Felemás képet mutat az idehaza forgalmazott tetőfedő termékek és külső burkolati lemezek piaca. A pályázati forrásokból megvalósuló beruházások esetében, a szigorú követelményeknek is köszönhetően, minőségi anyagokat használnak az építkezéseken. Viszont a lakossági felújítások, illetve az önerős vállalkozói beruházásoknál már meghatározó szerephez jutnak a bizonytalan minőségű és eredetű alapanyagok és késztermékek, amelyek főleg a Távol-Keletről, illetve a román és lengyel beszállítóktól érkeznek hozzánk. Népszerűségük legfőbb oka az olcsó ár, amely akár 30-50 százalékkal is alacsonyabb lehet az idehaza előállított termékekénél. Vigyázzunk azonban, mert hosszú távon az olcsóbb megoldás legtöbbször ebben a szegmensben is drágábbnak bizonyul, miután az áron alul forgalmazott importáru sérülékenysége, tartóssága komoly kockázatokat rejt magában.

Ezeket a legjobban úgy tudjuk elkerülni - mondta Alyyan Nabeel, a Swedsteel-Metecno ügyvezető igazgató a Magro kérdésére - ha az építkezések megkezdése előtt szakember segítségét is igénybe véve ellenőrizzük a felhasználandó termékek minőségét igazoló papírokat, hogy azoknak az anyag- vagy acélvastagsága, illetve korróziógátló horgany- (cink-) bevonata megfelel-e az elvárásoknak. Ezek garantálják ugyanis a tető szilárdságát, tartósságát, stabilitását, illetve esztétikáját.”

A svédacélból készülő tetők és csarnokok vezető gyártója, a Swedsteel-Metecno szakemberei szerint ugyanakkor szó sincs arról, hogy a külföldről behozott alapanyagokat, késztermékeket gyártó vállalkozások ne lennének képesek minőségi munkára. Ma már általánosan kijelenthető, hogy a nívós gyártástechnika, a technológiai fejlettség, a színvonalas termelésre alkalmas gépek és anyagok, valamint a magas szaktudás világszerte mindenhol elérhetőek, legyen szó a Távol-Keletről, vagy a közép-európai régióról. Viszont tény az is, ha a cégek a magasabb minőségi előírásoknak megfelelve akarnának kilépni a nemzetközi porondra, akkor a szállítási, a logisztikai és a terméktámogató szolgáltatások biztosításával együtt korántsem kínálhatnák olcsón a portékájukat. Ennek megfelelően inkább a minőség csökkentésével, és a szolgáltatások szűkítésével, megszüntetésével próbálnak hídfőállásokat szerezni külföldön, beleértve ebbe Magyarországot is.

Egy acélcsarnok akkor felel meg a követelményeknek, ha 50 évig áll, de sajnos a tető- és falburkolatoknál sokszor az olcsóság győzedelmeskedik

Nálunk a pályázati források felhasználásával készülő építmények, csarnokok esetében olyan magasak a műszaki elvárások, illetve annyira komolyak a garanciakövetelmények, hogy a meghatározott uniós szabvány alatti minőséget kínáló gyártók azonnal kiesnek a rostán. Ellenben a lakossági szektorban, és azoknál a vállalkozások egy részénél, amelyek saját pénzből hajtanak végre tetőfedési munkálatokat, vagy homlokzat burkolati építéseket, felújításokat, a külföldi gyártók már sikerrel veszik fel a versenyt a hazaiakkal szemben. Utóbbiak kárára gyakran 20, 30, vagy épp 50 százalékkal is kedvezőbb áron kínálják a termékeiket a vásárlóknak. Azonban az olcsó, gyors és nem túl szakszerű megoldások komoly biztonsági és minőségi kockázatokat jelenthetnek már rövidtávon is az építtető tulajdonosok számára.

A magasabb minőségű terménytároló – jóllehet, hogy első látásra – drágább, de már középhosszú távon is megéri a minőségbe fektetni

Ha a hosszú távú biztonság a cél, akkor érdemes a minőségbe fektetni és jó kivitelezőt, gyártót keresni.” –hangsúlyozza Alyyan Nabeel, a Swedsteel-Metecno ügyvezető igazgatója, aki arra is felhívja a figyelmet, hogy a kintről érkezett olcsó termékek tartóssága gyakran rövidebb, mint a magyaroké, és az utánpótlása is nehézkesen oldható meg. Ez azt jelenti, hogy nyomott áron forgalmazott külföldi termék korrózióvédelem szempontjából kevésbé tartósak, ami azért gond, mert a tető a felrakása után pár évvel már elkezdhet rozsdásodni. Ezzel szemben 15-20 év lenne a minimum, amíg makulátlan minőségűnek kellene maradnia. Hasonlóképp problémát okozhat az utánrendelések, a csereigények, vagy a pótlások intézése. Miután az olcsó, névtelen termékek gyártói a költségeik csökkentése érdekében nem tartanak fenn hazai képviseletet, így nem lehet hozzájuk sem kérdéssel fordulni, sem a garanciális feltételeket feléjük érvényesíteni. Ez pedig mindenképpen a vásárló kárát eredményezi, mert a minőségi problémák, valamint a szolgáltatások elmaradása miatt a későbbiekben akár jelentős többletköltséggel kell számolniuk a javítások, pótlások kivitelezésekor.

