„Ne feledd, a talajon nem csak állsz, hanem élsz is!” - így szól Dr. Stefanovits Pál életének egyik legfontosabb jelmondata, akinek mellszobrát ünnepélyes keretek között avatták fel szeptember 18-án, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Szent István Campusán, a Pest vármegyei Gödöllőn. 

Az egykori Gödöllői Agrártudományi Egyetem rektorhelyettesének munkásságát Dr. Gyuricza Csaba, a MATE rektora, Csákiné Dr. Michéli Erika, a MATE Környezettudományi Intézetének igazgatója, valamint Stefanovits Pál fia, Stefanovits Péter is méltatta - írta az intézmény közleménye.

„Ne feledd, a talajon nem csak állsz, hanem élsz is!” - így szól Dr. Stefanovits Pál életének egyik legfontosabb jelmondata, akinek mellszobrát felavatták a MATE Campusán, a Pest vármegyei Gödöllőn - Fotó: MATE
„Ne feledd, a talajon nem csak állsz, hanem élsz is!” - így szól Dr. Stefanovits Pál életének egyik legfontosabb jelmondata, akinek mellszobrát felavatták a MATE Campusán, a Pest vármegyei Gödöllőn - Fotó: MATE

A koszorúzással egybekötött megemlékezésen Dr. Gyuricza Csaba úgy fogalmazott, hogy „a MATE megalakulásával egy új jövőt terveztünk építeni. Az új jövő külső és belső megújulást is takar, de a jövő építése során a múlt előtt is tisztelegnünk kell. Éppen ezért döntöttünk egy szoborpark megalapításáról, itt, a főépület előtti parkban. A múlt értékei jelentik a jelen stabil fundamentumát. Stefanovits Pált mindenki ismerte, akinek személyében a XX.század legnagyobb agrár-tudósát tisztelhetjük.” 

A Gödöllői Agrártudományi Egyetem szellemiségének meghatározó alakja volt ő, aki generációknak mutatott példát szakmaiságból és emberségből egyaránt - hangzott el.

Kiemelkedett a talajtani szakmában

Csákiné Dr. Michéli Erika, a Környezettudományi Intézet igazgatója ünnepi beszédében hangsúlyozta, hogy Stefanovits Pál a magyar talajtan kiemelkedő alakja volt. 

„Milyen kár, hogy Stefanovits Pált a fiatal kollégáim, és a jelenlegi hallgatók már nem ismerhetik. De talán, amit ránk hagyott, mint például a talajvédelem tízparancsolata, mind itt maradtak, úgy ahogyan ez a bronz mellszobor is. Így mindenki tudni fogja, hogy itt volt és itt alkotott Stefanovits Pál az akadémikus, az egyetemi tanár, a Magyar Talajtani Társaság örökös elnöke”.

Lantos Györgyi szobrászművész alkotásának leleplezésére és avatására a néhai vegyészmérnök, talajtanász fia, Stefanovits Péter, az MTA Agrártudományok Osztályának tagjai, a Magyar Talajtani Társaság vezetői – köztük Dr. Dobos Endre elnök - és tagjai, továbbá Rajkai Kálmán, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja jelenlétében került sor.

A tudós szakmai életútja

Stefanovits Pál 1920. november 24-én született a ma Szlovákiához tartozó Kassán. Vegyészmérnöki tanulmányait befejezve a Magyar Állami Földtani Intézetben helyezkedett el 1942-ben, majd a második világháború után négy évvel az MTA Talajtani és Agrokémiai Intézetében folytatta pályáját. Az egyetem jogelődjénél, a Gödöllői Agrártudományi Egyetem Talajtani Tanszékén előbb egyetemi tanárként, majd 1965-től tanszékvezetőként dolgozott. Amint arra a Magyar Tudományos Akadémia 2020-ban, a professzor születésének századik évfordulóján írt összefoglalójában is fogalmaztak, Stefanovits Pál „szakterületének, a talajosztályozásnak és a talajtérképezésnek meghatározó hazai és nemzetközi hírű képviselője” volt. Ezt bizonyítja, hogy az MTA mellett számos külföldi akadémia is tagjának tudhatta.

Az MTA 2020-ban alapította meg a Stefanovits Pál-emlékdíjat, amit minden évben olyan szakembernek adnak át, aki a talajtan oktatása, kutatása és gyakorlati alkalmazása területén hosszú időn át, elmélyült, magas színvonalú munkát végez - írták.

