Néhány gyümölcsfán gyakran találkozunk nagy mennyiségű gyökérsarjakkal. Ha egy fát kivágunk, még több sarj jelenhet meg körülötte. Az idős fák ifjító metszése után vízhajtások fejlődnek a vágott részek alatt. Ha ezeket nem ritkítjuk megfelelően, a fa nem fog jelentős mennyiségű termést hozni. Viszont, ha szakszerűen metsszük és ritkítjuk őket, ezek a hajtások segíthetnek új koronát kialakítani, vagy akár egy új gyümölcsfát is nevelhetünk belőlük.

Vízhajtások a fa koronájában

Nyár végére a gyümölcsfák növekedése csökken, mivel ilyenkor a növények inkább a gyümölcsérésre összpontosítanak. Kivételek azonban előfordulhatnak, például azoknál a fáknál, ahol nincs termés. Ez lehet annak következménye, hogy a fa egy pihenő évben van (remontálás), amikor alig hoz gyümölcsöt, vagy például a kora tavaszi virágzású fáknál, mint a kajszibarack vagy a cseresznye, ha a virágzás idején megfagyott a terméskezdemény. Ebben az esetben a növény - mivel nincs más dolga - még nyár végén is növekedésnek indul.

Ha csak 1-2 vízhajtást hagyunk meg, és azokat a koronaformával összhangban metsszük, akkor idővel egy ifjított, teljes értékű ág nevelhető ki a belőlük. (Fotó: Pixabay)

A vízhajtások ott jelennek meg, ahol vastagabb ágat metszettünk le. Minél vastagabb volt az ág, annál több vízhajtás képződik. A fa igyekszik pótolni az elvesztett részt, mivel minél több levele van, annál több táplálékot tud előállítani és annál gyorsabban növekszik. Emellett a koronát is igyekszik egyensúlyban tartani, hogy stabil maradjon, mivel egy egyoldalú fa nagyobb viharban könnyebben kidőlhet.

A vízhajtások hosszú, egyenes hajtások, melyek gyakran rejtett, alvó rügyekből fejlődnek ki. Ha nem metszenénk le a fa ágait, ezek a rügyek alvó állapotban maradnának. Ha nem ritkítjuk a vízhajtásokat, besűrítik a koronát, és alig teremnek rajta értékelhető gyümölcsök. Azonban, ha 1-2 hajtást meghagyunk, és megfelelően metsszük őket, idővel új, teljes értékű ágat nevelhetünk belőlük.

Gyökérsarjak a fa körül

Gyökérsarjak gyakran jelennek meg a gyümölcsfák tövénél, akár 1-10 méteres távolságban a fától. Ha ezeket meghagyjuk, a fa energiát pazarol rájuk, így az anyafa gyengébb lesz. A megnőtt gyökérsarjak konkurenciát jelentenek a fának, mivel ugyanazokat a tápanyagokat és vizet veszik fel, mint az anyanövény, valamint a fényért is versenyeznek vele.

A gyökérsarjak genetikailag az anyanövénnyel azonosak, de ha az anyanövényt oltották, akkor a gyökérsarjak az alany klónjai lesznek. Így például, ha egy Vilmos körtefa körül jelennek meg gyökérsarjak, azok az alany vadkörte klónjai lesznek, amelyek kis, savanyú gyümölcsöket hoznak.

A gyökérsarjak eltávolítása fontos, hogy ne gyengítsék az anyafát. Fűnyíróval rendszeres nyírásuk kordában tarthatja őket, de ez nem szünteti meg teljesen a sarjakat. Jobb megoldás, ha kapával vagy ásóval távolítjuk el őket, mélyen a föld alatt. Ha rendszeresen eltávolítjuk őket, idővel csökken a számuk, mivel a fa felismeri, hogy nincs értelme újabb sarjakat növeszteni.

A gyökérsarjak hasznosítása

Bár a gyökérsarjak általában gondot okoznak, néha hasznosak is lehetnek. Ha egy gyümölcsfa nem oltott, a gyökérsarjakból új fát nevelhetünk, amely ugyanolyan tulajdonságokkal bír, mint az anyafa. Ehhez azonban meg kell győződnünk arról, hogy az anyanövény nem oltott. Ha nem oltott példányról van szó, a gyökérsarjakból értékes új gyümölcsfák nevelhetők.

