Az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) sürgős és egységes válaszlépéseket sürgetett az emberek és állatok körében az ázsiai-csendes-óceáni térségben a madárinfluenza terjedése miatt. A H5N1 vírus minden eddiginél szélesebb körben terjedt el, eljutott Dél-Amerikáig és az Antarktiszig, és új vadon élő és háziállatfajokat fertőzött meg.

A FAO közleményben írta meg, hogy azonnali lépéseket sürget az ázsiai-csendes-óceáni térségben a madárinfluenza riasztó mértékű terjedése miatt - olvasható a Reuters oldalán. Kachen Wongsathapornchai, a FAO határokon átnyúló állatbetegségekkel foglalkozó sürgősségi központjának regionális vezetője szerint 2023 vége óta az emberi megbetegedések számának növekedését és a vírus új állatfajokra való átterjedését figyelték meg.

Az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) sürgős és egységes válaszlépéseket sürgetett az emberek és állatok körében az ázsiai-csendes-óceáni térségben a madárinfluenza terjedése miatt
Caption

Az új A/H5N1 törzsek megjelenése, amelyek könnyebben átvihetőek, növeli a világjárvány veszélyét. Azonnali, összehangolt megelőző intézkedésekre van szükség - tette hozzá a szakember az Agrárszektor szemléje szerint.

A FAO 2023 vége óta 13 új emberi fertőzést számolt össze Kambodzsából, és további eseteket jelentettek Kínában és Vietnamban. A Nagy-Mekong szubrégió, Indonézia és a Fülöp-szigetek fokozott ellenőrzésnek vannak kitéve a változatos ökológiai táj és a korlátozott biológiai biztonsági intézkedések miatt, míg India, Nepál és Banglades szintén küzd a járványkitörésekkel - közölte a szervezet, hozzátéve, hogy Thaiföldről és Mianmarból, amelyek a Nagy-Mekong régió részét képezik, évek óta nem jelentettek járványkitöréseket.

Közös megoldás kellene a jó eredményért

A FAO sürgette a tagállamokat, hogy működjenek együtt átfogó felügyeleti rendszerek bevezetése érdekében, beleértve a teljes genomszekvenálást is, hogy nyomon követhessék a vírus terjedését és fejlődését. Felszólította továbbá a kormányokat, a nemzetközi szervezeteket és a magánszektort az információk átlátható megosztására, és hangsúlyozta, hogy a baromfiiparnak meg kell erősítenie a biológiai biztonsági intézkedéseket.

A madárinfluenza vadon élő madarakról terjed a haszonállatokra. A madárinfluenza H5N1 törzse az elmúlt években végigsöpört a világon, tenyésztett és vadon élő madarak milliárdjait pusztította el és több 10 emlősfajra is átterjedt.

Ausztrália, amely három párhuzamos madárinfluenza-járvánnyal küzd, májusban jelentett egy emberi H5N1-es esetet. Az év elején egy kínai nő halt meg a madárinfluenza ritka H3N8 altípusában, ez volt a világ első halálos áldozata. A madárinfluenza terjedését nyomon követő tudósok egyre inkább aggódnak amiatt, hogy a felügyelet hiányosságai miatt több lépéssel lemaradhatnak egy új világjárványtól - derült ki a Reuters több mint egy tucat vezető járványügyi szakértővel készített interjújából.

Megosztás

További híreink

Egy térkép, ami mindent megmutat arról mekkora bajt okozott idén az aszály a magyar agráriumban

2024.09.10.

Gyökeresen átalakult időjárásunk, ma reggelre megérkezett az eső és a lehűlés. A héten csapadékból jelentős mennyiség várható, így jó eséllyel véget ér a hosszú aszály. A nyári kapás növényeink terméskilátásain ez már nem segít, de az őszi káposztarepce keléséhez égető szükség van a talaj (legalább fölső rétegének) átnedvesedésére.

Lehet, hogy Önt is érinti a kárenyhítő juttatás újraszámítása?

2024.09.10.

A Magyar Közlönyben megjelentek a kárenyhítő juttatás újraszámítására való jogosultság feltételei.

A héten a kánikulából késő őszire vált időjárásunk

2024.09.10.

Kedden a Dunántúlon gomolyfelhők zavarják időszakosan a napsütést, és már a keleti országrészben is szakadozik a felhőzet, de arrafelé maradnak tartósan borult tájak is. A csapadékrendszer fokozatosan gyengül, a tartós eső legtovább északkeleten tart ki.

Megmérték, milyen a magyar sajtszeretet

2024.09.10.

Az általános sajtfogyasztást ösztönző, edukatív kampány kidolgozását megelőzően a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács megbízásából az Inspira Research Kft. végzett piackutatást 2024 nyarán.

Biztos, hogy drágul a kenyér, csak az a kérdés, mikor és mennyivel

2024.09.09.

Biztosra vehető, hogy a kenyér ára emelkedni fog, a kérdés már csak az, hogy mennyivel, mivel a fogyasztók tűréshatáruk szélénél járnak. Az idei aszály jelentős károkat okozott, de a helyzet nem olyan súlyos, mint két évvel ezelőtt. Ahogy véget ért a nyár és a termények nagy részét már betakarították, elkezdhetjük értékelni az idei szezont. Bár nem volt az agrárium számára ideális év az extrém meleg és száraz időjárás miatt, ami az árakban is meg fog mutatkozni, az aszály leginkább az őszi betakarítású növényeket érintette, mint a kukorica, a napraforgó és a szója, melyeknél a tavalyihoz képest jelentős hozamcsökkenés várható.

Negyedszerre sikerült a közbeszerzés, felújítják a MATE gödöllői campusának neobarokk főépületét

2024.09.09.

A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) gödöllői campusának műemlék főépületét 1,7 milliárd forintért újíthatja fel a kivitelező.

Partnerhírek
Partner

Folyékony szerves és granulált, kénes foszfor alaptrágyázási technológia

2024.09.09.

A hosszú és egyre szárazabb nyár után dönteni kell. Maradunk-e az egyre gyakrabban nem működő szilárd NPK mellett, vagy továbblépünk. Mutatunk egy-egy olyan technológiát, ami a szilárd és már folyékony tápanyagok használatán alapul, és minden berendezés megtalálható hozzá, még a legkisebb gazdaságban is.

Partner

Megbízhatóság és hatékonyság a Pantera 40EC-vel ősszel is

2024.09.06.

A kombájnok rostaaljából kikelt, zöld sávokban megjelenő gabona árvakelés a gyenge kelő repcét teljesen kiszoríthatja, elpusztíthatja. A Pantera 40 EC hatékony megoldás lehet.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
Goes Iron max limited
Bács-Kiskun, Kecskemét

Goes Iron max limited

Hitelesített telefonszám

2 250 000 HUF

+ áfa

Magro.hu Piactér

Több mint 2.800 hirdetés 39 kategóriában!

Megnézem a hirdetéseket
Hirdetésfeladás