Mezőgazdasági területen telephelyfejlesztést támogató pályázatokra továbbra sincs kilátás, ha viszont egy fejlődő gazdaság esetében nem elodázható az építkezés, létezik gyors és tartós megoldás. A költséghatékony és időben is kiszámítható építést kínáló acélcsarnok egyre népszerűbb választás. A könnyűszerkezetes Frisomat csarnokok azonban többet nyújtanak egy puszta épületnél, akár baromfitelephez, akár zöldségtároláshoz keresünk megoldást.

A Frisomat acélcsarnokok időtálló és praktikus épületmegoldások – amire a Magyarországon az elmúlt 25 év alatt megépült mintegy 2000 épület a bizonyíték. Napjainkra már nem csak a mezőgazdaságban, de ipari, szabadidős és logisztikai területen is népszerűek acélcsarnokaik. A titok nem csak a költséghatékonyság és a strapabíró szerkezet: minden Frisomat épület egyedi igényekre szabható, szín, hőszigetelés, nyílászárók, elrendezés és tetőszerkezet szempontjából is. Ha a gyorsaság számít, választhatunk szabványmodellek közül, de a rozsdamentes acélelemekből egyéni elképzelések is egyszerűen megvalósíthatók. Mi több: lényegében bármilyen funkció elfér bennük!

Nézzük a lehetőségeket!

Állattartás vagy gyümölcsraktár: ötcsillagos körülmények

A Frisomat acélcsarnokokkal könnyen megteremthetők az ideális körülmények, legyen szó élőállat-tartásról vagy terménytárolásról. Vegyük sorra a legfontosabb épülettulajdonságokat, amelyek ebben döntő szerepet játszanak!

Egy jó állattartó telephely ugyanis elsőként arról ismerszik meg, hogy az állomány egészséges. Ehhez persze nagyban hozzájárul a dolgozók gondos munkája, az elegendő mozgástér és - természetesen funkcióhoz mérten - a higiénia biztosítása. A Frisomat acélcsarnokok XXL ajtónyílásaival az állomány és a gépek is szabadabban mozgathatók. Emellett az acél tartószerkezetre egyszerűen szerelhetők itató- vagy szellőzőberendezések - utóbbinak logikus módon jelentős szerepe van az egészséges körülmények fenntartásához. Mindemellett, van, ahol nagyon is számít a megfelelő belső hőmérséklet. Gondoljunk csak a baromfitenyésztésre. A Frisomat acélcsarnokkal nem okozhat fejtörést ez a kritérium sem, hiszen a sérüléseknek és amortizáló hatású anyagoknak hosszú távon ellenálló szerkezetek különböző vastagságú szendvicspaneles szigeteléssel is kiegészíthetők, melyekkel még akár fűtés nélkül is ideális hőmérséklet érhető el az állatok számára.  

De mi a helyzet termés vagy termény oldalon? A zöldségek, gyümölcsök, magfélék tárolása szintén nem olyan egyszerű, mint amilyennek elsőre tűnik. Érzékenységük és romlandóságuk ugyan eltérő, de pont ebből adódóan igényelnek körültekintő „bánásmódot”. Mik a legfontosabb tulajdonságok, amelyekkel egy tárolóegységnek rendelkeznie szükséges a termények egészséges állapotának fenntartásához?

Megfelelő szellőzés, szabályozható belső páratartalom és hőmérséklet. Ezek alapkövetelmények az optimális tároláshoz. A Frisomat acélszerkezetek amellett, hogy hőszigetelhetők, illetve elbírják a gépek és egyéb berendezések súlyát, speciális antikondenzációs bevonattal is kiegészíthetők, ami sokat segít a párásodásból származó kellemetlenségek megelőzésében - természetesen a gazdaság igényeitől függően. A Frisomat acélcsarnokokban egyszerűen alakíthatók ki különböző funkcióknak szánt terek is, így ugyanazon épületegységen belül oldható meg a munkaeszközök, gépek tárolása is.

Körkörösség acélcsarnokkal is

A Frisomat csarnokok számos látható, ugyanakkor számos, elsőre nem szembetűnő, előnyös tulajdonsággal rendelkeznek. A költséghatékony kivitelezhetőség, a gyors tervezés, moduláris gyártás, határidőpontos szállítás, illetve a szinte hulladékmentes építés mind közvetlen előny a gazdaságok szemszögéből nézve. Mik azonban a rejtett pozitívumok?

A válasz a fenntartható elvek alkalmazásában rejlik. A Frisomat ugyanis fennállása óta kiemelt hangsúlyt fektet a környezetszennyezés csökkentésére, melynek következtében mára épületeik teljesen újrahasznosíthatók, szétszerelhetők, költöztethetők és bővíthetők is. Egy telephely-változtatás tehát még nem indokolja a csarnokoktól való megválást. Sőt! Rozsdagátló felületük növeli időtállóságukat, ellenállásukat az időjárás elemeivel szemben, tehát ez az épülettípus hosszú évtizedekre szól.

