Egyre rövidülnek a nappalok, és egyre hidegebb a levegő. Miközben arra készülünk, hogy több időt töltsünk bent, és jól érezzük magunkat, itt az ideje, hogy a kültéri növényeinket is áthelyezzük, és beltérbe vigyük.

 Bár a legtöbben úgy gondolják, nincs egyszerűbb dolog annál, mint bevinni a növényeket, néhány balul sikerült lépés nemcsak a kültéri növények, hanem a meglévő szobanövények számára is káros lehet.

Minden növényt, amelyik kint volt, ajánlott napsütötte – az épület elhelyezkedésétől fóggően lehetőleg déli vagy nyugati fekvésű – helyre vinni (Fotó: Pixabay)

Túl sokáig várt arra, hogy behozza a növényeket

Az időzítés kulcsfontosságú a növények behozatalakor. „Az egyik hiba, amelyet a kertészek gyakran elkövetnek, amikor a növényeiket visszahelyezik, hogy túl sokáig várnak. Ez pedig stresszt okozhat, és akár meg is ölheti a növényt, ha túl hideg lesz. Amikor az éjszakai hőmérséklet 10 fokig süllyed, általában itt az ideje, hogy a szobanövényeket visszaköltöztessük beltérbe, melegebb környezetbe. Természetesen vannak kivételek, ilyenek például a trópusi növények, amelyeket már jóval korábban biztonságba kell helyezni, és vannak olyanok, amelyek ellenállnak a hidegebb hőmérsékletnek, például a broméliák, amelyek később is kint maradhatnak. 

Elfeledkezett a kártevőkről

Amikor a növényei kint voltak, előfordulhat, hogy néhány gyakori növényi kártevő, például levéltetű, takácsatka, poloska fertőzte meg őket. Mielőtt bevinné a szobanövényeit, végezzen alapos vizsgálatot, hogy ellenőrizze a rovarokra utaló jeleket, beleértve a petéket is. Ha élő rovarokat talál, permetezze be őket rovarölő szappannal, ügyelve arra, hogy teljesen be legyenek vonva. Kezdje el ezt az ellenőrzési folyamatot egy hónappal a tervezett beköltöztetés előtt, hogy legyen ideje a fertőzések kezelésére, és szükség esetén ismételje meg a folyamatot.

Nem olyan helyet választ, ahol elegendő a napfény

Ügyelni kell a helyre – és a fényviszonyokra –, amikor valaki beviszi a növényeit. Minden növényt, amelyik kint volt, ajánlott napsütötte – az épület elhelyezkedésétől függően lehetőleg déli vagy nyugati fekvésű – helyre vinni, a legjobb egy világos ablak közelében. 

Figyelmen kívül hagyva a nedvességszükségletet

A beltéri levegő sokkal szárazabb lehet, mint a kültéri, különösen télen, amikor a fűtőberendezések működnek. Sok növénynek, például a trópusi növényeknek magasabb páratartalomra van szükségük. Ennek orvoslására használjunk párologtató tálcát, vagy helyezzük a nedvességet kedvelő növényeket eleve nedves helyre, például a fürdőszobába.

Túlöntözés

Mivel a beltérben kevesebb a napfény, ez azt jelenti, hogy a növényeknek kevesebb vízre lesz szükségük. A túlöntözés a kertészek gyakori hibája. Először mindig ellenőrini kell a talaj nedvességszintjét.

Oda kell helyezni, ahol sok fény van

A legtöbb növénynek időre van szüksége, hogy alkalmazkodjon az új környezethez – és minden alkalommal, amikor új helyre költöztetik, újra kell alkalmazkodniuk. Ez a kiigazítási folyamat energiát igényel, ami idővel gyengítheti a növényt, így sebezhetőbbé válik a betegségekkel, kártevőkkel szemben, vagy el is pusztulhat. Oda kell helyezni, ahol sok fény van, és ott kell hagyni.

(Forrás: realsimple.com)

További híreink

Agrárerdészet kicsiben, a kertben

2024.10.20.

