A világ almapiacán 2007 és 2015 között folyamatos növekedés volt, átlagosan mintegy 4,5 százalékos évente. A termelő országok közül az első helyen Kína áll, amely 2015-ben 42,13 millió tonnás termésével a világ almatermelésének 48 százalékát adta. A második az Egyesült Államok volt 5,75 millió tonnával. Lengyelország a globális termés 4 százalékával a harmadik helyen végzett. A 8 éves időszakban a kínai termelés növekedése évente átlagosan 5,3 százalék volt. Az Egyesült Államok átlagban évi 4,2 százalékos növekedést mutatott. A fejlődés ütemét tekintve Lengyelország nagyon rákapcsolt, a vizsgált években átlagosan 15,8 százalékos volt a növekedés. A FruitVeb anyagát szemléztük. Az adatokból az látszik, hogy a világ almatermelése lassan, de folyamatosan növekszik. A piacon új szereplők is megjelentek, mind a termelői, mind a fogyasztói oldalon. A termőterület jelenleg 5,2 millió hektár körül van, az utóbbi évtizedben pedig évről-évre 1 százalék körüli értékkel bővült az ültetvények területe. Az átlaghozam a 18 tonna/hektár értéket közelíti.
Az almapiaci helyzet egyértelmű nyertese a dinamikusan fejlődő Lengyelország
Mivel a 2017/2018-as almapiaci évnek hivatalosan is vége, júliusban kifutottak az európai hűtőházakból az utolsó tételek is. Az új termés betakarítása Európa keleti felén már elindult. Lengyelországban például az igen korai érésű nyári almák szedése már június utolsó hetében elkezdődött. A FruitVeb szerint a szokatlanul korán felmelegedő időjárásnak köszönhetően elmondható, hogy a természet két héttel előrébb jár a megszokottnál. A tagállamok összesített adatai alapján az európai almatermés 2017-ben 9,34 millió tonna volt. Ez nagyjából 3 millió tonnával kevesebb, mint a megelőző három év átlaga és bő 1,5 millió tonnával marad el a megelőző 10 év átlagától. A tavalyi szezont meghatározó európai fagyhullám szinte az összes tagállam almaültetvényein károkat okozott. A tavaszi fagyok legnagyobb vesztese egyértelműen Lengyelország volt. Az előzetes termésbecslés 2,87 millió tonna lengyel almáról szólt, végül a hivatalos összesítésben ennél is jóval kevesebb, 2,65 millió tonna alma szerepelt. Ez 35 százalékos kiesést jelentett az előző évi terméshez hasonlítva. Bár voltak tagállamok, ahol a termelés mértékét tekintve jóval nagyobb arányú volt a kiesés (például Belgiumban 70 százalék körülire tehető) a gazdasági jelentőséget nézve mégis a lengyelek szenvedték meg legjobban az időjárást.
A tavalyi hiányhelyzet után igen nagy érdeklődés kíséri a 2018/2019-es almapiaci szezonkezdetet
Az idei évi várakozások az európai almatermésre vonatkozóan derűlátóak. Kisebb-nagyobb természeti csapások ugyan több tagállamban is előfordultak, de országos vagy régiós kiterjedésű események nem voltak. Az időjárás is kedvezően alakult, így a meghatározó európai termelő országok jó termést várnak.

Megosztás

További híreink

Modern feudalizmust hozhat az agráradatok kezelése? 

2024.07.06.

A modernizálódó mezőgazdaságban új ágazatként jelentek meg a precíziós gazdálkodásra és az ennek kiszolgálására létrehozott eszköz- és programrendszerek.

Takács András Péter beszélt a növényvédelem aktuális témáiról

2024.07.06.

Takács András Péter beszélt a növényvédelem aktuális témáiról és a keszthelyi Georgikon Campus tevékenységéről.

Válaszok kellenek arról, hol tart a magyar agrárdigitalizáció

2024.07.05.

Tanulmány készül annak érdekében, hogy az Európai Unió tagállamai pontosabban lássák, hol tart a mezőgazdaság digitalizációja

Sürgősen változtatni kell a magyar mezőgazdaság vízellátásán

2024.07.05.

A jóval a rendszerváltás előtt megépült keleti és nyugati főcsatornán kívül nem nagyon fejlődött az infrastruktúra, pedig az ország bővelkedik felszíni vizekben.

Új eszközök és büntetések segítenek a gazdáknak a termőföld felvásárlókkal szemben

2024.07.05.

Javul a termelők helyzete, mert új eszközök és büntetések segítenek a gazdáknak a termőföld felvásárlókkal szemben.

Nyáron is jönnek a támogatások és pályázatok hírei

2024.07.04.

Júniusban is több cikkünk szólt a támogatások és a pályázatok témáiról, ebben a hírösszefoglalóban pedig összegyűjtöttük a legfontosabb kapcsolódó anyagokat az elmúlt hónapból.

Partnerhírek
Partner

Az LG repcehibridek a magyar körülmények között a lehető legmagasabb termést produkálják

2024.07.01.

Európa első számú repcehibridjével, az LG Ambassadorral, valamint egy új, ígéretes hibriddel, az LG Armadaval készül az új szezonra a Limagrain Hungária Kft. Szijártó Bálintot, a vállalat cégvezetőjét a Magro.hu kérdezte, aki többek között arról is beszélt, hogyan látja a repcetermesztés jövőjét Magyarországon.

Partner

Minden, amit a gyümölcsösök lombtrágyázásáról tudni kell - fókuszban az alma

2024.07.01.

A gyümölcsösökben az új trágyázási időszak mindig ősszel és kora tavasszal, a talajon keresztüli fenntartó trágyázással indul. Később, a nyár folyamán viszont kulcsszerephez jut a lombon keresztüli tápanyag-utánpótlás. Bár a gyümölcsösök fenntartó trágyázásához sem nélkülözhetők a talajvizsgálatok, de a termő gyümölcsösök esetén döntő jelentőségű a lombanalízis, amit rendszeresen el kell elvégezni. Az árutermő ültetvények költségtényezői között a tápelem-analízis nem olyan jelentős tétel, amit érdemes lenne megspórolni, különös tekintettel az így nyerhető tápláltsági állapotra. Az információ értékét, használhatóságát növeli, ha a mintavétel időben és szakszerűen történik, valamint az évenkénti mintaterek következetesen azonosak, sőt a talaj- és levélmintavételi egységek egymással beazonosíthatók, fedik egymást.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
Solis 50 RX kabinos 12fokozat
Bács-Kiskun, Kecskemét

Solis 50 RX kabinos 12fokozat

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!
Kiemelt
Goldoni S 80 plus fülkés traktor
Bács-Kiskun, Kecskemét

Goldoni S 80 plus fülkés traktor

Hitelesített telefonszám

12 000 000 HUF

+ áfa
Hirdetésfeladás