Ismert, hogy vannak olyan növények, amelyek érintése viszkető kiütéseket vagy bőrirritációt is okozhat, vannak továbbá olyanok is, amelyeknek a fogyasztása nem tanácsos. Néhány növény esetében viszont, amelyek a kertünkben is megteremnek nem is tudjuk, hogy valójában milyen veszélyeket hordoznak önmagukban, és hogy bizonyos részük fogyasztása akár mérgező is lehet az emberek számára. Több olyan zöldség, gyümölcs vagy egyéb növény is van, amelyeket szívesen megeszünk, viszont ha nem megfelelően vannak elkészítve, akkor veszélyt jelenthetnek az emberi egészségre. Nézzük, melyek ezek.

Több olyan zöldség és gyümölcs is van, amelyeket ugyan szívesen fogyasztunk, viszont akár veszélyt is jelenthetnek az emberekre, ha nem megfelelő módon vannak elkészítve, vagy nem azt a részt esszük meg, amelyet meg is lehet - írja a modernfarmer.com.

Több olyan növény is található a kertünkben, amely néhány részének fogyasztása nem ajánlott, mert mérgező lehet az emberi szervezet számára. (Fotó: Pixabay, ArmbrustAnna)

Paradicsom

Amikor az európaiak először találkoztak a paradicsommal az Új Világba tett látogatásukkor, tartottak tőle, ami nem is meglepő, hiszen egy élénk piros gyümölcs, amely a mérgező nadragulya családjából származik. Szerencsére ugyan nem mondtak nemet a növényre, de érdemes tudni, hogy nem volt alaptalan a félelmük. A paradicsom termése ugyan nem mérgező, viszont a gyökerei, a szára és a levele is gazdag tomatinban, ami az alkaloidok közé tartozó vegyület, és amely enyhén mérgező az emberekre. Kis mértékben néhány éretlen termés is tartalmazhat ilyen vegyületet, viszont attól nem kell tartani, hogy ez halálos lenne az ember számára, kivétel, ha irreálisan sokat fogyasztunk belőle. Viszont gyomor- és bélrendszeri panaszokat okozhat.

Alma, cseresznye, sárgabarack

Ezek azok a gyümölcsök, amelyek magjai nem ehetőek, bár nagy valószínűséggel nem is próbálkoznánk vele, hiszen mindamellett, hogy kemény, kellemetlen keserű ízzel is párosul szétharapása. Ez a kellemetlen íz tulajdonképpen egyfajta védekezés a növény részéről, ugyanis ezzel akarja megakadályozni, hogy az állatok elpusztítsák. A keserű ízért egy amigdalin nevű vegyület felelős, amely ha kapcsolatba lép az emésztőrendszerünk savaival, akkor cianiddá alakul. A cseresznye, sárgabarack és az őszibarack is sokkal magasabb koncentrációban tartalmazza az anyagot, mint az alma, de ezekben a gyümölcsökben a magvak is sokkal keményebbek. Viszont ha véletlenül le is nyelünk ezekből a magvakból egyet, nem kell tartanunk tőle, ugyanis az emésztetlenül távozik a szervezetből. Összezúzva viszont nem érdemes megenni a cseresznyemagot, ugyanis az már ártalmas lehet.

Vesebab

A legtöbb hüvelyesről ismert tény, hogy enyhe gyomor- és bélrendszeri bántalmakat okoznak, főképp akkor, ha nincsenek rendesen megfőzve, a vörös bab azonban különleges. A chilis bab egyik alapvető összetevője ugyanis fitohemagglutinint tartalmaz, amely ha nem eléggé fő meg a bab, elfogyasztva súlyos hányást és hasmenést okozhat. Halált nem okoz, és a tünetek jelentkezése esetén nem kell kórházi ápolás sem, de meglehetősen gyakran szenvednek ilyen tüneteket a fogyasztók.  

Rebarbara

A rebarbara az egyik fő hozzávalója a közkedvelt amerikai epres-rebarbarás pitének, viszont valójában egy elég furcsa növénnyel állunk szemben.  Leggyakrabban édességekhez használják az alapvetően savanykás ízű növényt, amelynek levelei rendkívül mérgezőek, kinézetre pedig hasonlít a vörös zellerhez. A rebarbara levelei nagyon magas oxálsav-tartalommal rendelkeznek, amely az embereknél veseelégtelenséget okoz. Megközelítőleg 25 gramm tiszta oxálsav már halálos mennyiség egy ember számára. Bár a levelek nem tisztán tartalmaznak oxálsavat, és nagy mennyiségre lenne szükség ahhoz, hogy a 25 grammot elérjük, azért nem érdemes próbálkozni a levelek fogyasztásával.

