Az elmúlt években a repcetermesztőknek számos kihívással és nehézséggel kellet szembenézniük. A repcetermesztés mindinkább nagyobb odafigyelést igényel. Alkalmazkodni kell a hatóanyag-szigorításokhoz, az erősödő betegség- és rovarkártevő-nyomáshoz, valamint az időjárási és piaci bizonytalanságokhoz. A gazdálkodók számára a hibridválasztás mindig is nagy jelentőséggel bírt a szántóföldi gazdálkodásban. A betakarítás sikeréhez már a hibridek gondos megválasztása is nagyban hozzájárul.

A KWS vetőmag-értékesítésében az őszi káposztarepce az egyik legfontosabb növény, ezért kiemelten fontos a portfólió sikeres hibridekkel való bővítése. 2022-ben két új hibridet ajánlunk a gazdálkodók figyelmébe. A HANNELI és HAYA hibridekkel bővülő hibridválasztékunk megoldást nyújt a hazai repcetermesztést érintő legfontosabb kihívásokra.

Az idei évben bevezetésre kerülő HANNELI kiváló terméspotenciállal és agronómiai tulajdonságokkal rendelkezik, mint például az erőteljes őszi fejlődés, a télállóság és az állóképesség. A hibrid ősszel különösen gyors fejlődésű, ezért vetése alkalmas heterogén talajviszonyok között, valamint megkésett vetésekhez és szántás nélküli repcetechnológiához is.

A HANNELI és sztenderd hibridek terméseredménye a NÉBIH 2021. évi káposztarepce kisparcellás fajtaösszehasonlító középérésű 2/A kísérleteiben. (n=6)

A HANNELI magas terméshozamot biztosító tulajdonságai döntő fontosságúak a gazdálkodók számára. Ezek a tulajdonságok a Tarlórépa Sárgaság Vírus ellenállóképesség, Rlm7 fómás levélfoltosság és szárrák-rezisztencia és a kipergés ellenállóság. A HANNELI egyenletes érése, valamint magas kipergés-ellenállása együttesen jelentősen csökkenthetik a termésveszteséget a repcebetakarítás időszakában, de a betakarítás idején fellépő munkacsúcsot is mérsékelni képes.

A HAYA a KWS repceportfólió legkorábbi hibridje. Azon termelőknek ajánljuk a korai virágzású és érésű repcehibridünket, akiknek fontos a korai betakaríthatóság. Gazdaságokban, ahol a betakarítás idején jelentős munkacsúcsok alakulhatnak ki, megoldás lehet az eltérő éréscsoportú hibridek termesztése. Korai betakaríthatóságával jobban tervezhető a betakarítás. Intenzív termesztéstechnológia hibridje, jó tápanyag-gazdálkodású, kedvező vízháztartású területekre ajánljuk. A HAYA hibridünk is magas betegség ellenállóképeséggel rendelkezik. A fómás levélfoltosság és szárrák-rezisztenciáról az Rlm7 gén gondoskodik és Tarlórépa Sárgaság Vírus ellenállóképességgel is rendelkezik.

KWS fejlesztési kísérletek termés eredményei 2020. (n=4)

Időjárásunkra egyre jellemzőbbé válnak a gyakran visszatérő hőhullámok, amelyek hatására leáll a termésképzés, szemtelítődés folyamata. E terméscsökkentő tényezőre lehet megfelelő válasz a korai hibridek termesztése. Egyes repcetermesztő területeken a rövidebb tenyészidő előnyt jelenthet a hosszú tenyészidejű hibridekkel szemben.

Az idén bevezetésre kerülő hibrideink is elérhetőek lesznek az INITIO vetőmag csávázószeres kezeléssel is. Az INITIO egy egyedülálló, a KWS által kifejlesztett vetőmag csávázószer, amely biztosítja a növények gyors és erőteljes kezdeti fejlődését, valamint a betegségekkel szembeni védelmét. Ez a támogatás különösen a növény korai életszakaszában rendkívül fontos.