Az acélszerkezet mellett a burkolatok esetén is érdemes a jobb minőséget választani, hogy hosszútávon is kiszolgálja a funkciót, legyen szó terménytároló épületről, vagy állattartó csarnokról

Mindezek mellett a Swedsteel-Metecno ügyvezető igazgatója azt tanácsolja mindenkinek, hogy a gyártótól, illetve a kivitelezőtől is kérjék el a teljesítést igazoló számlákat, mert ezek nélkül a bármilyen jog-és garanciaérvényesítés komoly nehézséget okozhat. Nem érdemes az ÁFA fizetés elkerülésével spórolni, mert ha gond merül fel, akkor az adó összegének a többszörösébe is kerülhet a javítás, és ami a legrosszabb, hogy - számla híján - ezt a kiadást is a tulajdonos fizetheti a saját zsebéből. Épp ezért semmiképpen sem szabad bedőlni a már-már valószerűtlenül alacsony áraknak. A bizonytalan minőségű tetőfedő termékek, és szolgáltatások helyett célszerű a hazai gyártókat megkeresni. Nem csupán a kínálatuk miatt érdemes velük kezdeni, hanem azért is, mert szakmai, tervezői kérdésekben, a helyszíni egyeztetésekben, a rugalmas szállításban, és a reklamációk, észrevételek kezelésében is folyamatos támogatást nyújtanak, szemben a külföldi konkurensekkel.

###

Swedsteel-Metecno:

A Swedsteel technikai és piaci szakmai know-how-t nyújt a könnyűszerkezetes tető- és falburkolati rendszerek, az acél anyagú szerkezetek és csapadékvíz-elvezető rendszerek területén. A Metecno Csoport 1961 óta globális szinten a szendvicspanel-gyártás piacvezető vállalata. A világ 15 országában működtet gyártóegységeket, és éves szinten 20 millió négyzetméter tetőt állít elő. A Swedsteel-Metecno Kft. 2015-ben nyitotta meg magyarországi értékesítési központját, illetve rá egy évre három és félmilliárd forintos beruházásból létrehozta első, jelenleg negyven főt foglalkoztató magyarországi gyárát Biatorbágyon, ahonnan az egész kelet-közép-európai régiót ellátják a Swedsteel könnyűszerkezetes tűzi horganyzott acéltermékekkel.

(X)

Megosztás

További híreink

Modern feudalizmust hozhat az agráradatok kezelése? 

2024.07.06.

A modernizálódó mezőgazdaságban új ágazatként jelentek meg a precíziós gazdálkodásra és az ennek kiszolgálására létrehozott eszköz- és programrendszerek.

Takács András Péter beszélt a növényvédelem aktuális témáiról

2024.07.06.

Takács András Péter beszélt a növényvédelem aktuális témáiról és a keszthelyi Georgikon Campus tevékenységéről.

Válaszok kellenek arról, hol tart a magyar agrárdigitalizáció

2024.07.05.

Tanulmány készül annak érdekében, hogy az Európai Unió tagállamai pontosabban lássák, hol tart a mezőgazdaság digitalizációja

Sürgősen változtatni kell a magyar mezőgazdaság vízellátásán

2024.07.05.

A jóval a rendszerváltás előtt megépült keleti és nyugati főcsatornán kívül nem nagyon fejlődött az infrastruktúra, pedig az ország bővelkedik felszíni vizekben.

Új eszközök és büntetések segítenek a gazdáknak a termőföld felvásárlókkal szemben

2024.07.05.

Javul a termelők helyzete, mert új eszközök és büntetések segítenek a gazdáknak a termőföld felvásárlókkal szemben.

Nyáron is jönnek a támogatások és pályázatok hírei

2024.07.04.

Júniusban is több cikkünk szólt a támogatások és a pályázatok témáiról, ebben a hírösszefoglalóban pedig összegyűjtöttük a legfontosabb kapcsolódó anyagokat az elmúlt hónapból.

Partnerhírek
Partner

Az LG repcehibridek a magyar körülmények között a lehető legmagasabb termést produkálják

2024.07.01.

Európa első számú repcehibridjével, az LG Ambassadorral, valamint egy új, ígéretes hibriddel, az LG Armadaval készül az új szezonra a Limagrain Hungária Kft. Szijártó Bálintot, a vállalat cégvezetőjét a Magro.hu kérdezte, aki többek között arról is beszélt, hogyan látja a repcetermesztés jövőjét Magyarországon.

Partner

Minden, amit a gyümölcsösök lombtrágyázásáról tudni kell - fókuszban az alma

2024.07.01.

A gyümölcsösökben az új trágyázási időszak mindig ősszel és kora tavasszal, a talajon keresztüli fenntartó trágyázással indul. Később, a nyár folyamán viszont kulcsszerephez jut a lombon keresztüli tápanyag-utánpótlás. Bár a gyümölcsösök fenntartó trágyázásához sem nélkülözhetők a talajvizsgálatok, de a termő gyümölcsösök esetén döntő jelentőségű a lombanalízis, amit rendszeresen el kell elvégezni. Az árutermő ültetvények költségtényezői között a tápelem-analízis nem olyan jelentős tétel, amit érdemes lenne megspórolni, különös tekintettel az így nyerhető tápláltsági állapotra. Az információ értékét, használhatóságát növeli, ha a mintavétel időben és szakszerűen történik, valamint az évenkénti mintaterek következetesen azonosak, sőt a talaj- és levélmintavételi egységek egymással beazonosíthatók, fedik egymást.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
Solis 50 RX kabinos 12fokozat
Bács-Kiskun, Kecskemét

Solis 50 RX kabinos 12fokozat

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!
Kiemelt
Goldoni S 80 plus fülkés traktor
Bács-Kiskun, Kecskemét

Goldoni S 80 plus fülkés traktor

Hitelesített telefonszám

12 000 000 HUF

+ áfa
Hirdetésfeladás