Egyértelműen és az elmúlt években dinamikusan erősödik az agrárképzés iránti kereslet Magyarországon. Mindez arra utal, hogy nemcsak az állami oktatás, hanem a hallgatók is bíztató perspektívát látnak az ágazatban. Véleményüket a cikkben olvashatják el!

A Kaposvári Egyetem Agrár- és Környezettudományi Karán például az utóbbi két esztendőben közel 50 százalékkal(!) nőtt az ez irányú képzésre jelentkezők száma. Miközben Magyarországon a rendszerváltás óta gyakorta hallani, hogy a mezőgazdaság többek között súlyos szerkezeti és finanszírozási problémákkal küzd, az utóbbi években markáns fordulat következett be az ágazat megítélésében.

Tény, hogy az agrármérnöki sokáig nem volt divatszakma, de világszerte, így hazánkban is változott az ágazat megítélése és az azt érintő kommunikáció. Világviszonylatban is stratégiai fontosságúvá vált az élelmiszertermelés kérdése, így nyilvánvalóan a szakág is stratégiai szerephez jut. Ezt már nemcsak a sajtó, hanem a hallgatók is tudják, és tudják azt is, hogy itt hosszú távú folyamatról van szó” – mutat rá a Kaposvári Egyetem dékánja. Tossenberger János saját és más felsőoktatási intézményektől eredő tapasztalatai alapján azt is hozzáteszi: „az agrárium nagy rendszerén belül úgyszólván minden alrendszerre igaz az érdeklődés erősödése”.

Fotó: agraragazat.hu

Ebben szerepe van annak is, hogy néhány éve olyan generációváltás van folyamatban, amely fokozott igényt tart új szakemberekre, akik átveszik az előző korosztály helyét. Úgy vélem, a gazdaság a mainál is több mezőgazdasági szakembert tud, tudna alkalmazni, tehát nemhogy túlképzés, hanem további igény van a foglalkoztatók részéről ilyen végzettségű pályakezdőkre.

A folyamatokat az állami oktatásszervezés is felismerte. A hazai agrár-felsőoktatásba jelenleg csaknem 5000 hallgató jelentkezik, ami az általános, durván 30 százalékos lemorzsolódással együtt is növekedés a közelmúlthoz mérten. Ugyanakkor még ez sem elég – fele a szükségesnek – a gazdaság e szegmensében megjelenő munkaerő- és szakemberigény tekintetében. Az Agrárágazat információja szerint az elkövetkezendő években-évtizedben jelentősen kívánják majd emelni az agrár-felsőoktatásban részt vevő fiatalok számát.

A tapasztalatok szerint egyébként a hallgatók választása elsősorban a mezőgazdasági mérnöki szakirány felé terelődik, de jelentős az érdeklődés az állattenyésztés, illetve a növénytermesztés ágazata felé is. Megnőtt az érdeklődés az agráriumon belül a környezetvédelmi szakirány iránt is. Ez egyrészt Magyarország európai integrációjával, másrészt a mezőgazdasági tevékenységgel sokáig óhatatlanul együttjáró környezeti terhelés csökkentésének törekvésével magyarázható.

Fotó: agraragazat.hu
 

A mi feladatunk most az, hogy mind jobb elméleti képzés mellett tovább erősítsük a gyakorlati ismeretek megszerzésének lehetőségét. Hallgatónak és leendő munkaadónak is az az érdeke, hogy az egyetemekről frissen kikerülő szakemberek mielőbb beválthassák a képzettségükből fakadó tudást. Itt, a Kaposvári Egyetemen ezért megdupláztuk a gyakorlati képzés időtartamát, és folyamatosan ápoljuk, fejlesztjük a vállalkozásokkal, cégekkel, üzemekkel meglévő kapcsolatunkat ezen a téren” – fejti ki Tossenberger János. Meggyőződése, hogy ez a cégeknek is érdekük, hiszen a gyakorlati idő alatt megismert és bevált pályakezdőket előszeretettel hívják meg, és veszik foglalkoztatásba.

Holnap-holnapután” agrármérnöknek lenni olyan, mint olajipari szakembernek lenni egy olajban gazdag, de a készleteket illetően kifogyóban lévő régióban” – fogalmazza meg a mezőgazdasági képzés iránti érdeklődés indokoltságát a Kaposvári Egyetem dékánja. Tossenberger János egyértelműen fogalmaz: „az agrárpálya győzelemre ítélt választás egy mai fiatal hallgató esetében, mert arra számíthat, hogy tíz-tizenöt év múltán is szükség lesz a munkájára, a szakértelmére”.

