Megjelent az agrárminiszter 18/2022. (VII. 13.) AM rendelete a baromfi- és kocaállomány után igénybe vehető kivételes alkalmazkodási támogatás részletes feltételeiről. A rendelet célja, hogy a baromfi- és sertéságazatot sújtó, kivételesen magas mértékű termelési költségek részbeni ellentételezésével hozzájáruljon a termelési feltételek biztosításához és ezen keresztül az élelmiszerbiztonság folyamatos fenntartásához és a piaci egyensúlyhiányok kezeléséhez. 

A támogatás a mezőgazdasági ágazatok termelőinek nyújtott kivételes alkalmazkodási támogatásról szóló, 2022. március 23-i (EU) 2022/467 európai bizottsági rendelet alapján nyújtott egyszeri, vissza nem térítendő támogatás. A támogatási kérelmet a baromfi- és/vagy kocatartók 2022. július 16. és 25. között elektronikus úton, ügyfélkapus azonosítást követően az erre a célra rendszeresített elektronikus űrlapkitöltő felületen keresztül tudták benyújtani a Magyar Államkincstárhoz - írta a NAK.

Hamarosan érkezik a baromfi- és kocaállomány után igényelt alkalmazkodási támogatás a gazdáknak: a Kincstár szükséges forrás rendelkezésre állása esetén legkésőbb 2022. szeptember 30-ig intézkedik a támogatás összegének a kérelmező ügyfél-nyilvántartási rendszerbe bejelentett fizetési számlájára történő folyósításáról - Fotó: Magro.hu, CSZS, Hódmezővásárhely

A Kincstár – a támogatási kérelmekről történő döntést követően – a szükséges forrás rendelkezésre állása esetén legkésőbb 2022. szeptember 30-áig intézkedik a támogatás összegének a kérelmező ügyfél-nyilvántartási rendszerbe bejelentett fizetési számlájára történő folyósításáról. Ezáltal az utolsó igénylés leadási napot követően legfeljebb 5 hetet kell várni a támogatás megérkezéséig.

A záró rendelkezések részletei a rendeletben így szerepelnek a Magyar Közlöny 2022. évi 115. száma alapján:

7. § (1) Ez a rendelet a kihirdetését követő 5. napon lép hatályba.

(2) Ez  a  rendelet a  mezőgazdasági ágazatok termelőinek nyújtott kivételes alkalmazkodási támogatásról szóló, 2022. március 23-i (EU) 2022/467 európai bizottsági rendelet végrehajtásához szükséges rendelkezéseket tartalmaz.

8. § A méhészeti járművekre igénybe vehető mezőgazdasági csekély összegű (de minimis) támogatásról szóló 4/2014. (I. 27.) VM rendelet 2.  § (3)  bekezdésében a „legfeljebb 100 millió forint” szövegrész helyébe a „legfeljebb 115 millió forint” szöveg lép.

9. § A fűszerpaprika-termelők mezőgazdasági csekély összegű (de minimis) támogatásáról szóló 37/2014. (IV. 4.) VM rendelet [a továbbiakban: 37/2014. (IV. 4.) VM rendelet] 4. § a) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

(Támogatás igénybevételére az a fűszerpaprika-termelő jogosult, aki) „a) a  mezőgazdasági, agrár-vidékfejlesztési, valamint halászati támogatásokhoz és egyéb intézkedésekhez kapcsolódó eljárás egyes kérdéseiről szóló 2007.  évi XVII.  törvény (a továbbiakban: Támogatási törvény) 28.  § (3)  bekezdése szerinti nyilvántartásba vételi kötelezettségének eleget tett, és a  Támogatási törvény 28.  § (3a)  bekezdésének megfelelően a  támogatási kérelem benyújtásakor az  Egységes Mezőgazdasági Ügyfél-nyilvántartási Rendszerben nyilvántartásba vett ügyfélként szerepel,”

10. § (1) A 37/2014. (IV. 4.) VM rendelet 5. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) A támogatási kérelmet a fűszerpaprika-termelőnek a tárgyév május 1. és augusztus 5. között kell elektronikus úton, ügyfélkapus azonosítást követően, az  erre a  célra rendszeresített elektronikus űrlapkitöltő felületen (a továbbiakban: elektronikus űrlapkitöltő felület) benyújtani a Magyar Államkincstárhoz (a továbbiakban: Kincstár).”

(2) A 37/2014. (IV. 4.) VM rendelet 5. §-a a következő (1a)–(1d) bekezdéssel egészül ki:

„(1a) Ha a  kérelemre indult eljárásban foglalt kötelezettségek elektronikus úton történő teljesítése során a kérelmező helyett és nevében meghatalmazottja jár el, a meghatalmazott a Kormány által biztosított elektronikus azonosítási szolgáltatással elérhető elektronikus űrlapkitöltő felületet használja az  eljárási cselekmények elektronikus elvégzéséhez. A meghatalmazott útján történő eljárásra az Európai Mezőgazdasági Garancia Alapból,

valamint a  központi költségvetésből finanszírozott egyes támogatások igénybevételével kapcsolatos eljárási szabályokról szóló 22/2016. (IV. 5.) FM rendelet [a továbbiakban: 22/2016. (IV. 5.) FM rendelet] meghatalmazásra vonatkozó rendelkezéseit kell alkalmazni.

