Sok bosszús pillanatot okozhatnak a hangyák a házunkban és a kertünkben egyaránt. Ezért fontos, hogy megfelelően védekezzünk ellenük. Nem könnyű ugyanakkor felvenni a harcot, főleg nem akkor, ha mindezt természetbarát módon szeretnénk megtenni. A lényeg, hogy ne essünk pánikba! Könnyedén megszabadulhatunk a nemkívánatos vendégektől úgy, hogy még a környezetünkben sem teszünk kárt.

A hangyák a gyümölcsfákon, a zöldségféléken, a díszbokrokon és a rózsatöveken is megjelenhetnek, általában akkor, ha azokon levéltetvek is vannak. Ha azt látjuk, hogy a növényeken a hangyák le-fel járkálnak, akkor biztosak lehetünk abban, hogy ott levéltetű károsít, és szívogatja a leveleket.

A hangyák reszkethetnek. A lényeg, hogy ne essünk pánikba! Könnyedén megszabadulhatunk a nemkívánatos vendégektől úgy, hogy még a környezetünkben sem teszünk kárt (Fotó: Pixabay)

Így tehát ahol a hangyák megjelennek, ott fel kell készülni a levéltetvek elleni védekezésre is. Ráadásul előbbiek az otthonokban is fel-felbukkannak, sok bosszúságot okozva ezzel. A lényeg, hogy bárhol találkozunk velük, ne nyúljunk rögtön vegyszerekhez, hiszen számos házi, természetbarát praktika létezik. Hogy melyek ezek?

Ecetes spray

Az egyik legjobb módja, hogy távol tartsuk a hangyákat, az ecetes spray használata. Ha ezzel fújjuk be az ösvényt, az megtöri az útvonalukat és a hangyák társai nem találják meg majd az utat a táplálékforrás felé. A saját ecetspray elkészítése jó és olcsó módszer a hangyák kiirtására. Adjunk egyenlő mennyiségű ecetet és citromlevet egy spray-palackba, és alaposan keverjük össze. Ezután keressük meg a hangyatelepeket vagy fészkeket, és permetezzük rájuk.

Fahéj

Ha fahéjport szórunk a ház/lakás olyan területeire, ahol a hangyák megjelennek, akkor távol tudjuk tartani őket. De fahéjrudakat tehetünk az ablakok és az ajtók közelébe is. Hatékonyságát fokozhatjuk, ha néhány csepp illóolajat is teszünk a rudakra.

Szappan

Készítsünk oldatot folyékony szappanból és csapvízből 1:3 arányban. Ezután permetezzük a hangyák által érintett területre.

Erősebb szagú növények

Léteznek olyan növények, melyek irritálják őket, ilyen például a levendula, a kakukkfű és a zsálya. Ezek ültetésével, valamint a fahéj és kávézacc bevetésével is távol tarthatjuk őket. Csalit is készíthetünk, amelybe számukra megemészthetetlen anyagokat teszünk. Biztosan elpusztulnak. Ilyen a finomliszt, a sütőpor is, amelyet egy kevés cukorral még ellenállhatatlanabbá tehetünk.

Ezeket mindenképpen kerüljük el!

Ha bóraxot vagy petróleumot találunk, nehogy használjuk! Súlyos egészségkárosító hatásuk miatt ezek az anyagok a hiedelmekkel ellentétben nem alkalmasak hangyairtásra. Veszélyesek az emberre és a háziállatokra, ugyanis vese- és májelégtelenséget okozhatnak, nagyobb dózisban halálos mérgezés is előfordulhat. Ha mégis a bolti hangyairtók mellett döntünk, akkor azt szakosodott üzletből szerezzük be! Ha pedig semmilyen módszer nem válik be, akkor érdemes lehet szakembert hívni. 

(Forrás: agrarszektor.hu)    

Megosztás

További híreink

Partner

Kertészeti növényvédő gépek, szárzúzók és traktoros villásemelők a Nobilitől

2024.07.25.

