Bizakodó hangulatban telt az ötödik alkalommal megrendezett Baromfi Világnap, mivel a Baromfi Termék Tanács (BTT) által szervezett konferencián a világ baromfiiparát ismerő két külföldi előadó is a hazai baromfiipar számára kedvező globális fejleményekről számolt be. Kedvező világpiaci környezet és lehetőségek mellett idén jelentősen növelheti kibocsátását a hazai baromfiipar - mondta Csorbai Attila, a Baromfi Termék Tanács tisztségében újabb 3 évre megerősített elnöke a Baromfi Világnap alkalmából. A további posztjukon újraválasztottak: Bárány László maradt a Brojlerszövetség elnöke, Erdélyi István a Pulykaszövetség, Kiss István a Kacsaszövetség, Szabó Miklós pedig a Lúdszövetség vezetője. Egyedül a Tojásszövetség élén volt változás, aminek új elnöke Pákozd Gergely lett - számolt be a Magyar Mezőgazdaság.
A hazai baromfiipar nagyot nyerhet, ha ügyesen használja ki a világpiaci változásokat
James H. Sumner, Nemzetközi Baromfi Szövetség (IPC) és egyben az USA Poultry & Egg Export Council elnöke szerint a globális élelmezési kihívás megoldásában az állattenyésztési ágazatok közül a következő évtizedekben a baromfi szektornak lesz a legnagyobb szerepe. Előadásában ugyanakkor számos kockázatra is felhívta a figyelmet a világszerte egyre gyakoribb kereskedelmi korlátozásoktól kezdve a madárinfluenzán át az antimikrobiális problémákig. Adrian Westrate, a RaboResearch Food & Agribusiness ügyvezető igazgatója már inkább a középtávú tendenciákat vázolta fel. A hazai ágazati szereplőknek az egyik legfontosabb hír, hogy az EU-n belül a nyugati tagállamok egyre inkább a mennyiség korlátozása mellett teszik le a voksukat. Inkább új, sokszor állatvédelmi jellegű koncepciókat alkotva igyekeznek megtartani a piacaikat – ilyen például az antibiotikumok használatának visszaszorítása, vagy a fogyasztóknak jobban tetsző hosszabb hizlalási idő.
Ezek miatt a termelésmennyiség egyre inkább Közép- és Kelet-Európa felé tolódik, ami hatalmas lehetőséget jelent a magyar mellett a lengyel, a román és az ukrán baromfiszektornak is.
Épp ezért lenne szükség arra, hogy a kormány kiemelt figyelmet fordítson a termelésbővítő, fejlesztő és hatékonyságjavító beruházások támogatására – mondta Csorbai Attila.
Jelentős az ágazat gazdasági szerepe, és ezt még növelni is lehet a jövőben
A világnapon tartott beszédében Zászlós Tibor, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara alelnöke arra hívta fel a figyelmet, hogy a baromfiágazat teljesítményével, adófizetésével, exportjával, vidéki munkahelyek megőrzésével jó befektetés a kormánynak. Az ágazat versenyképességének fokozásával pedig Magyarország Európa egyik legerősebb baromfitermelő országává fejlődhet. A szektor egyébként a várakozásaim szerint 6-8 százalékkal növelheti teljesítményét a 2016-os békeév kibocsátásához képest, reális a 650-680 ezer tonnás élőállat előállítás – mondta Csorbai Attila.
Az ágazat élő alapanyagban közel 250 milliárd forintnyi értéket állít elő, a feldolgozott termékekkel együtt ez eléri az évi 500 milliárd forintot.
A madárinfluenza közel 20 milliárd forintnyi kárt okozott, és a termelés mintegy 600 ezer tonnára esett vissza. Az elnök szerint azt egyébként minden termelőnek el kell fogadnia, hogy a madárinfluenza most már évente visszatérő veszélyt jelent majd a termelésre, és ennek megfelelően kell szervezni a tevékenységet.

Megosztás

Kapcsolódó cikkek

További híreink

Válaszok kellenek arról, hol tart a magyar agrárdigitalizáció

2024.07.05.

