Szép, egészséges, életerős. Akkor meg mi a gond? Nem kell azonnal a kivágáson gondolkodni, ha egyáltalán nem, vagy csak kevés termést hoz a gyümölcsfa. Van 5 kiváló megoldás, amivel meghozhatja a növény termőkedvét, és most ezeket meg is osztjuk Önnel!

A leggyakoribb probléma a fa túlzott növekedési ereje, mivel nem marad energia a virágrügyek kifejlesztésére. A hatást a túlzó műtrágyázás és a helytelen metszés is okozhatja. Nézzük sorra, hogy mik a főbb okok, és hogyan kezelhetjük!

Túl sok műtrágya

A nitrogéntartalmú műtrágya serkenti a növekedést, közben pedig elmarad a virágrügyek fejlesztése. Ilyenkor a gyümölcsfa hajtásai évente 50-60 cm-t is nőnek, ez nem természetes. A túlzott használat akkor is felléphet, ha néhány méteres körzetben műtrágyázunk, vagy a szomszédtól is jöhet a nem kellő plusz. Az is lehet, hogy egészen eddig a talajban rejtőzött, azonban csak most szabadult fel. Ezért a fa lombjától számított 2 méteren belül ne használjunk műtrágyát.

Nem mindegy, mennyi műtrágyát használunk az almafa körül.
 

Helytelen metszés

Ha nem a nitrogén a probléma, akkor nem megfelelő a metszés. A túl erős visszametszés fokozza a hajtásnövekedést, a tetejezés a kifejezetten káros. Figyeljünk arra, hogy mindegyik gyümölcsfát másképp kell metszeni. Példaként, ha egy hajtást tőből levágunk, az nem fokozza annyira növekedést, mintha csak a negyedét hagytuk volna meg. Tőből azért is jó metszeni, mert a hajtások szomszédain megindulhat a virágrügyek képződése. Célszerű tehát ügyesen és visszafogottan metszeni.

Metszeni csak ésszel és visszafogottan!
 

Rügyfagyás

Kora tavasszal még sokszor előfordulnak fagyok, amikre nagyon érzékenyek a virágrügyek. -1-2 foknál még nem kell aggódni, de a nyíló virágokra már a 0 fok felülről közelítése is veszélyes. Ha a virág közepén egy apró fekete folt van a bibe helyett, akkor bizony már megtörtént a baj. Megoldás lehet, ha a fát minél melegebb helyre (pl: ház közelébe, déli oldalra, kiemelkedésekre) ültetjük. Mivel ez viszont korábbi virágzásra ösztönzi a fát, nagyobb is az esély a hajnali fagyok károkozására. Érdemes a fagyveszéllyel fenyegető kertekbe inkább későn virágzó fajtát ültetni.

Elmarad a beporzás

Ahhoz, hogy gyümölcs fejlődjön a virágokból, szükség van a beporzásra, ráadásul a megfelelő időben. Az sem mindegy, melyik fára melyik virág pora kerül. Az alma és a körte esetében eltérő fajtákra van szükség, de az őszibarack és a szilva fái öntermékenyek. Jól jöhet, ha ezek a fajták egyszerre vagy némileg átfedésben virágoznak. Segítsük a méheket is, de legalább ne hátráltassuk rovarirtószerrel. Gond lehet még a hideg időjárás, az eső és a szél. Akkor kell aggódnunk, ha nappal nincs a fán legalább 1-2 méh.

Ha túl sok a szilvafánkon a virág, megritkíthatjuk, hogy kiegyensúlyozzuk az évenkénti terméshozást.
 

Szakaszos terméshozás

Ha egyik évben beleroskad a terméshozamba a fánk, de a következőben alig szedünk róla valamit, akkor ezzel a problémával állunk szemben. Mivel a fa az előző év őszén fejleszti a rügyeket, ha abban az évben sok termést hozott, nem marad energiája erre a tevékenységre. Virág- és termésritkítással, valamint rendszeres metszéssel, egyenletes öntözéssel kiegyensúlyozhatjuk a termőképességét.

Készült a hobbikert.hu cikke alapján.

