehát ölelje át a talajt, vegye figyelembe minden egyes levél tanulságait, és hagyja, hogy kertje a kertész és a föld gyönyörű partnerségének bizonyítéka legyen. Boldog kertészkedést! – zárja írását a garden-guide.com

Megosztás

További híreink

Módosul a tenyészbika tenyésztésbe állítását segítő de minimis támogatás

2024.07.06.

Változnak a szabályok, módosul a tenyészbika tenyésztésbe állítását segítő de minimis támogatás.

Modern feudalizmust hozhat az agráradatok kezelése? 

2024.07.06.

A modernizálódó mezőgazdaságban új ágazatként jelentek meg a precíziós gazdálkodásra és az ennek kiszolgálására létrehozott eszköz- és programrendszerek.

Takács András Péter beszélt a növényvédelem aktuális témáiról

2024.07.06.

Takács András Péter beszélt a növényvédelem aktuális témáiról és a keszthelyi Georgikon Campus tevékenységéről.

Válaszok kellenek arról, hol tart a magyar agrárdigitalizáció

2024.07.05.

Tanulmány készül annak érdekében, hogy az Európai Unió tagállamai pontosabban lássák, hol tart a mezőgazdaság digitalizációja

Sürgősen változtatni kell a magyar mezőgazdaság vízellátásán

2024.07.05.

A jóval a rendszerváltás előtt megépült keleti és nyugati főcsatornán kívül nem nagyon fejlődött az infrastruktúra, pedig az ország bővelkedik felszíni vizekben.

Új eszközök és büntetések segítenek a gazdáknak a termőföld felvásárlókkal szemben

2024.07.05.

Javul a termelők helyzete, mert új eszközök és büntetések segítenek a gazdáknak a termőföld felvásárlókkal szemben.

Partnerhírek
Partner

Az LG repcehibridek a magyar körülmények között a lehető legmagasabb termést produkálják

2024.07.01.

Európa első számú repcehibridjével, az LG Ambassadorral, valamint egy új, ígéretes hibriddel, az LG Armadaval készül az új szezonra a Limagrain Hungária Kft. Szijártó Bálintot, a vállalat cégvezetőjét a Magro.hu kérdezte, aki többek között arról is beszélt, hogyan látja a repcetermesztés jövőjét Magyarországon.

Partner

Minden, amit a gyümölcsösök lombtrágyázásáról tudni kell - fókuszban az alma

2024.07.01.

A gyümölcsösökben az új trágyázási időszak mindig ősszel és kora tavasszal, a talajon keresztüli fenntartó trágyázással indul. Később, a nyár folyamán viszont kulcsszerephez jut a lombon keresztüli tápanyag-utánpótlás. Bár a gyümölcsösök fenntartó trágyázásához sem nélkülözhetők a talajvizsgálatok, de a termő gyümölcsösök esetén döntő jelentőségű a lombanalízis, amit rendszeresen el kell elvégezni. Az árutermő ültetvények költségtényezői között a tápelem-analízis nem olyan jelentős tétel, amit érdemes lenne megspórolni, különös tekintettel az így nyerhető tápláltsági állapotra. Az információ értékét, használhatóságát növeli, ha a mintavétel időben és szakszerűen történik, valamint az évenkénti mintaterek következetesen azonosak, sőt a talaj- és levélmintavételi egységek egymással beazonosíthatók, fedik egymást.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
Solis 50 RX kabinos 12fokozat
Bács-Kiskun, Kecskemét

Solis 50 RX kabinos 12fokozat

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!
Kiemelt
Goldoni S 80 plus fülkés traktor
Bács-Kiskun, Kecskemét

Goldoni S 80 plus fülkés traktor

Hitelesített telefonszám

12 000 000 HUF

+ áfa
Hirdetésfeladás