Mészáros Lőrinc megvette Horvátország legnagyobb alma- és nektarintermelő vállalkozását. A magyar-horvát határtól kevesebb mint 25 kilométerre, a Baranja régióban található Kneževi Vinogradi (Hercegszőlős) ad otthont a Rabo d.o.o. vállalat és korszerű, magas intenzitású gyümölcsöseinek, amelyek évente több mint 8000 tonn a almát és nektarint termelnek. A Rabo d.o.o. a prémium kategóriás édes almát a világ legtekintélyesebb piacaira exportálja, és ezzel a régió legjelentősebb termelői közé tartozik, valamint Horvátország legnagyobb édes almaexportőre.

Büszkén jelentjük be, hogy Mészáros Lőrinc és a Talentis Agro Zrt. – mely a Mészáros Csoport tagja – adásvételi szerződést írt alá Nikola Velickivel, a RABO d.o.o. vezérigazgatójával, Horvátország legnagyobb alma- és nektarintermelője, illetve exportőre megvásárlásáról – írta közleményében a Talentis Agro Zrt.

A nemzetközi terjeszkedésre koncentrálva, Mészáros Lőrinc és a tulajdonát képező Talentis Agro Zrt., valamint az MKB Magántőkealap együttesen 100 százalékos tulajdonrészt szereznek a tranzakció által a Rabo d.o.o. vállalatban, amely alma és nektarin termesztésében remekel Horvátországban

Hagyományok és terjeszkedés

Kiemelik, hogy a növénytermesztéssel, állattartással, élelmiszeripari- és gyümölcsfeldolgozással, borászattal foglalkozó Talentis Agro Zrt. egy 100 százalékig magyar tulajdonú mezőgazdasági és élelmiszeripari vállalatcsoport, melynek portfólióját számos nagy múltú, történelmi hagyományokra is építő agrárvállalat alkotja. A holding tevékenysége során megőrzi és alkalmazza a hazai tradicionális tenyésztési és termelési tapasztalatokat, melyeket korszerű technológiákkal és innovatív megoldásokkal ötvöz az optimális termelési folyamatok kialakítása érdekében.

A nemzetközi terjeszkedésre koncentrálva, Mészáros Lőrinc és a tulajdonát képező Talentis Agro Zrt., valamint az MKB Magántőkealap együttesen 100 százalékos tulajdonrészt szereznek a tranzakció által a Rabo d.o.o. vállalatban.

A gyümölcstermesztő technológia részletei

A csúcstechnológiába és az infrastruktúrába történt beruházások, valamint a nagy tapasztalattal rendelkező szakemberek munkája biztosítja a magas terméshozam és a kiváló minőség folytonosságát, ami felülmúlja a horvát és az európai termelési átlagot is.

A vállalat gyümölcsösei fagy-, jégeső- és UV-védelmi rendszerekkel, valamint napenergiával működő, rendkívül modern, számítógépes öntöző- és tápoldatozó rendszerekkel vannak felszerelve, amelyek képesek a magas hozamokat, a termelés stabilitását, a gyümölcsök minőségét, valamint a folyamatos piaci jelenlétet és értékesítési volument biztosítani az esetlegesen előforduló szélsőséges éghajlati viszonyok ellenére is.

A korszerű hűtőtárolási technológiák alkalmazása révén (ultra alacsony oxigénszintű, dinamikus, szabályozott atmoszférájú hűtőházak), a válogató és csomagoló berendezések új generációjával, valamint a gyümölcstermesztési megoldások széles skálájával a vállalat versenyképessége mára magas szintet ért el, biztosítva egész évben a friss és kiváló minőségű alma szállítását.

Így nyilatkoztak a cégvezetők a vásárlásról

„Nagy öröm számomra, hogy a Mészáros Csoport egyre több ágazata lép ki sikeresen a nemzetközi piacra és növeli külföldi leányvállalatai számát. Az újabb akvizícióval egy olyan egyedülálló gyümölcstermesztési, tárolási és termékskála know-how birtokába kerül a vállalatcsoport, amelyet itthon is sikerrel alkalmazhatunk a gyümölcstermesztés területén. Célkitűzésünk, hogy a Rabo d.o.o. megőrizze megszerzett márkanevét és pozícióját a gyümölcstermesztési ágazatban, ugyanakkor erős platformot biztosítson cégcsoportunk számára a növekedéshez és a jövőbeni beruházásokhoz ebben a különleges üzleti szektorban” – mondta Mészáros Lőrinc, a Mészáros Csoport tulajdonosa.