Az INITIO INSECT+ egy rovarölőszeres összetevőt tartalmaz, amely megvédi a kelőfélben lévő fiatal növényeket ebben a különösen sebezhető fejlődési szakaszban. A 3-leveles stádiumig a fiatal növények tápanyagfelvétele jelentősen alacsonyabb. A növény fejlődése lendületesen indul, és maximális terméseredményt ér el.

Az innovatív KWS-hibridekkel a gyakorlatban is teljes mértékben kiaknázhatják óriási terméshozam-potenciáljukat.

(x)

Kapcsolódó cikkek

További híreink

Takács András Péter beszélt a növényvédelem aktuális témáiról

2024.07.06.

Takács András Péter beszélt a növényvédelem aktuális témáiról és a keszthelyi Georgikon Campus tevékenységéről.

Válaszok kellenek arról, hol tart a magyar agrárdigitalizáció

2024.07.05.

Tanulmány készül annak érdekében, hogy az Európai Unió tagállamai pontosabban lássák, hol tart a mezőgazdaság digitalizációja

Sürgősen változtatni kell a magyar mezőgazdaság vízellátásán

2024.07.05.

A jóval a rendszerváltás előtt megépült keleti és nyugati főcsatornán kívül nem nagyon fejlődött az infrastruktúra, pedig az ország bővelkedik felszíni vizekben.

Új eszközök és büntetések segítenek a gazdáknak a termőföld felvásárlókkal szemben

2024.07.05.

Javul a termelők helyzete, mert új eszközök és büntetések segítenek a gazdáknak a termőföld felvásárlókkal szemben.

Nyáron is jönnek a támogatások és pályázatok hírei

2024.07.04.

Júniusban is több cikkünk szólt a támogatások és a pályázatok témáiról, ebben a hírösszefoglalóban pedig összegyűjtöttük a legfontosabb kapcsolódó anyagokat az elmúlt hónapból.

Tisztul Békés: 10 ezer tonnányi illegális hulladéktól szabadították meg a vármegyét

2024.07.04.

Összesen mintegy 10 millió kilogrammnyi, vagyis 10 ezer tonnányi elhagyott, jogellenesen elhelyezett hulladéktól szabadították meg tavaly Békés vármegyét, csaknem 400 bejelentést vizsgáltak ki.

Partnerhírek
Partner

Az LG repcehibridek a magyar körülmények között a lehető legmagasabb termést produkálják

2024.07.01.

Európa első számú repcehibridjével, az LG Ambassadorral, valamint egy új, ígéretes hibriddel, az LG Armadaval készül az új szezonra a Limagrain Hungária Kft. Szijártó Bálintot, a vállalat cégvezetőjét a Magro.hu kérdezte, aki többek között arról is beszélt, hogyan látja a repcetermesztés jövőjét Magyarországon.

Partner

Minden, amit a gyümölcsösök lombtrágyázásáról tudni kell - fókuszban az alma

2024.07.01.

A gyümölcsösökben az új trágyázási időszak mindig ősszel és kora tavasszal, a talajon keresztüli fenntartó trágyázással indul. Később, a nyár folyamán viszont kulcsszerephez jut a lombon keresztüli tápanyag-utánpótlás. Bár a gyümölcsösök fenntartó trágyázásához sem nélkülözhetők a talajvizsgálatok, de a termő gyümölcsösök esetén döntő jelentőségű a lombanalízis, amit rendszeresen el kell elvégezni. Az árutermő ültetvények költségtényezői között a tápelem-analízis nem olyan jelentős tétel, amit érdemes lenne megspórolni, különös tekintettel az így nyerhető tápláltsági állapotra. Az információ értékét, használhatóságát növeli, ha a mintavétel időben és szakszerűen történik, valamint az évenkénti mintaterek következetesen azonosak, sőt a talaj- és levélmintavételi egységek egymással beazonosíthatók, fedik egymást.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
Solis 50 RX kabinos 12fokozat
Bács-Kiskun, Kecskemét

Solis 50 RX kabinos 12fokozat

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!
Kiemelt
Goldoni S 80 plus fülkés traktor
Bács-Kiskun, Kecskemét

Goldoni S 80 plus fülkés traktor

Hitelesített telefonszám

12 000 000 HUF

+ áfa
Hirdetésfeladás