A gyökérsarjakat ősszel vagy tavasszal ültethetjük át, hogy megfelelő helyen növekedhessenek, ahol nincs konkurencia a többi növénnyel.

(Forrás: agrarszektor.hu)

További híreink

Vissza nem térítendő támogatás a juh- és kecsketartóknak

2024.10.11.

Az Agrárminisztérium 65 millió forintos keretösszeggel nyújt egyszeri, vissza nem térítendő támogatást a juh- és kecsketartóknak a súrlókór megelőzésére.

A klímaváltozásnak nemcsak vesztesi vannak, ez a gyümölcs a nyertese lehet

2024.10.11.

Az utóbbi évek hektikus időjárása miatt a gyümölcstermesztés egyre kiszámíthatatlanabbá vált, azonban a csemegeszőlő termesztése kevesebb környezeti kockázatot hordoz magában, és jobban alkalmazkodik a változó ökológiai körülményekhez.

Ha jól metszünk, gyökérsarjakból, vízhajtásokból új gyümölcsfa születhet

2024.10.11.

Néhány gyümölcsfán gyakran találkozunk nagy mennyiségű gyökérsarjakkal. Ha egy fát kivágunk, még több sarj jelenhet meg körülötte. Az idős fák ifjító metszése után vízhajtások fejlődnek a vágott részek alatt. Ha ezeket nem ritkítjuk megfelelően, a fa nem fog jelentős mennyiségű termést hozni. Viszont, ha szakszerűen metsszük és ritkítjuk őket, ezek a hajtások segíthetnek új koronát kialakítani, vagy akár egy új gyümölcsfát is nevelhetünk belőlük.

Tovább tartaná a szigorú védekezést a sertéspestis miatt a Nébih és a NAK

2024.10.11.

A gazdák figyelme továbbra sem csökkenhet a sertéspestis ügyében, a járványvédelmi intézkedések szigorú betartására a továbbiakban is nagy szükség van

A mogyoróormányos elleni védekezési lehetőségek

2024.10.11.

A mogyoróormányos (Curculio nucum) egy jelentős mezőgazdasági kártevő, amely különösen a mogyoró (Corylus avellana) termelésére van hatással. Az utóbbi években Magyarországon is egyre nagyobb problémát okoz.

Önkéntes véradókat hívnak a Nobel-díjas Krausz Ferenc kutatási programjába

2024.10.11.

Az eddigi tízezer résztvevő mellé további ötezer önkéntes jelentkezését várják a H4H Programba, amelynek célja egy lézeres egészségmonitorozó eszköz létrehozása.

Partnerhírek
Partner

Szárbontás az AÖP tükrében

2024.10.10.

A BIOFIL Szárbontó négy különböző baktériumtörzset is tartalmaz, ami biztosítja, hogy a termék szélsőséges körülmények között is kifejtse hatását.

Partner

Őszi gyomirtás hatékonyan? Válassza a Legato Trio-t!

2024.10.09.

Az elmúlt évek tapasztalatai alapján az egyes gyomfajok csírázása lényegesen hamarabb megindul és fokozódó jelenlétükre ősztől tavaszig számítani kell. Olyan gyomnövények adhatnak már ősszel szőnyegszerű borítást, mint pl. a veronikafélék, viola, árvacsalán és a tyúkhúr, de megjelenhet tábláinkon a nagy széltippan is, mely az őszi búza egyik legjelentősebb egyszikű gyomnövénye.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
Graecus CBK szárzúzó
Bács-Kiskun, Kecskemét

Graecus CBK szárzúzó

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!
Kiemelt
Graecus AATK zúzó
Bács-Kiskun, Kecskemét

Graecus AATK zúzó

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!

Magro.hu Piactér

Több mint 3.400 hirdetés 108 kategóriában!

Megnézem a hirdetéseket
Hirdetésfeladás