A Nobili név említésekor ma már mindenkinek a tradicionálisan jó minőségű, megbízható gépeik jutnak az eszébe. A gyár története 1945-ig nyúlik vissza, amikor a gépesítés még gyerekcipőben járt. Ekkor kezdődött a gépgyártás az olaszországi Molinellában - Efrem Nobili elképzelései szerint. A gyár ma is családi tulajdonban van, önállóan fejleszt és gyárt, a világ szinte minden országában jelen van. A Nobili szárzúzókat, vontatott és függesztett permetezőket és különböző szállító-anyagmozgató eszközöket készít. Hazánkban több mint 60 éve érhetők el a termékei.

Itt vannak az idei hivatalos terméseredmények - vége az aratásnak

2024.07.25.

Július 24-ig a nyári aratás gyakorlatilag véget ért, néhány kisebb terület kivételével, és idén nem voltak jelentős akadályok, amelyek befolyásolták volna a munkálatokat. A raktárkapacitás elegendő, és az idei termés nagy része már a tárolókban van.

Megjelent a Kertészeti üvegházakhoz, hűtőházakhoz kapcsolódó és post-harvest fejlesztések támogatása kiírás

2024.07.25.

Megjelent a Kertészeti üvegházakhoz, hűtőházakhoz kapcsolódó és post-harvest fejlesztések támogatása kiírás

Visszatér a kánikula, meg is mutatjuk, mikor

2024.07.25.

Csütörtökön gomolyfelhős, napos idő várható. Nagyjából Eger-Békéscsaba tengelyű összeáramlási zóna környezetében alakulhatnak ki záporok, zivatarok, másutt csapadéknak kicsi az esélye. Az északi, északnyugati szél nagy területen lesz élénk, helyenként erős. A legmagasabb nappali hőmérséklet döntően 24 és 29 fok között alakul. Késő estére 16 és 23 fok közé hűl le a levegő.

Örömmel fogadja az orosz búzát Kína és Törökország is

2024.07.25.

Májusban Kína több mint 141 ezer tonna gabonát és lisztet importált Oroszországból (33 millió dollár értékben), ami 2,9-szerese az előző év azonos hónapjának.

Tejárak emelkedőben csökkenő termelés mellett - minden, amit tudnia kell

2024.07.24.

2024 májusában a nyerstej termelői ára az USA-ban 15 százalékkal, az Európai Unióban 1 százalékkal nőtt, míg Új-Zélandon 5 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához képest. A világpiacon az ömlesztett vaj ára 2024 29. hetében 53 százalékkal, a cheddar sajté 5 százalékkal emelkedett, miközben a teljes tejpor ára stagnált, a sovány tejporé pedig 1 százalékkal csökkent 2023 azonos hetéhez viszonyítva.

Partnerhírek
Partner

Kukoricakrízis: súlyos aszály és kánikula fenyegeti a termést - beszámoló a földekről

2024.07.23.

Az egyesület a múlt héten összesen 10 gazdát látogatott meg, amely találkozók során azt tapasztalták, hogy a kukorica rendkívül változatos képet mutat az országban, a talajadottságoknak és a területen tapasztalt időjárási viszonyoknak megfelelően. Ezzel együtt a többhetes kánikula sehol sem tett jót a kultúrának, amelynek hatását az idei termésre vetítve Csepregi Attilával, a Lajoskomáromi Agrár Cégcsoport ügyvezetője boncolgatta.

Partner

Új iroda és rugalmas munkakörnyezet: így teszi vonzóvá magát a TIMAC AGRO a munkavállalók számára

2024.07.18.

Varjú Szabolccsal, a TIMAC AGRO Hungária Kft. HR vezetőjével annak apropóján beszélgettünk, hogy a cég központja a közelmúltban új, minden igényt kielégítő, nyugat-európai színvonalú irodaépületbe költözött, amely immár teljességgel megfelel a TIMAC AGRO brandjének. Mindemellett, mint azt beszélgetőtársamtól megtudom, a cég a tárgyi feltételek maximális biztosítása mellett számos, más területen is tesz azért, hogy vonzó, majd később megtartó munkahely legyen a munkavállalók számára.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
Graecus BF Talajmaró
Bács-Kiskun, Kecskemét

Graecus BF Talajmaró

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!
Kiemelt
Graecus Argus szárzúzó
Bács-Kiskun, Kecskemét

Graecus Argus szárzúzó

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!

Magro.hu Piactér

Több mint 3.300 hirdetés 90 kategóriában!

Megnézem a hirdetéseket
Hirdetésfeladás