Az év hatodik hónapjában fokozott mértékben jelentkezhet növényeinken a tápanyaghiány. A szántóföldi növényeket éppúgy érintheti, mint a zöldségeket, gyümölcsöket. Most induló cikksorozatunkban sorra vesszük a tápanyaghiány fajtáit, és a tüneteket is, hogy könnyebb legyen felismerni a bajt, ezáltal pedig időben tenni is ellene.

A tápanyaghiány általános tünetei a rövid hajtás, a kisméretű levél, a gyenge virág- és termésberakódás. A kifejezés ellenére a tápanyaghiányt valamely összetevő túlsúlya okozza. Leggyakrabban az egyoldalú műtrágyázás a bűnös. A gyepnek való műtrágya ugyanis nem megfelelő a fák számára. A gyümölcstermő növényeknek például káliumtúlsúlyos, kiegyenlített, minden makro- és mikroelemet tartalmazó tápanyagellátásra van szüksége. Emellett persze a vas és a mangán is fontos számukra, csak nem olyan mértékben, mint a kálium.

Mi történik túladagoláskor?

Ha egy növény a számára fontosabb tápanyagból nem kap eleget, a növekedési ütem lassul, majd le is állhat. Ekkor a többi tápelemet már nem képes felvenni, ami a talajba mosódik, és szennyezi a környezetet. A meszes vagy túl savanyú talaj is lehet egy hiánytünet, mivel a kedvezőtlen pH-érték akadályozza az elemek felvételét.

A jellegzetes tápanyaghiányok tünetei a leveleken.

 

Mik a jellegzetes hiánytünetek?

Vashiány

Legelőször a hajtáscsúcs fiatal levelein látszódnak a sárgulás tünetei, ami később az idősebb leveleken is megjelenik. A levélerek viszont általában zöldek maradnak. Ha a tápanyaghiány sokáig fennáll, a levelek elkezdenek száradni. Általában meszes talajokon jelentkezik, ami gátolja a vas felszabadulását, de az is gond lehet, ha a talajban sok az építési törmelék. Fiziológiai műtrágyákkal, a pH-érték csökkentésével vagy vastartalmú lombtrágyával kezelhető a gond néhány éven belül.

Mangánhiány

A vashiányhoz hasonlóan itt is sárgulni kezdenek a levelek, viszont az erek környékén rendszertelen foltokban sötétzöldek maradnak. Erősen meszes talajra és egyoldalú tápanyag-utánpótlásra utal, ráadásul a lazább talajokból az eső könnyedén kimossa a mangánt. Itt is a pH-értéket kell csökkenteni a talajban, aminek érdekében magántartalmú műtrágyát alkalmazhatunk.

Magnéziumhiány

A hosszabb hajtások alapi részén, idősebb leveleken, a levélerek között sárga foltok jelennek meg. Ezek gyorsan el is halnak, a beteg levelek lehullnak. Savanyú talajokon jelentkezik a magnéziumhiány, de fő oka a káliumtúlsúlyos, egyoldalú, magnézium nélküli műtrágyák használata. Rövid és hosszú távon is a magnézium-tartalmú trágya használata a megoldás.

Káliumhiány

Az idősebb levelek árulkodnak először káliumhiány esetén. A levelek szélei megbarnulnak, kanál alakúra száradnak, de a fán maradnak. Mészben szegény, kötött talajon fordul elő leggyakrabban ez a hiánybetegség, ezért mésztrágyázással megoldhatjuk a problémát.

Forrás: gazigazito.hu

A folytatásban megnézzük, milyenné válnak a legjellegzetesebb növények bizonyos tápanyaghiányok esetén. Kövesse híreinket!

Megosztás

További híreink

Takács András Péter beszélt a növényvédelem aktuális témáiról

2024.07.06.

Takács András Péter beszélt a növényvédelem aktuális témáiról és a keszthelyi Georgikon Campus tevékenységéről.

Válaszok kellenek arról, hol tart a magyar agrárdigitalizáció

2024.07.05.

Tanulmány készül annak érdekében, hogy az Európai Unió tagállamai pontosabban lássák, hol tart a mezőgazdaság digitalizációja

Sürgősen változtatni kell a magyar mezőgazdaság vízellátásán

2024.07.05.

A jóval a rendszerváltás előtt megépült keleti és nyugati főcsatornán kívül nem nagyon fejlődött az infrastruktúra, pedig az ország bővelkedik felszíni vizekben.

Új eszközök és büntetések segítenek a gazdáknak a termőföld felvásárlókkal szemben

2024.07.05.

Javul a termelők helyzete, mert új eszközök és büntetések segítenek a gazdáknak a termőföld felvásárlókkal szemben.

Nyáron is jönnek a támogatások és pályázatok hírei

2024.07.04.

Júniusban is több cikkünk szólt a támogatások és a pályázatok témáiról, ebben a hírösszefoglalóban pedig összegyűjtöttük a legfontosabb kapcsolódó anyagokat az elmúlt hónapból.

Tisztul Békés: 10 ezer tonnányi illegális hulladéktól szabadították meg a vármegyét

2024.07.04.

Összesen mintegy 10 millió kilogrammnyi, vagyis 10 ezer tonnányi elhagyott, jogellenesen elhelyezett hulladéktól szabadították meg tavaly Békés vármegyét, csaknem 400 bejelentést vizsgáltak ki.

Partnerhírek
Partner

Az LG repcehibridek a magyar körülmények között a lehető legmagasabb termést produkálják

2024.07.01.

Európa első számú repcehibridjével, az LG Ambassadorral, valamint egy új, ígéretes hibriddel, az LG Armadaval készül az új szezonra a Limagrain Hungária Kft. Szijártó Bálintot, a vállalat cégvezetőjét a Magro.hu kérdezte, aki többek között arról is beszélt, hogyan látja a repcetermesztés jövőjét Magyarországon.

Partner

Minden, amit a gyümölcsösök lombtrágyázásáról tudni kell - fókuszban az alma

2024.07.01.

A gyümölcsösökben az új trágyázási időszak mindig ősszel és kora tavasszal, a talajon keresztüli fenntartó trágyázással indul. Később, a nyár folyamán viszont kulcsszerephez jut a lombon keresztüli tápanyag-utánpótlás. Bár a gyümölcsösök fenntartó trágyázásához sem nélkülözhetők a talajvizsgálatok, de a termő gyümölcsösök esetén döntő jelentőségű a lombanalízis, amit rendszeresen el kell elvégezni. Az árutermő ültetvények költségtényezői között a tápelem-analízis nem olyan jelentős tétel, amit érdemes lenne megspórolni, különös tekintettel az így nyerhető tápláltsági állapotra. Az információ értékét, használhatóságát növeli, ha a mintavétel időben és szakszerűen történik, valamint az évenkénti mintaterek következetesen azonosak, sőt a talaj- és levélmintavételi egységek egymással beazonosíthatók, fedik egymást.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
Solis 50 RX kabinos 12fokozat
Bács-Kiskun, Kecskemét

Solis 50 RX kabinos 12fokozat

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!
Kiemelt
Goldoni S 80 plus fülkés traktor
Bács-Kiskun, Kecskemét

Goldoni S 80 plus fülkés traktor

Hitelesített telefonszám

12 000 000 HUF

+ áfa
Hirdetésfeladás