További híreink

Tíz szakember kapta meg a Népművészet Mestere díjat 2024-ben

2024.10.05.

A Népművészet Mestere díj egyes alkotások vagy egész életmű elismeréseként azoknak a népművészeknek adományozható állami kitüntetés, akik hosszabb időszak alatt kifejtett munkásságuk során a népművészet fejlesztésében kimagasló eredményeket értek el.

Partner

Ezt ne hagyja ki! - Nagy meglepetés az Agrárszektor Konferencián

2024.10.04.

Előesttel bővül az idén a siófoki Agrárszektor Konferencia műsora, így már három napon keresztül, december 3-5. között találkozhatnak színvonalas szakmai programokkal a rendezvény résztvevői. A december 3-i előesten az agráriumot érintő meteorológiai előrejelzésekről, az agrárgazdaságra is hatással bíró várható gazdasági és belpolitikai eseményekről lesz szó, illetve mérlegre kerülnek a magyar élelmiszergazdaság Európai Unióban töltött elmúlt húsz évének tapasztalatai és a hazai agrárvállalkozások kitörési lehetőségei is.

Öntözőrendszerek: Melyik a legjobb választás?

2024.10.04.

Az öntözőrendszerek kulcsfontosságú szerepet játszanak a kertészet és általában a mezőgazdaság hatékonyságában, különösen a szárazabb éghajlatokon, így Magyarországon is. Az optimális vízellátás biztosítása a növények számára nemcsak a terméshozamot növeli, hanem a vízpazarlás minimalizálásában is segít.

Utánajártak, hány medve kóborolhat Magyarországon

2024.10.04.

Szinte lehetetlen kideríteni, pontosan hány európai barnamedve kószál éppen Észak-Magyarország erdőiben, de az egyes észleléseket végignézve képet kaphatunk az állatok hozzávetőleges számáról.

Partner

Vulcan Profi Smax – granulált elemi kén - Mindenkinek használni kellene?!

2024.10.04.

Az elmúlt években a kénhiány állandósult a növénytermesztésben. Sok és egyoldalú a kijuttatott nitrogén, miközben egyre magasabb fehérje- és olajtartalmú növényeket termesztünk. Granulált kén használatával több évre elegendő ként tudunk kijuttatni.

Bőgés után barcogástól hangosak az erdők – egy nap alatt akár 30-40 nősténnyel is elbír a bika

2024.10.04.

Az ősz és a hűvösebb idő beköszöntével megérkezett a gímszarvasok párzási időszaka, azaz a szarvasbőgés. A különös jelenség időjárástól és földrajzi viszonyoktól függően augusztus végétől akár novemberig is tarthat. A rendőrség és a vadásztársaságok fokozott óvatosságra kérik a közlekedőket, mivel a párzás időszakában a vadak mozgása még kevésbé kiszámítható, mint máskor.

Partnerhírek
Partner

Vulcan Profi Smax – granulált elemi kén - Mindenkinek használni kellene?!

2024.10.04.

Az elmúlt években a kénhiány állandósult a növénytermesztésben. Sok és egyoldalú a kijuttatott nitrogén, miközben egyre magasabb fehérje- és olajtartalmú növényeket termesztünk. Granulált kén használatával több évre elegendő ként tudunk kijuttatni.

Partner

Nem csak értékesít és szolgáltat, hanem drónok üzemeltetésében is segít a PlantaDrone

2024.10.02.

A Kukorica Kör Egyesület dunapataji Szakmai Napján Gyovai Szabolcs, a PlantaDrone Kft. ügyvezetője, a dróntechnológia lehetséges felhasználási módozatairól tartott előadást. Az elhangzottak szerint az értékesítésen túl már az üzemeltetésükben is segíti a dróntulajdonosokat a cég, az általuk létrehozott Drón műveleti központ által.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
Graecus CBK szárzúzó
Bács-Kiskun, Kecskemét

Graecus CBK szárzúzó

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!
Kiemelt
Graecus BK
Bács-Kiskun, Kecskemét

Graecus BK

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!

Magro.hu Piactér

Több mint 3.400 hirdetés 106 kategóriában!

Megnézem a hirdetéseket
Hirdetésfeladás