A cikk folytatásáért látogasson el az Agrárágazat honlapjára!>>

Forrás: agraragazat.hu

Megosztás

További híreink

Tíz szakember kapta meg a Népművészet Mestere díjat 2024-ben

2024.10.05.

A Népművészet Mestere díj egyes alkotások vagy egész életmű elismeréseként azoknak a népművészeknek adományozható állami kitüntetés, akik hosszabb időszak alatt kifejtett munkásságuk során a népművészet fejlesztésében kimagasló eredményeket értek el.

Partner

Ezt ne hagyja ki! - Nagy meglepetés az Agrárszektor Konferencián

2024.10.04.

Előesttel bővül az idén a siófoki Agrárszektor Konferencia műsora, így már három napon keresztül, december 3-5. között találkozhatnak színvonalas szakmai programokkal a rendezvény résztvevői. A december 3-i előesten az agráriumot érintő meteorológiai előrejelzésekről, az agrárgazdaságra is hatással bíró várható gazdasági és belpolitikai eseményekről lesz szó, illetve mérlegre kerülnek a magyar élelmiszergazdaság Európai Unióban töltött elmúlt húsz évének tapasztalatai és a hazai agrárvállalkozások kitörési lehetőségei is.

Öntözőrendszerek: Melyik a legjobb választás?

2024.10.04.

Az öntözőrendszerek kulcsfontosságú szerepet játszanak a kertészet és általában a mezőgazdaság hatékonyságában, különösen a szárazabb éghajlatokon, így Magyarországon is. Az optimális vízellátás biztosítása a növények számára nemcsak a terméshozamot növeli, hanem a vízpazarlás minimalizálásában is segít.

Utánajártak, hány medve kóborolhat Magyarországon

2024.10.04.

Szinte lehetetlen kideríteni, pontosan hány európai barnamedve kószál éppen Észak-Magyarország erdőiben, de az egyes észleléseket végignézve képet kaphatunk az állatok hozzávetőleges számáról.

Partner

Vulcan Profi Smax – granulált elemi kén - Mindenkinek használni kellene?!

2024.10.04.

Az elmúlt években a kénhiány állandósult a növénytermesztésben. Sok és egyoldalú a kijuttatott nitrogén, miközben egyre magasabb fehérje- és olajtartalmú növényeket termesztünk. Granulált kén használatával több évre elegendő ként tudunk kijuttatni.

Bőgés után barcogástól hangosak az erdők – egy nap alatt akár 30-40 nősténnyel is elbír a bika

2024.10.04.

Az ősz és a hűvösebb idő beköszöntével megérkezett a gímszarvasok párzási időszaka, azaz a szarvasbőgés. A különös jelenség időjárástól és földrajzi viszonyoktól függően augusztus végétől akár novemberig is tarthat. A rendőrség és a vadásztársaságok fokozott óvatosságra kérik a közlekedőket, mivel a párzás időszakában a vadak mozgása még kevésbé kiszámítható, mint máskor.

Partnerhírek
Partner

Vulcan Profi Smax – granulált elemi kén - Mindenkinek használni kellene?!

2024.10.04.

Az elmúlt években a kénhiány állandósult a növénytermesztésben. Sok és egyoldalú a kijuttatott nitrogén, miközben egyre magasabb fehérje- és olajtartalmú növényeket termesztünk. Granulált kén használatával több évre elegendő ként tudunk kijuttatni.

Partner

Nem csak értékesít és szolgáltat, hanem drónok üzemeltetésében is segít a PlantaDrone

2024.10.02.

A Kukorica Kör Egyesület dunapataji Szakmai Napján Gyovai Szabolcs, a PlantaDrone Kft. ügyvezetője, a dróntechnológia lehetséges felhasználási módozatairól tartott előadást. Az elhangzottak szerint az értékesítésen túl már az üzemeltetésükben is segíti a dróntulajdonosokat a cég, az általuk létrehozott Drón műveleti központ által.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
Graecus CBK szárzúzó
Bács-Kiskun, Kecskemét

Graecus CBK szárzúzó

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!
Kiemelt
Graecus BK
Bács-Kiskun, Kecskemét

Graecus BK

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!

Magro.hu Piactér

Több mint 3.400 hirdetés 106 kategóriában!

Megnézem a hirdetéseket
Hirdetésfeladás