Hirdetés
Hagyományos vagy gyorspácolt? Melyik sonkát tegyük az asztalra?
Hirdetés
Közeleg a Húsvét és vele együtt a hazai sonkapiac kiemelt időszaka. Vásárlás előtt azonban célszerű mindenkinek tájékozódni, mit is tesz az ünnepi asztalra, mert a sonkák között is van már számtalan fajta.
A húsvéti sonkákat alapvetően két csoportba sorolhatjuk. Az egyik a hagyományosan pácolt sonka. Azt a sonkát nevezzük így, ami hosszú hetek során kapja meg a pácanyagot, ami lassan szívódik fel a húsba. A folyamat és a füstölés során nyeri el a hús az érettségét és a jellegzetes aromáját, valamint az érés során a víztartalmának jelentős részét is elveszíti.
A másik változat az úgynevezett gyorspácolt sonka. Ezek a sonkák gyorspácolás, füstölés és érlelési folyamat során nyerik el végleges ízüket és állagukat. Az így készített sonka nem hogy leadja a víztartalmát, hanem pont ellenkezőleg: súlyának akár 30 százalékát helyettesítő víz is kerülhet a termékbe. Ilyen sonka vásárlása esetén fokozottan észnél kell lenniük a vásárlóknak: ha már felvágatlan állapotban is jelentős mennyiségű vizet ereszt a sonka, akkor az már jelentős mennyiségű páclétartalomra utal, élvezeti értéke romlik.
Sertéssonka kizárólag combból és lapockából készülhet. Előfordul olyan eset is, hogy a megvásárolni kívánt termékre nem a „sonka” megjelölés kerül, hanem pácolt, füstölt comb vagy pácolt, füstölt lapocka. Ennek oka, hogy a termék nem felel meg 100 százalékban a sonka előírásainak. Ettől függetlenül ezek a termékek is szabályosan előállított és forgalmazott élelmiszerek.
Manapság már nem csak sertésből készül sonka, találkozhatunk marha, valamint vadhúsból készített sonkával is. Külön érdekesség, hogy akár baromfiból is készülhet sonka.
Témák a cikkben
Kapcsolódó cikkek
Hirdetés
További híreink
Legújabb hirdetések
Hirdetés
Hirdetés
Az LG repcehibridek a magyar körülmények között a lehető legmagasabb termést produkálják
Európa első számú repcehibridjével, az LG Ambassadorral, valamint egy új, ígéretes hibriddel, az LG Armadaval készül az új szezonra a Limagrain Hungária Kft. Szijártó Bálintot, a vállalat cégvezetőjét a Magro.hu kérdezte, aki többek között arról is beszélt, hogyan látja a repcetermesztés jövőjét Magyarországon.
Minden, amit a gyümölcsösök lombtrágyázásáról tudni kell - fókuszban az alma
A gyümölcsösökben az új trágyázási időszak mindig ősszel és kora tavasszal, a talajon keresztüli fenntartó trágyázással indul. Később, a nyár folyamán viszont kulcsszerephez jut a lombon keresztüli tápanyag-utánpótlás. Bár a gyümölcsösök fenntartó trágyázásához sem nélkülözhetők a talajvizsgálatok, de a termő gyümölcsösök esetén döntő jelentőségű a lombanalízis, amit rendszeresen el kell elvégezni. Az árutermő ültetvények költségtényezői között a tápelem-analízis nem olyan jelentős tétel, amit érdemes lenne megspórolni, különös tekintettel az így nyerhető tápláltsági állapotra. Az információ értékét, használhatóságát növeli, ha a mintavétel időben és szakszerűen történik, valamint az évenkénti mintaterek következetesen azonosak, sőt a talaj- és levélmintavételi egységek egymással beazonosíthatók, fedik egymást.
Hirdetés
Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!
MédiaajánlatSolis 50 RX kabinos 12fokozat
Goldoni S 80 plus fülkés traktor
12 000 000 HUF
+ áfaHirdetés
Hirdetés