Nem utolsó sorban a Frisomat acélcsarnokok gyártása mára 100%-ban zöld energiával történik, az ebből származó előnyök lehetőségét pedig a gyártó ügyfeleinek is továbbadja: 2022 végétől ugyanis minden acélcsarnok hivatalosan is az átlag napelempanelek teherbírásával épül.

„Meggyőződésünk, hogy a környezettudatos és körkörös gazdálkodási elvek alkalmazása jelenti a jó irányt bármilyen vállalkozás vagy gazdaság számára. Ezért figyelünk arra, hogy acélcsarnokaink illeszkedjenek ezekhez az elvekhez, és ügyfeleinknek is megbízható alapot adjanak alkalmazásukhoz. Pár éve még szinte senki nem kezelte a fenntarthatóságot elsődleges szempontként, de örömmel tapasztaljuk, hogy egyre szélesebb körök ismerik fel az ebben rejlő lehetőségeket a mezőgazdaságban is” - mondta Raport László, a magyarországi Frisomat leányvállalat vezetője.

A Frisomat mezőgazdasási épületmegoldásait és referenciáit IDE KATTINTVA ismerheti meg részletesebben.

(x)

Megosztás

További híreink

Modern feudalizmust hozhat az agráradatok kezelése? 

2024.07.06.

A modernizálódó mezőgazdaságban új ágazatként jelentek meg a precíziós gazdálkodásra és az ennek kiszolgálására létrehozott eszköz- és programrendszerek.

Takács András Péter beszélt a növényvédelem aktuális témáiról

2024.07.06.

Takács András Péter beszélt a növényvédelem aktuális témáiról és a keszthelyi Georgikon Campus tevékenységéről.

Válaszok kellenek arról, hol tart a magyar agrárdigitalizáció

2024.07.05.

Tanulmány készül annak érdekében, hogy az Európai Unió tagállamai pontosabban lássák, hol tart a mezőgazdaság digitalizációja

Sürgősen változtatni kell a magyar mezőgazdaság vízellátásán

2024.07.05.

A jóval a rendszerváltás előtt megépült keleti és nyugati főcsatornán kívül nem nagyon fejlődött az infrastruktúra, pedig az ország bővelkedik felszíni vizekben.

Új eszközök és büntetések segítenek a gazdáknak a termőföld felvásárlókkal szemben

2024.07.05.

Javul a termelők helyzete, mert új eszközök és büntetések segítenek a gazdáknak a termőföld felvásárlókkal szemben.

Nyáron is jönnek a támogatások és pályázatok hírei

2024.07.04.

Júniusban is több cikkünk szólt a támogatások és a pályázatok témáiról, ebben a hírösszefoglalóban pedig összegyűjtöttük a legfontosabb kapcsolódó anyagokat az elmúlt hónapból.

Partnerhírek
Partner

Az LG repcehibridek a magyar körülmények között a lehető legmagasabb termést produkálják

2024.07.01.

Európa első számú repcehibridjével, az LG Ambassadorral, valamint egy új, ígéretes hibriddel, az LG Armadaval készül az új szezonra a Limagrain Hungária Kft. Szijártó Bálintot, a vállalat cégvezetőjét a Magro.hu kérdezte, aki többek között arról is beszélt, hogyan látja a repcetermesztés jövőjét Magyarországon.

Partner

Minden, amit a gyümölcsösök lombtrágyázásáról tudni kell - fókuszban az alma

2024.07.01.

A gyümölcsösökben az új trágyázási időszak mindig ősszel és kora tavasszal, a talajon keresztüli fenntartó trágyázással indul. Később, a nyár folyamán viszont kulcsszerephez jut a lombon keresztüli tápanyag-utánpótlás. Bár a gyümölcsösök fenntartó trágyázásához sem nélkülözhetők a talajvizsgálatok, de a termő gyümölcsösök esetén döntő jelentőségű a lombanalízis, amit rendszeresen el kell elvégezni. Az árutermő ültetvények költségtényezői között a tápelem-analízis nem olyan jelentős tétel, amit érdemes lenne megspórolni, különös tekintettel az így nyerhető tápláltsági állapotra. Az információ értékét, használhatóságát növeli, ha a mintavétel időben és szakszerűen történik, valamint az évenkénti mintaterek következetesen azonosak, sőt a talaj- és levélmintavételi egységek egymással beazonosíthatók, fedik egymást.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
Solis 50 RX kabinos 12fokozat
Bács-Kiskun, Kecskemét

Solis 50 RX kabinos 12fokozat

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!
Kiemelt
Goldoni S 80 plus fülkés traktor
Bács-Kiskun, Kecskemét

Goldoni S 80 plus fülkés traktor

Hitelesített telefonszám

12 000 000 HUF

+ áfa
Hirdetésfeladás