Tanulmány készül annak érdekében, hogy az Európai Unió tagállamai pontosabban lássák, hol tart a mezőgazdaság digitalizációja

Sürgősen változtatni kell a magyar mezőgazdaság vízellátásán

2024.07.05.

A jóval a rendszerváltás előtt megépült keleti és nyugati főcsatornán kívül nem nagyon fejlődött az infrastruktúra, pedig az ország bővelkedik felszíni vizekben.

Új eszközök és büntetések segítenek a gazdáknak a termőföld felvásárlókkal szemben

2024.07.05.

Javul a termelők helyzete, mert új eszközök és büntetések segítenek a gazdáknak a termőföld felvásárlókkal szemben.

Nyáron is jönnek a támogatások és pályázatok hírei

2024.07.04.

Júniusban is több cikkünk szólt a támogatások és a pályázatok témáiról, ebben a hírösszefoglalóban pedig összegyűjtöttük a legfontosabb kapcsolódó anyagokat az elmúlt hónapból.

Tisztul Békés: 10 ezer tonnányi illegális hulladéktól szabadították meg a vármegyét

2024.07.04.

Összesen mintegy 10 millió kilogrammnyi, vagyis 10 ezer tonnányi elhagyott, jogellenesen elhelyezett hulladéktól szabadították meg tavaly Békés vármegyét, csaknem 400 bejelentést vizsgáltak ki.

Partner

A Corteva innovációi a hatékonyságra és fenntarthatóságra fókuszálnak

2024.07.04.

A magyarországi gazdálkodók 2024-es mezőgazdasági tevékenységét továbbra is befolyásolják az elmúlt évek nehézségei; a klímaváltozás és az aszályos időjárás, a szomszédos országban zajló háború és annak gazdasági hatásai, valamint a terményárak hektikus változása. A hatékonyság továbbra is központi szerepet játszik a gazdálkodásban, és a Corteva Agriscience nemzetközi mezőgazdasági kutató-fejlesztő vállalat olyan fenntartható megoldásokon dolgozik, amelyek segíthetnek a magyar gazdáknak a jövedelmezőség és a termelékenység javításában még egy ilyen kihívásokkal teli időszakban is.

Partnerhírek
Partner

Az LG repcehibridek a magyar körülmények között a lehető legmagasabb termést produkálják

2024.07.01.

Európa első számú repcehibridjével, az LG Ambassadorral, valamint egy új, ígéretes hibriddel, az LG Armadaval készül az új szezonra a Limagrain Hungária Kft. Szijártó Bálintot, a vállalat cégvezetőjét a Magro.hu kérdezte, aki többek között arról is beszélt, hogyan látja a repcetermesztés jövőjét Magyarországon.

Partner

Minden, amit a gyümölcsösök lombtrágyázásáról tudni kell - fókuszban az alma

2024.07.01.

A gyümölcsösökben az új trágyázási időszak mindig ősszel és kora tavasszal, a talajon keresztüli fenntartó trágyázással indul. Később, a nyár folyamán viszont kulcsszerephez jut a lombon keresztüli tápanyag-utánpótlás. Bár a gyümölcsösök fenntartó trágyázásához sem nélkülözhetők a talajvizsgálatok, de a termő gyümölcsösök esetén döntő jelentőségű a lombanalízis, amit rendszeresen el kell elvégezni. Az árutermő ültetvények költségtényezői között a tápelem-analízis nem olyan jelentős tétel, amit érdemes lenne megspórolni, különös tekintettel az így nyerhető tápláltsági állapotra. Az információ értékét, használhatóságát növeli, ha a mintavétel időben és szakszerűen történik, valamint az évenkénti mintaterek következetesen azonosak, sőt a talaj- és levélmintavételi egységek egymással beazonosíthatók, fedik egymást.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
Solis 50 RX kabinos 12fokozat
Bács-Kiskun, Kecskemét

Solis 50 RX kabinos 12fokozat

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!
Kiemelt
Goldoni S 80 plus fülkés traktor
Bács-Kiskun, Kecskemét

Goldoni S 80 plus fülkés traktor

Hitelesített telefonszám

12 000 000 HUF

+ áfa
Hirdetésfeladás