„Célunk továbbra is az, hogy nyugat-európai színvonalú, versenyképes, diverzifikált mezőgazdasági holding legyünk, valamint, hogy kihasználjuk az ebből adódó szinergiás lehetőségeket” – fogalmazott Makai Szabolcs, a Talentis Agro Zrt. vezérigazgatója.

„Biztosak vagyunk abban, hogy a Rabo d.o.o. Horvátország vezető almatermelőjeként és legnagyobb exportőreként értékes eszközt jelent majd a Mészáros Csoport már így is gazdag és diverzifikált üzleti és mezőgazdasági portfóliójában. A leendő tulajdonosokkal történt megállapodásnak megfelelően a vállalat fenntartja jelenlegi pályáját. Prioritásként kezelik a piaci pozíciójának erősítését és gyümölcstermékeinek márkaépítését mind a hazai, mind a nemzetközi piacokon. Továbbra is a prémium minőségű, magas hozamok biztosítására, a versenyképesség fenntartására és a Rabo, mint elismert nemzetközi márka megalapozására összpontosítunk” – mondta Nikola Velicki, a Rabo d.o.o. alapítója és vezérigazgatója.

Kapcsolódó cikkek

További híreink

Magyarországon évente 21 milliárd forint vadkárigény keletkezik, változik a kezelése

2024.07.03.

Tavaly novemberben vetődött fel a Nemzeti Agrárkamarában először, hogy átveszik a vadkárigények teendőit a károsultaktól.

Megjött a tájékoztató a területi monitoring rendszer ellenőrzéseiről

2024.07.03.

A területi monitoring rendszer (TMR) a mezőgazdasági termelő által bejelentett területek vonatkozásában azonosítja a kérelemben bejelentettek és a műhold által észleltek eltéréseit.

Zajlik a szezon, itt az első nyári hónap gépes összefoglalója

2024.07.03.

A gépek témájához kapcsolódóan hoztunk híreket júniusból, hogy egy helyen összegyűjtve is böngészhetőek legyenek a tartalmak.

Már csak néhány napig lehet szavazni a 2024-es Év Szaktanácsadója címre

2024.07.02.

Az Agrárminisztérium és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara idén is keresi az Év Szaktanácsadóját. A cím odaítélésének első lépése a jelöléssel kezdődött.

Bővül a cseh és magyar szövetség: együttműködési megállapodást kötött az Agrofert és a Széchenyi István Egyetem

2024.07.02.

A Széchenyi István Egyetem stratégiai partnerségi együttműködési megállapodást kötött az Agrofert, a.s. vállalattal Csehország fővárosában, Prágában, a cégcsoport székhelyén.

Megnövelték a Gazdahitel költségvetését Romániában

2024.07.02.

Bővül a romániai Gazdahitel kerete: az eredetileg megszabott 815,5 millió lejről (65 milliárd 200 millió forint)  646 millió lejjel 1461,5 millió lejre, mintegy 116 milliárd 920 millió forintnyira nő a program költségvetése.

Partnerhírek
Partner

Az LG repcehibridek a magyar körülmények között a lehető legmagasabb termést produkálják

2024.07.01.

Európa első számú repcehibridjével, az LG Ambassadorral, valamint egy új, ígéretes hibriddel, az LG Armadaval készül az új szezonra a Limagrain Hungária Kft. Szijártó Bálintot, a vállalat cégvezetőjét a Magro.hu kérdezte, aki többek között arról is beszélt, hogyan látja a repcetermesztés jövőjét Magyarországon.

Partner

Minden, amit a gyümölcsösök lombtrágyázásáról tudni kell - fókuszban az alma

2024.07.01.

A gyümölcsösökben az új trágyázási időszak mindig ősszel és kora tavasszal, a talajon keresztüli fenntartó trágyázással indul. Később, a nyár folyamán viszont kulcsszerephez jut a lombon keresztüli tápanyag-utánpótlás. Bár a gyümölcsösök fenntartó trágyázásához sem nélkülözhetők a talajvizsgálatok, de a termő gyümölcsösök esetén döntő jelentőségű a lombanalízis, amit rendszeresen el kell elvégezni. Az árutermő ültetvények költségtényezői között a tápelem-analízis nem olyan jelentős tétel, amit érdemes lenne megspórolni, különös tekintettel az így nyerhető tápláltsági állapotra. Az információ értékét, használhatóságát növeli, ha a mintavétel időben és szakszerűen történik, valamint az évenkénti mintaterek következetesen azonosak, sőt a talaj- és levélmintavételi egységek egymással beazonosíthatók, fedik egymást.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Hirdetésfeladás