A nagy melegben számos olyan hibalehetőség van a kertápoláskor, ami sárga, kiszáradt, foltos pázsitot eredményezhet. Az egyértelmű, hogy nagy melegben a növényeknek bőséges vízbevitelre van szükségük. Ám azt már kevesebben tudják megállapítani, hogy mennyi az az ideális mennyiség, amit a fű még elbír, és jót is tesz neki. A leggyakoribb hiba az öntözés során, hogy nem adunk elég vizet a pázsitunknak. Bár sokan minden nap, akár naponta többször is locsolnak, nem csak a gyakoriságon van a hangsúly.

A Kiskertblogger gyűjtött össze néhány hasznos tippet arról, hogyan érdemes ápolni a gyepet ahhoz, hogy az üdén, zölden és egészségesen vészelje át a forróságot. Ha a hőmérséklet 30-35 Celsius fok között van, akkor elég heti 4-szer locsolni, a pázsit vízigénye ilyenkor négyzetméterenként 6-8 mm. Ám ha a hőmérséklet még feljebb megy, akkor már naponta akár többször is szükséges a gyeplocsolás. Ez négyzetméterenként 8 mm feletti vízmennyiséget jelent. Ehhez fontos, hogy 1 milliméternyi vízmagasság 1 liter víznek felel meg.

Nem mindegy, hogyan és mikor történik a gyeplocsolás és a fűnyírás - akár kárt is okozhat a rossz módszer és időzítés

Bármilyen módszerrel is locsolunk, azt a kora reggeli órákra érdemes időzíteni, amikor még nem éget a Nap és a hőmérséklet is alacsonyabb, mert ilyenkor kisebb a párolgási veszteség. A legtöbben pedig ott rontják el a gondosan ápolt gyepszőnyegük állapotát, hogy nem gondoskodnak helyettesítésről nyaralás idejére. Ezt is érdemes betervezni, ha nincs automata locsolórendszerünk és hosszabb utat tervezünk nyáron.

A fűnyírásról a legnagyobb kánikulában is gondoskodni kell

A nagy melegben kéthetente, vagy akár hetente is nyírható a fű, ha alaposan öntözzük. Ám nagyon nem mindegy, hogy mikor és hogyan történik, mert a vágásnak nem csak kedvező hatásai lehetnek. A fű a zöldállományában tartalékolja a vizet, továbbá a tápanyagszükségletének legnagyobb részét is. Ezért ennek elvesztése drámai hatású lehet, a nagyarányú veszteség pedig a gyepszőnyeg pusztulását is okozhatja. Fontos, hogy károsodás nélkül nagyjából az egyharmad része távolítható el. Ezért a nyári melegben, amikor a gyep regeneráló képessége egyébként is csökken, érdemes feljebb emelni a fűnyíró vágási magasságát. Így a föld beárnyékolása miatt kedvezőbb talajközeli mikroklíma alakulhat ki, ami ellenállóbbá teszi a pázsitot a környezeti hatásokkal szemben. A szakértők szerint a 7-8 cm-es tarlómagasság az ideális.

Cikkajánló: Hasznossá tehető a levágott fű a kertekben
Kapálás és ásás nélkül kertészkedik, mégis gyönyörűek a zöldségei – hogyan csinálja?

További híreink

Nyáron is jönnek a támogatások és pályázatok hírei

2024.07.04.

Júniusban is több cikkünk szólt a támogatások és a pályázatok témáiról, ebben a hírösszefoglalóban pedig összegyűjtöttük a legfontosabb kapcsolódó anyagokat az elmúlt hónapból.

Tisztul Békés: 10 ezer tonnányi illegális hulladéktól szabadították meg a vármegyét

2024.07.04.

Összesen mintegy 10 millió kilogrammnyi, vagyis 10 ezer tonnányi elhagyott, jogellenesen elhelyezett hulladéktól szabadították meg tavaly Békés vármegyét, csaknem 400 bejelentést vizsgáltak ki.

Partner

A Corteva innovációi a hatékonyságra és fenntarthatóságra fókuszálnak

2024.07.04.

A magyarországi gazdálkodók 2024-es mezőgazdasági tevékenységét továbbra is befolyásolják az elmúlt évek nehézségei; a klímaváltozás és az aszályos időjárás, a szomszédos országban zajló háború és annak gazdasági hatásai, valamint a terményárak hektikus változása. A hatékonyság továbbra is központi szerepet játszik a gazdálkodásban, és a Corteva Agriscience nemzetközi mezőgazdasági kutató-fejlesztő vállalat olyan fenntartható megoldásokon dolgozik, amelyek segíthetnek a magyar gazdáknak a jövedelmezőség és a termelékenység javításában még egy ilyen kihívásokkal teli időszakban is.

A magyar földeken is fontos a vadriasztó lánc használata

2024.07.04.

A magyar földeken is fontos a vadriasztó lánc használata, érdemes figyelni a szabályokra és a környezetre.

Magyarországon évente 21 milliárd forint vadkárigény keletkezik, változik a kezelése

2024.07.03.

Tavaly novemberben vetődött fel a Nemzeti Agrárkamarában először, hogy átveszik a vadkárigények teendőit a károsultaktól.

Megjött a tájékoztató a területi monitoring rendszer ellenőrzéseiről

2024.07.03.

A területi monitoring rendszer (TMR) a mezőgazdasági termelő által bejelentett területek vonatkozásában azonosítja a kérelemben bejelentettek és a műhold által észleltek eltéréseit.

Partnerhírek
Partner

Az LG repcehibridek a magyar körülmények között a lehető legmagasabb termést produkálják

2024.07.01.

Európa első számú repcehibridjével, az LG Ambassadorral, valamint egy új, ígéretes hibriddel, az LG Armadaval készül az új szezonra a Limagrain Hungária Kft. Szijártó Bálintot, a vállalat cégvezetőjét a Magro.hu kérdezte, aki többek között arról is beszélt, hogyan látja a repcetermesztés jövőjét Magyarországon.

Partner

Minden, amit a gyümölcsösök lombtrágyázásáról tudni kell - fókuszban az alma

2024.07.01.

A gyümölcsösökben az új trágyázási időszak mindig ősszel és kora tavasszal, a talajon keresztüli fenntartó trágyázással indul. Később, a nyár folyamán viszont kulcsszerephez jut a lombon keresztüli tápanyag-utánpótlás. Bár a gyümölcsösök fenntartó trágyázásához sem nélkülözhetők a talajvizsgálatok, de a termő gyümölcsösök esetén döntő jelentőségű a lombanalízis, amit rendszeresen el kell elvégezni. Az árutermő ültetvények költségtényezői között a tápelem-analízis nem olyan jelentős tétel, amit érdemes lenne megspórolni, különös tekintettel az így nyerhető tápláltsági állapotra. Az információ értékét, használhatóságát növeli, ha a mintavétel időben és szakszerűen történik, valamint az évenkénti mintaterek következetesen azonosak, sőt a talaj- és levélmintavételi egységek egymással beazonosíthatók, fedik egymást.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
Solis 50 RX kabinos 12fokozat
Bács-Kiskun, Kecskemét

Solis 50 RX kabinos 12fokozat

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!
Kiemelt
Goldoni S 80 plus fülkés traktor
Bács-Kiskun, Kecskemét

Goldoni S 80 plus fülkés traktor

Hitelesített telefonszám

12 000 000 HUF

+ áfa
Hirdetésfeladás