A tavasz apropóján ideje megvizsgálni, hogy milyen körülmények között ideális elvetni a cirkot. Fontos a megfelelő fajtaválasztás, a vetéssűrűség, a vetésmélység és -időpont, a talajhőmérséklet és a területi eloszlás. Aude Carrera, az ARVALIS – Növénytani Intézet regionális mérnöke adott szakmai tanácsokat a cirok jó vetési feltételeinek biztosításához. A cirok meglehetősen sűrűn vetett növény, de a vetés fázisa döntő fontosságú, mivel kis magról van szó, amelynek jó körülményekre van szüksége a növekedéshez.

A Sorghum ID anyagát szemléztük a cirok termesztésének gyakorlati tanácsairól.

Aude Carrera, az ARVALIS – Növénytani Intézet regionális mérnöke adott szakmai tanácsokat a cirok jó vetési feltételeinek biztosításához - Fotó: Sorghum ID

A körülmények és a feltételek

„A megfelelő növényfejlődéshez szükséges jó körülmények megteremtéséhez olyan fajtát kell választani, amelynek koraisága alkalmazkodik az ágazat éghajlati adottságaihoz” – mondta Aude Carrera. „Amennyiben az éghajlati kínálat korlátozott, akkor például olyan fajtát kell választani, amely kellően korai ahhoz, hogy a betakarításra biztosan jó körülmények között kerüljön sor.”

Nem csak a fajtát, hanem a megfelelő talajt is ki kell választani, kerülni kell a felszíni talajokat, ha nincs lehetőség az öntözésre. A cirok számára optimális feltételek biztosítása érdekében a parcella talajának megfelelő nedvességtartalmúnak kell lennie (ami megkönnyíti a szárba szökkenést), és a hőmérséklete nem lehet 12 foknál alacsonyabb.

Vetés: a cirok szempontjából is döntő fontosságú 

Ahogy erre az agronómus emlékeztetett, a kelés és a vetés minősége befolyásolja a cirok terméspotenciálját. „A cirok meglehetősen sűrűn vetett növény, de a vetés fázisa döntő fontosságú, mivel kis magról van szó, amelynek jó körülményekre van szüksége a növekedéshez.” 

Ezért a vetés nem történhet sem túl közel, sem pedig túl mélyen a felszínhez. Célszerű 2-4 centiméter közötti mélységet, és meglehetősen finom magágyat választani, ami kedvez a mag és a talaj közötti kapcsolatnak.

A vetéssűrűség kiszámítása

A cirok vetési sűrűsége három fő paramétertől függ: a koraiságtól, a talaj típusától és a keléskori veszteség mértékétől.

A fajta koraisága

„Minél korábbi a fajta, annál alacsonyabb a levélfelület-index és annál kevesebb a szemek száma a tövön. Ez növeli a vetési sűrűséget a kevésbé korai, későbbi fajtákhoz képest.”

Talajtípus

„A vetési sűrűséget a talajban található vízkészletét is befolyásolja: ha nagyon sűrűn vetünk, akkor a biomassza fejlődését ösztönözzük, ez pedig kimerítheti a vízkészleteket. Ezért a vetés során figyelembe kell venni a talaj tartalékait (vagy öntözési kapacitását).”

Kelési veszteség

„Mivel a ciroknak viszonylag alacsony a csírázóképessége, a keléskor 20 százalékos veszteségrátával kell számolni.”

Milyen térbeli eloszlás kedvez a ciroknak?

A növények közötti konkurencia elkerülése érdekében fontos a jó eloszlás. A cirok esetében a sortávolság 30 és 80 centiméter között alakul.

„Amennyiben van rá lehetőség, különösen nagy vetési sűrűség esetén, akkor a kisebb sortávolságokat kell előnyben részesíteni, ami ideális esetben maximum 60 centiméter” – mondta Aude Carrera. „Természetesen figyelembe kell venni a rendelkezésre álló vetőgépet: a termés optimalizálása érdekében az egymagos (precíziós) vetőgépet előnyben kell részesíteni, de a gabonavetőgépet is használhatunk, bár az kevésbé szabályos vetést biztosít.”

