Mire jók az űradatok a mezőgazdaságban? Miért népszerű a városi gazdálkodás? Mire képes az agrárium új generációja? Tartalmas előadások, inspiráló panelbeszélgetések és konstruktív viták részesei lehettek a nézők a mezőgazdaság legégetőbb kérdéseiről szóló Future of Agritech konferencián, melyet a Design Terminal szervezett a deeptech startupokat támogató X-Europe program keretében. A NASA és az ESA (European Space Agency) képviselője is részt vett a kétnapos, online konferencián. A Future of Agritech Online Summit a mezőgazdaság digitalizációs és innovációs trendjeiről szólt. 

Az online eseményhez egész Európából és a tengerentúlról is csatlakoztak nézők a képernyők előtt. 14 országból összesen 23 előadó, elismert hazai és nemzetközi szakember osztotta meg a gondolatait. A konferencia első napja az agrárdigitalizáció témája köré épült, és a mezőgazdaság új generációját is a középpontba állította. A második napon az ágazatot érintő további kérdésekről, így például a klímaváltozás hatásairól, az élelmiszerek vízlábnyomáról és a COVID-19 következményeiről esett szó. 

Online tartott az agrárdigitalizáció köré épülő konferenciát a Design Terminal

Az agrárdigitalizáció rohamosan fejlődik

„A mezőgazdasági szektor az utóbbi években világszerte sikerrel lépett az innováció és digitalizáció útjára” – közölte Jónás László, a Design Terminal üzletfejlesztési vezetője. Az innovációs ügynökség hosszú idő óta dolgozik azon, hogy a magyar mezőgazdaság újgenerációs startup vállalkozások segítségével találjon megoldásokat az ágazat kihívásaira. Rengeteg olyan tehetséges, fiatal magyar vállalkozó van, aki munkájával képes hozzátenni ehhez a modernizációhoz. A mi feladatunk az, hogy megismertessük őket egész Európával. Ehhez többek közt az X-Europe program is hozzásegít minket - mondta. Jónás szerint a konferencia sikere azt is megmutatta, hogy a globalizálódó világban az európai mezőgazdaság fejlesztésének Magyarország lehet az egyik központja.

Doris Marquardt, az Európai Bizottság agrárprogramjáért felelős igazgatója nyitotta meg a két napos eseményt. Tolmácsolásában elhangzott az a gondolat, miszerint a mezőgazdaság ma két kihívással küzd: a fenntartható termelés problémakörével, és azzal, hogyan lehet mindeközben alacsonyan tartani a költségeket. A digitalizáció rengeteg lehetőséget biztosít a szektornak, többek között növelni tudja a versenyt a szereplők között. Számtalan remek példa van már a digitális technológiák alkalmazására az agráriumban, a blockchaintől a mesterséges intelligencia alkalmazásáig - közölte.

Az űrből a Földre jönnek a technológiák

A szervezők közös virtuális asztalhoz ültették a NASA Harvest igazgatóját, Inbal Becker-Reshefet és a European Space Agency (ESA) üzleti elemzőjét, Joana Kamenovát. Mindketten megegyeztek abban, hogy kritikus és bonyolult kérdéseket lehet megoldani a mezőgazdaságban azzal az elképesztő mennyiségű adattal, amely az űrkutatás jóvoltából az agrárágazat rendelkezésére is áll. Az egyik legfontosabb feladat, hogy elérhetővé – és olcsóbbá – tegyék ezeket az adatokat minden szereplő számára, a kormányoktól egészen a kistermelőkig. További kiemelt kihívás a jövőben, hogy utóbbiak is javukra tudják fordítani az adatokat és képesek legyen használni az ezeket feldolgozó technológiákat.

Kevin Doolin, az ír Waterfood Institute of Technology igazgatója és Erik Pekkeriet, a Wageningen University and Research agrofood robotikáért felelős programmenedzsere a robotika mezőgazdaságban való alkalmazásáról beszélt. Kiemelt kihívásként utaltak a fenntarthatósági szempontokra, ezen kívül pedig központi téma volt a munkaerőhiány problémája és annak megoldása is. „Modern, új technológiák nélkül nem képzelhető el a generációváltás a mezőgazdaságban. A robotika ebben is segíthet” – mondta Erik Pekkeriet azzal kapcsolatban, hogy elöregedőben van az ágazat. Kevin Doolin szerint ezzel párhuzamosan nagyon fontos lenne edukálni a gazdálkodókat arról, milyen előnyökkel járhat ezen technológiák bevezetése, mert kétségkívül a robotoké a jövő ebben a szektorban is.