Megosztás

További híreink

Halad és él Dr. Stefanovits Pál szakmai öröksége a talajtanban

2024.09.27.

„Ne feledd, a talajon nem csak állsz, hanem élsz is!” - így szól Dr. Stefanovits Pál életének egyik legfontosabb jelmondata, akinek mellszobrát felavatták a MATE Campusán, a Pest vármegyei Gödöllőn.

Már kormány is megszólalni kényszerült a toxinvitában

2024.09.27.

Az idei kukoricatermést érintő toxinveszély kapcsán sokoldalú piaci spekulációk jelentek meg, ami részben a piac manipulációjára irányul. A hőstressz miatt kialakuló gombás fertőzések egyre gyakoribbá válnak, ám a felelős termelési gyakorlatokkal ezek hatásai enyhíthetők. A jövőben minden termelőnek fokozott figyelmet kell fordítania a megelőzésre és a megfelelő tárolási technikákra.

Gondolja meg kétszer, tervez-e kinti programot a hétvégére

2024.09.27.

Pénteken nagyrészt erősen felhős vagy borult idővel indul a nap, de napközben dél felől fokozatosan szakadozik, csökken a felhőzet. Az északi, északnyugati harmadban elszórtan eső, zápor, néhol zivatar is előfordulhat, majd délutántól egyre kevesebb helyen valószínű csapadék. Ezzel szemben a déli, délkeleti tájakon napos idő várható fátyol- és kevés gomolyfelhővel. A déli, délnyugati szél - az északnyugati, északi határ menti részek kivételével - ismét élénk, néhol erős lesz. A legmagasabb nappali hőmérséklet döntően 25 és 31 fok között várható, de a legtovább felhős északnyugati, északi határ mentén csak 20 fok közelében, néhol azalatt alakul a csúcsérték. Késő estére 15 és 23 fok közé hűl le a levegő.

Több kültéri tiltást ajánl a dohányfüstmentességért az Európai Bizottság

2024.09.27.

Dohányfüstmentességet vezetne be az Európai Bizottság bizonyos kültéri tereken is azzal a céllal, hogy az emberek, elsősorban a gyermekek és fiatalok hatékonyabb védelmet kapjanak a passzív dohányzás és az aeroszolok hatásaival szemben.

Biztató lépések a kocák túlélésének javítására Dániában – már látszanak az eredmények

2024.09.26.

Ön is szeretne olyan életerős kocákat, amelyek könnyen kezelhetők, és sok malacot hoznak a világra? A kocák túlélésének javítása világszerte fontos fókuszterület a sertésipar számára. A kocák magasabb túlélése jót tesz az állatok jólétének, a sertéstenyésztő profitjáról nem is beszélve.

Új MOHU hulladékgyűjtő udvarokat építenek Komáromban és Tatán

2024.09.26.

Komáromban és Tatán folytatódik a MOHU új hulladékgyűjtő udvarainak építése.

Partnerhírek
Partner

A Generali Agrárőr termékével a gazdák és a beruházások is védelem alá kerülhetnek

2024.09.25.

A mezőgazdaságban nemcsak a termények és az állatok védelme a fontos, hanem a gazdaság infrastruktúrájának és technológiájának is biztosítva kell lennie a károkkal szemben. Bordás Imre, a Generali Biztosító Zrt. mezőgazdasági biztosítási területének vezetője bemutatja, hogyan alkalmazkodik a Generali a modern agrárgazdálkodás igényeihez, különösen az ÁTK-pályázatokhoz kapcsolódóan, és hogyan segítheti a gazdálkodókat a vagyonuk és beruházásaik védelmében.

Partner

Megváltozott viselkedése miatt új fegyvereket vet be a Biocont a gyapottok-bagolylepke ellen

2024.09.24.

A Kukorica Kör Egyesület dunapataji Szakmai Napján, a Biocont Magyarország Kft. képviseletében, Gyekiczki Bernadett, a cég szaktanácsadója a gyapottok-bagolylepke megváltozott viselkedési szokásairól tartott érdekes előadást. Az alábbi kivonat ez alapján készült.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Jász-Nagykun-Szolnok, Tiszaföldvár

Amazone UG 3000/18

Hitelesített telefonszám

9 900 000 HUF

+ áfa
Jász-Nagykun-Szolnok, Tiszaföldvár

Perard Optium CL SL

Hitelesített telefonszám

35 000 000 HUF

+ áfa

Magro.hu Piactér

Több mint 3.000 hirdetés 81 kategóriában!

Megnézem a hirdetéseket
Hirdetésfeladás