Spárga

A rebarbarához hasonlóan a sárgának is a szára ehető, amely zsenge és fiatal, és teljesen biztonságos a fogyasztása. Viszont ez nem mondható el a terméséről, amely piros bogyókból áll és egy marék elfogyasztása hányást és hasmenést okozhat.

Kesudió

A kesudió egy másik finom termék, amelyet soha nem szabad nyersen fogyasztani, vásárláskor általában pörkölve lehet hozzájutni, így attól nem kell tartani. Ez valójában nem igazán dió, a szömörcefélék családjába tartozó növény, a kesudió sokkal inkább egy olyan termés, ami furcsa módon a gyümölcs aljáról nő. Nyers állapotában olyan sav borítja, ami kapcsolódik ahhoz a savhoz, ami a mérges szömörcét is irritálóvá teszi, fogyasztása esetén pedig még sokkal rosszabb hatás is felléphet.

További híreink

Tisztul Békés: 10 ezer tonnányi illegális hulladéktól szabadították meg a vármegyét

2024.07.04.

Összesen mintegy 10 millió kilogrammnyi, vagyis 10 ezer tonnányi elhagyott, jogellenesen elhelyezett hulladéktól szabadították meg tavaly Békés vármegyét, csaknem 400 bejelentést vizsgáltak ki.

Partner

A Corteva innovációi a hatékonyságra és fenntarthatóságra fókuszálnak

2024.07.04.

A magyarországi gazdálkodók 2024-es mezőgazdasági tevékenységét továbbra is befolyásolják az elmúlt évek nehézségei; a klímaváltozás és az aszályos időjárás, a szomszédos országban zajló háború és annak gazdasági hatásai, valamint a terményárak hektikus változása. A hatékonyság továbbra is központi szerepet játszik a gazdálkodásban, és a Corteva Agriscience nemzetközi mezőgazdasági kutató-fejlesztő vállalat olyan fenntartható megoldásokon dolgozik, amelyek segíthetnek a magyar gazdáknak a jövedelmezőség és a termelékenység javításában még egy ilyen kihívásokkal teli időszakban is.

A magyar földeken is fontos a vadriasztó lánc használata

2024.07.04.

A magyar földeken is fontos a vadriasztó lánc használata, érdemes figyelni a szabályokra és a környezetre.

Magyarországon évente 21 milliárd forint vadkárigény keletkezik, változik a kezelése

2024.07.03.

Tavaly novemberben vetődött fel a Nemzeti Agrárkamarában először, hogy átveszik a vadkárigények teendőit a károsultaktól.

Megjött a tájékoztató a területi monitoring rendszer ellenőrzéseiről

2024.07.03.

A területi monitoring rendszer (TMR) a mezőgazdasági termelő által bejelentett területek vonatkozásában azonosítja a kérelemben bejelentettek és a műhold által észleltek eltéréseit.

Zajlik a szezon, itt az első nyári hónap gépes összefoglalója

2024.07.03.

A gépek témájához kapcsolódóan hoztunk híreket júniusból, hogy egy helyen összegyűjtve is böngészhetőek legyenek a tartalmak.

Partnerhírek
Partner

Az LG repcehibridek a magyar körülmények között a lehető legmagasabb termést produkálják

2024.07.01.

Európa első számú repcehibridjével, az LG Ambassadorral, valamint egy új, ígéretes hibriddel, az LG Armadaval készül az új szezonra a Limagrain Hungária Kft. Szijártó Bálintot, a vállalat cégvezetőjét a Magro.hu kérdezte, aki többek között arról is beszélt, hogyan látja a repcetermesztés jövőjét Magyarországon.

Partner

Minden, amit a gyümölcsösök lombtrágyázásáról tudni kell - fókuszban az alma

2024.07.01.

A gyümölcsösökben az új trágyázási időszak mindig ősszel és kora tavasszal, a talajon keresztüli fenntartó trágyázással indul. Később, a nyár folyamán viszont kulcsszerephez jut a lombon keresztüli tápanyag-utánpótlás. Bár a gyümölcsösök fenntartó trágyázásához sem nélkülözhetők a talajvizsgálatok, de a termő gyümölcsösök esetén döntő jelentőségű a lombanalízis, amit rendszeresen el kell elvégezni. Az árutermő ültetvények költségtényezői között a tápelem-analízis nem olyan jelentős tétel, amit érdemes lenne megspórolni, különös tekintettel az így nyerhető tápláltsági állapotra. Az információ értékét, használhatóságát növeli, ha a mintavétel időben és szakszerűen történik, valamint az évenkénti mintaterek következetesen azonosak, sőt a talaj- és levélmintavételi egységek egymással beazonosíthatók, fedik egymást.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Hirdetésfeladás