Három a magyar résztvevő

A konferencia kiemelt célja volt, hogy összehozza az ökoszisztéma szereplőit és a téma szakértőit. Az X-Europe program agritech körébe bekerült startupok is szerepet kaptak az eseményen. Magyarországot három vállalkozás képviseli a program ezen szakaszában. Az Agroninja a szarvasmarhák súlyának mérését forradalmasítaná megoldásával, a SMAPP Lab digitális kártevő csapdát fejleszt, az Inventori Solutions pedig a mezőgazdasági vállalatok készletnyilvántartását, gyártási folyamatait, terméknyomonkövetését digitalizálná korszerű technológiával.

További híreink

Modern feudalizmust hozhat az agráradatok kezelése? 

2024.07.06.

A modernizálódó mezőgazdaságban új ágazatként jelentek meg a precíziós gazdálkodásra és az ennek kiszolgálására létrehozott eszköz- és programrendszerek.

Takács András Péter beszélt a növényvédelem aktuális témáiról

2024.07.06.

Takács András Péter beszélt a növényvédelem aktuális témáiról és a keszthelyi Georgikon Campus tevékenységéről.

Válaszok kellenek arról, hol tart a magyar agrárdigitalizáció

2024.07.05.

Tanulmány készül annak érdekében, hogy az Európai Unió tagállamai pontosabban lássák, hol tart a mezőgazdaság digitalizációja

Sürgősen változtatni kell a magyar mezőgazdaság vízellátásán

2024.07.05.

A jóval a rendszerváltás előtt megépült keleti és nyugati főcsatornán kívül nem nagyon fejlődött az infrastruktúra, pedig az ország bővelkedik felszíni vizekben.

Új eszközök és büntetések segítenek a gazdáknak a termőföld felvásárlókkal szemben

2024.07.05.

Javul a termelők helyzete, mert új eszközök és büntetések segítenek a gazdáknak a termőföld felvásárlókkal szemben.

Nyáron is jönnek a támogatások és pályázatok hírei

2024.07.04.

Júniusban is több cikkünk szólt a támogatások és a pályázatok témáiról, ebben a hírösszefoglalóban pedig összegyűjtöttük a legfontosabb kapcsolódó anyagokat az elmúlt hónapból.

Partnerhírek
Partner

Az LG repcehibridek a magyar körülmények között a lehető legmagasabb termést produkálják

2024.07.01.

Európa első számú repcehibridjével, az LG Ambassadorral, valamint egy új, ígéretes hibriddel, az LG Armadaval készül az új szezonra a Limagrain Hungária Kft. Szijártó Bálintot, a vállalat cégvezetőjét a Magro.hu kérdezte, aki többek között arról is beszélt, hogyan látja a repcetermesztés jövőjét Magyarországon.

Partner

Minden, amit a gyümölcsösök lombtrágyázásáról tudni kell - fókuszban az alma

2024.07.01.

A gyümölcsösökben az új trágyázási időszak mindig ősszel és kora tavasszal, a talajon keresztüli fenntartó trágyázással indul. Később, a nyár folyamán viszont kulcsszerephez jut a lombon keresztüli tápanyag-utánpótlás. Bár a gyümölcsösök fenntartó trágyázásához sem nélkülözhetők a talajvizsgálatok, de a termő gyümölcsösök esetén döntő jelentőségű a lombanalízis, amit rendszeresen el kell elvégezni. Az árutermő ültetvények költségtényezői között a tápelem-analízis nem olyan jelentős tétel, amit érdemes lenne megspórolni, különös tekintettel az így nyerhető tápláltsági állapotra. Az információ értékét, használhatóságát növeli, ha a mintavétel időben és szakszerűen történik, valamint az évenkénti mintaterek következetesen azonosak, sőt a talaj- és levélmintavételi egységek egymással beazonosíthatók, fedik egymást.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
Solis 50 RX kabinos 12fokozat
Bács-Kiskun, Kecskemét

Solis 50 RX kabinos 12fokozat

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!
Kiemelt
Goldoni S 80 plus fülkés traktor
Bács-Kiskun, Kecskemét

Goldoni S 80 plus fülkés traktor

Hitelesített telefonszám

12 000 000 HUF

+ áfa
Hirdetésfeladás