Segítség az indulásnál

Az indító trágya használata valódi hozzáadott értéket jelent, ugyanis egyenletes kelést, a növényeknek pedig több életerőt biztosít. „A starter trágya foszfort és nitrogént tartalmaz, ami elősegíti a gyökérfejlődést és a növény indulását, ezáltal jobb terméseredményeket eredményez” – tette hozzá Aude Carrera.

A kártevők kezelése

Bár a többi növényhez képest a cirok kevésbé van kitéve a madártámadásoknak, de a talajlakó kártevők megtámadhatják. Az érintett parcellákon, ahol fennáll a drótférgesség veszélye, ajánlott a növényeket specifikus termékekkel védeni - fogalmazott a szakember.

Megosztás

További híreink

Magyarországon évente 21 milliárd forint vadkárigény keletkezik, változik a kezelése

2024.07.03.

Tavaly novemberben vetődött fel a Nemzeti Agrárkamarában először, hogy átveszik a vadkárigények teendőit a károsultaktól.

Megjött a tájékoztató a területi monitoring rendszer ellenőrzéseiről

2024.07.03.

A területi monitoring rendszer (TMR) a mezőgazdasági termelő által bejelentett területek vonatkozásában azonosítja a kérelemben bejelentettek és a műhold által észleltek eltéréseit.

Zajlik a szezon, itt az első nyári hónap gépes összefoglalója

2024.07.03.

A gépek témájához kapcsolódóan hoztunk híreket júniusból, hogy egy helyen összegyűjtve is böngészhetőek legyenek a tartalmak.

Már csak néhány napig lehet szavazni a 2024-es Év Szaktanácsadója címre

2024.07.02.

Az Agrárminisztérium és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara idén is keresi az Év Szaktanácsadóját. A cím odaítélésének első lépése a jelöléssel kezdődött.

Bővül a cseh és magyar szövetség: együttműködési megállapodást kötött az Agrofert és a Széchenyi István Egyetem

2024.07.02.

A Széchenyi István Egyetem stratégiai partnerségi együttműködési megállapodást kötött az Agrofert, a.s. vállalattal Csehország fővárosában, Prágában, a cégcsoport székhelyén.

Megnövelték a Gazdahitel költségvetését Romániában

2024.07.02.

Bővül a romániai Gazdahitel kerete: az eredetileg megszabott 815,5 millió lejről (65 milliárd 200 millió forint)  646 millió lejjel 1461,5 millió lejre, mintegy 116 milliárd 920 millió forintnyira nő a program költségvetése.

Partnerhírek
Partner

Az LG repcehibridek a magyar körülmények között a lehető legmagasabb termést produkálják

2024.07.01.

Európa első számú repcehibridjével, az LG Ambassadorral, valamint egy új, ígéretes hibriddel, az LG Armadaval készül az új szezonra a Limagrain Hungária Kft. Szijártó Bálintot, a vállalat cégvezetőjét a Magro.hu kérdezte, aki többek között arról is beszélt, hogyan látja a repcetermesztés jövőjét Magyarországon.

Partner

Minden, amit a gyümölcsösök lombtrágyázásáról tudni kell - fókuszban az alma

2024.07.01.

A gyümölcsösökben az új trágyázási időszak mindig ősszel és kora tavasszal, a talajon keresztüli fenntartó trágyázással indul. Később, a nyár folyamán viszont kulcsszerephez jut a lombon keresztüli tápanyag-utánpótlás. Bár a gyümölcsösök fenntartó trágyázásához sem nélkülözhetők a talajvizsgálatok, de a termő gyümölcsösök esetén döntő jelentőségű a lombanalízis, amit rendszeresen el kell elvégezni. Az árutermő ültetvények költségtényezői között a tápelem-analízis nem olyan jelentős tétel, amit érdemes lenne megspórolni, különös tekintettel az így nyerhető tápláltsági állapotra. Az információ értékét, használhatóságát növeli, ha a mintavétel időben és szakszerűen történik, valamint az évenkénti mintaterek következetesen azonosak, sőt a talaj- és levélmintavételi egységek egymással beazonosíthatók, fedik egymást.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Hirdetésfeladás