(1b) A  támogatási kérelemre indult eljárás során minden dokumentumot, így a  hiánypótláshoz kapcsolódó dokumentumokat és – a  felügyeleti eljárás kivételével – a  jogorvoslati eljáráshoz kapcsolódó dokumentumokat (a továbbiakban együtt: beadvány) is az  elektronikus űrlapkitöltő felületen keresztül kell benyújtani. 

A nem elektronikus úton benyújtott beadvány a döntés meghozatalánál nem vehető figyelembe.

(1c) A támogatási kérelem a benyújtását követő naptól számított tíz napon belül, de legkésőbb az (1) bekezdésben meghatározott határidő végéig az  elektronikus űrlapkitöltő felületen keresztül módosítható. Módosítás esetén az  utolsó támogatási kérelmet kell elbírálni. A  támogatási kérelem benyújtásának időpontja az  utolsó módosító kérelem benyújtásának időpontja.

(1d) Az  eljárás során – a  felügyeleti eljárás kivételével – kötelező az  elektronikus kapcsolattartás. A kötelező elektronikus kapcsolattartásra tekintettel a  Kincstár az  értesítéseket, dokumentumokat, valamint a  döntéseit elektronikus úton közli a kérelmezővel vagy meghatalmazottjával.”

11. § A 37/2014. (IV. 4.) VM rendelet 6/B.  § (8)  bekezdésében az

„az Európai Mezőgazdasági Garancia Alapból, valamint a  központi költségvetésből finanszírozott egyes támogatások igénybevételével kapcsolatos eljárási szabályokról szóló” szövegrész helyébe az „a” szöveg lép.

További híreink

Modern feudalizmust hozhat az agráradatok kezelése? 

2024.07.06.

A modernizálódó mezőgazdaságban új ágazatként jelentek meg a precíziós gazdálkodásra és az ennek kiszolgálására létrehozott eszköz- és programrendszerek.

Takács András Péter beszélt a növényvédelem aktuális témáiról

2024.07.06.

Takács András Péter beszélt a növényvédelem aktuális témáiról és a keszthelyi Georgikon Campus tevékenységéről.

Válaszok kellenek arról, hol tart a magyar agrárdigitalizáció

2024.07.05.

Tanulmány készül annak érdekében, hogy az Európai Unió tagállamai pontosabban lássák, hol tart a mezőgazdaság digitalizációja

Sürgősen változtatni kell a magyar mezőgazdaság vízellátásán

2024.07.05.

A jóval a rendszerváltás előtt megépült keleti és nyugati főcsatornán kívül nem nagyon fejlődött az infrastruktúra, pedig az ország bővelkedik felszíni vizekben.

Új eszközök és büntetések segítenek a gazdáknak a termőföld felvásárlókkal szemben

2024.07.05.

Javul a termelők helyzete, mert új eszközök és büntetések segítenek a gazdáknak a termőföld felvásárlókkal szemben.

Nyáron is jönnek a támogatások és pályázatok hírei

2024.07.04.

Júniusban is több cikkünk szólt a támogatások és a pályázatok témáiról, ebben a hírösszefoglalóban pedig összegyűjtöttük a legfontosabb kapcsolódó anyagokat az elmúlt hónapból.

Partnerhírek
Partner

Az LG repcehibridek a magyar körülmények között a lehető legmagasabb termést produkálják

2024.07.01.

Európa első számú repcehibridjével, az LG Ambassadorral, valamint egy új, ígéretes hibriddel, az LG Armadaval készül az új szezonra a Limagrain Hungária Kft. Szijártó Bálintot, a vállalat cégvezetőjét a Magro.hu kérdezte, aki többek között arról is beszélt, hogyan látja a repcetermesztés jövőjét Magyarországon.

Partner

Minden, amit a gyümölcsösök lombtrágyázásáról tudni kell - fókuszban az alma

2024.07.01.

A gyümölcsösökben az új trágyázási időszak mindig ősszel és kora tavasszal, a talajon keresztüli fenntartó trágyázással indul. Később, a nyár folyamán viszont kulcsszerephez jut a lombon keresztüli tápanyag-utánpótlás. Bár a gyümölcsösök fenntartó trágyázásához sem nélkülözhetők a talajvizsgálatok, de a termő gyümölcsösök esetén döntő jelentőségű a lombanalízis, amit rendszeresen el kell elvégezni. Az árutermő ültetvények költségtényezői között a tápelem-analízis nem olyan jelentős tétel, amit érdemes lenne megspórolni, különös tekintettel az így nyerhető tápláltsági állapotra. Az információ értékét, használhatóságát növeli, ha a mintavétel időben és szakszerűen történik, valamint az évenkénti mintaterek következetesen azonosak, sőt a talaj- és levélmintavételi egységek egymással beazonosíthatók, fedik egymást.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
Solis 50 RX kabinos 12fokozat
Bács-Kiskun, Kecskemét

Solis 50 RX kabinos 12fokozat

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!
Kiemelt
Goldoni S 80 plus fülkés traktor
Bács-Kiskun, Kecskemét

Goldoni S 80 plus fülkés traktor

Hitelesített telefonszám

12 000 000 HUF

+ áfa
Hirdetésfeladás