Az agrárerdészet egy nem is annyira új irányzat, viszont egyre inkább nagy hangsúlyt kap majd a jövőben. Egy ilyen rendszert kicsiben, egy házikertben is felépíthetünk. Ahogy a természetben is a fák és az alattuk élő aljnövényzet kölcsönhatásban vannak, ugyanígy lesz ez a kiskertben is. Az agrárerdészet olyan, ősi gyökerekkel rendelkező termesztési mód, amelyben a fákat (azaz az erdészeti növényeket) és a szántóföldi vagy kertészeti növényeket együtt termesztik.

A dámszarvasokat titokzatos betegség fenyegeti

2024.10.20.

A dámszarvasoknak mostanában nemcsak a tehenek kegyeiért kell megküzdeniük, hanem egy körükben terjedő titokzatos betegséggel is. A rejtélyes kór az érintett állatoknál nemcsak deformált, gennyes agancsokat, hanem a jelek szerint szaporodási problémákat és további súlyos tüneteket is okozhat. A dámokon túl az őzeket és gímszarvasokat is érintő tünetek a kutatók szerint összefüggésben állhatnak a mikotoxinok jelenlétével, és egyelőre úgy tűnik, hogy nincs ellenük gyógymód.

Gyakran hibázunk, amikor a hideg elől a lakásba menekítjük növényeinket

2024.10.20.

Egyre rövidülnek a nappalok, és egyre hidegebb a levegő. Miközben arra készülünk, hogy több időt töltsünk bent, és jól érezzük magunkat, itt az ideje, hogy a kültéri növényeinket is áthelyezzük, és beltérbe vigyük.

A gazdák megbirkóznának az éghajlatváltozással – nyitottak az innovációra

2024.10.20.

A magasabb hozampotenciál ösztönzi a digitális gazdálkodás elterjedését: a gazdálkodók kétharmada már használ digitális eszközöket, és ugyanennyien szeretnének többet megtudni a mesterséges intelligenciáróll. Ez az egyik kulcsfontosságú megállapítása a 2024-es Farmer Voice felmérésnek –Ausztrália, Brazília, Kína, Németország, India, Kenya, Ukrajna és az Egyesült Államok 2000 gazdálkodójának körében végzett kutatás –, amelyet a Kynetec globális piackutató cég végzett a Bayer megbízásából.

Úttörő projekt – takarmány előállítása üvegházhatású gázokból!

2024.10.20.

Két mikroorganizmus – egy baktérium és egy alga – együtt használható a szén-dioxid és a metán fehérjében gazdag biomasszává alakítására. A felfedezés arra késztette az új-zélandi elsődleges iparágak minisztériumát (MPI), hogy támogassa az Upflow-t és partnereit a kutatás előmozdításában.

Robotra bízzák az újraerdősítést, percenként lehet gazdagabb egy új fával a világ

2024.10.20.

A Continental és a Land Life együttműködve egy autonóm faültető robotot hoznak létre, amelyet arra terveztek, hogy megbirkózzanak a globális erdőirtással, hatékonyan ültetve a fákat nehéz terepen.

Partnerhírek
Partner

Kond-Coop Kft. – „Gazdáktól, Gazdáknak”

2024.10.18.

A 7. Kirovec Nap középpontjában maga a gazda, a gazdálkodó ember állt. A Kond-Coop szakmai eseményén nagy hangsúlyt fektettek a gazdák véleményeinek és tapasztalatainak megosztására.

Partner

A Corteva a Bábolnai Gazdanapokon bemutatta a tavaszi hibridkukorica-kínálatát

2024.10.17.

A Corteva Agriscience nemzetközi mezőgazdasági kutató-fejlesztő vállalat bemutatta tavaszi Pioneer® kukoricahibridek kínálatát az idén 37. alkalommal megrendezett Bábolnai Gazdanapokon. A mezőgazdasági szakkiállításon a vállalat szakértői készséggel álltak a termelők rendelkezésére és segítettek a hibridválasztással kapcsolatos kérdéseik megválaszolásában.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat

Magro.hu Piactér

Több mint 3.300 hirdetés 104 kategóriában!

Megnézem a hirdetéseket
Hirdetésfeladás