A kistermelői útmutató részletesen taglalja, hogy a kistermelők milyen tevékenységeket folytathatnak, milyen igazolásokkal kell rendelkezniük, és milyen nyilvántartásokat kell vezetniük. hogy a törvényi előírásoknak maradéktalanul megfeleljenek.

A kistermelői élelmiszer-előállítás és -értékesítés jó higiéniai gyakorlatát a kistermelői útmutató foglalja össze. Segít kiigazodni a vonatkozó jogszabályok megértésében. Egyben irányt mutat az általuk végezhető tevékenységek, az elvárt igazolások, nyilvántartások és jelölések rendszerében - írja a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara.

A kistermelői útmutató kitér a kötelező és önkéntes jelölési szabályokra is. A mellékletek segítségével pedig az egyes termékkörök előállítására és értékesítésére vonatkozó gyakorlati útmutatásokat termékcsoportonként elkülönítve írja le. A hozzá csatolt adatlap-, nyilvántartás- és címkeminták a jogszabályi előírások megfelelő alkalmazását segítik.

A kistermelői útmutató kitér a kötelező és önkéntes jelölési szabályokra

A dokumentum célja, hogy megismertesse a kistermelői élelmiszer-előállítást és -értékesítést végzőket olyan módszerekkel és feltételekkel, amelyek egyrészt a vidéki élet jellemzőit, a kulturális örökség részét képező magánházi élelmiszer-előállítás hagyományait is magukon viselik, másrészt a biztonságos élelmiszer-előállítás feltételeinek is megfelelnek.

A saját gazdaságban felnevelt állatok és megtermelt növények a vidék társadalmi megbecsülését jelképezik. Pontosan úgy, mint az elsődleges termelésen alapuló értékesítésre előállított élelmiszerek. A kiváló minőségű alapanyagok és élelmiszerek a termelőnek jövedelemkiegészítést, a fogyasztónak pedig élményt jelentenek.

A betartott tisztasági szabályok és a hagyomány által már bizonyított ismeretek, szokások többnyire a mai kor elvárásainak is megfelelnek. Ezek pedig alkalmazhatók a fogyasztó egészségének védelmében.

A nyilvántartási kötelezettségekről:

A kistermelőnek azokat az alaptermékeket kell feltüntetni a termelési nyilvántartásban, amelyeket termelt vagy tenyésztett (pl. baromfi, alma, krumpli, stb.). Az értékesítés/felhasználás helye oszlopban pedig azt kell rögzíteni, hogy hol adta el az alapterméket, vagy hogyan használja fel értékesítési célra az előállítás során. Ha több értékesítési csatorna számára is készült termék, akkor az értékesítés/felhasználás oszlopában, egymás alá kell rögzíteni az adatokat.

Az előállítási nyilvántartás a termelési nyilvántartással szoros megfelelésben van. Azt az élelmiszert, amit nem alaptermékként adnak el, vagy nem használják fel magánfogyasztásra, ide kell átvezetni. Jelölni kell továbbá az előállított terméket és annak értékesítését (például előállított élelmiszer: kopasztott baromfi test [nyers hús], vagy sertés füstölt hús, vagy szilvalekvár). Az értékesítés oszlopba kell beírni, ha a feldolgozott terméket eladták. Amennyiben a termelő több módon, több időpontban és több helyen is értékesít terméket, úgy azt az értékesítés oszlopokban, egymás alatt kell vezetni.

Az útmutató ingyenesen elérhető ezen a linken keresztül:

Útmutató a kistermelői élelmiszerelőállítás és értékesítés jó higiéniai gyakorlatához

Megosztás

További híreink

Változóban a helyzet - több magyar is igent mondana a rovarevésre

2024.11.22.

Ugyan sokan még mindig undorodnak a fogyasztásuktól, a magyarok 27 százaléka már nyitott volna arra, hogy megkóstolja a rovarélelmiszereket.

Az autósok lesznek a jövő évi adóemelések egyik legnagyobb vesztesei

2024.11.22.

A kormány által benyújtott adótörvény-módosítások alapján jövőre több, az autósokat érintő adó is emelkedik, az infláció mértékéhez igazodva.

Tudja mik azok a kunhalmok és miért, mitől kell azokat megvédeni?

2024.11.22.

A kunhalmok megóvása és népszerűsítése csak akkor lehet sikeres, ha a helyi közösségek is felelősséget vállalnak ezekért a természeti és kulturális értékekért.

Meddig marad velünk a hó?

2024.11.22.

Az előttünk álló három napban változó időjárás várható: pénteken borult, csapadékos idő után estétől fokozatosan csökken a felhőzet, szombaton többnyire napos, helyenként hózáporos idő várható élénk széllel, vasárnap pedig délen naposabb, északon felhősebb, de jellemzően csapadékmentes lesz az idő.

Óriási potenciál van az mRNS-technológiában a Nobel-díjas kutatók beszámolói szerint

2024.11.22.

A nukleozid-módosított mRNS-technológia óriási potenciállal bír az új orvosi terápiák kifejlesztésében – jelentette ki Drew Weismann, a Pennsylvaniai Egyetem Nobel-díjas immunológia professzora a Szegedi Tudományegyetemen (SZTE) szervezett konferencián.

20 beltéri és kültéri növény, amelyik télen is virágzik

2024.11.21.

Ha van olyan időszak, amikor egy kis színre van szükségünk az életünkben, akkor azok a borongós, szürke téli napok. Szerencsére, bár sok növény inkább tavaszig elrejti virágait, vannak olyanok, amelyeket nem riaszt el a hideg.

Partnerhírek
Partner

Baromfi Mintatelep és Látogatóközpont: az Agrofeed új mérföldköve a fenntartható állattenyésztésben

2024.11.19.

Az Agrofeed Kft. nagy hangsúlyt fektet olyan mintatelepek létrehozására, amelyeken az elvégzett etetési tesztek tapasztalatai alapján hatékonyabb takarmányt tud a partnerei számára ajánlani.

Partner

Útmutató a talajmintavételhez, mésztrágyázáshoz és a meszezéshez

2024.11.07.

Most, a tavaszi vetések betakarítása és az őszi vetések befejezése után ráérősen foglalkozhatunk két, a növénytermesztés hatékonyságát megalapozó, mégis méltatlanul elhanyagolt kérdéssel, illetve azok gyakorlati megvalósíthatóságával. Az egyik a talajmintavétel, a másik a mésztrágyázás és meszezés kérdésköre.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat

Magro.hu Piactér

Több mint 400 hirdetés 89 kategóriában!

Megnézem a hirdetéseket
Hirdetésfeladás