Szakemberek szerint 4 évente végeznek komolyabb pusztítást a mezei pockok a mezőgazdasági területeken. Ahogy változik az éghajlat, ez a 4 éves ciklus is módosulni látszik. 2 év telt el az előző invázió óta és most megint aggódnak a gazdák: felszaporodtak a rágcsálók a földeken, komoly károkat hagyva maguk mögött.

Az enyhe tél, a kevés csapadék és a sok táplálék a három követelménye annak, hogy a mezei pockok sikeresen túlszaporodjanak. Mindhárom megvolt az előző évben, így nem csoda, hogy már panaszkodnak a gazdák a mezei pocok invázió miatt.

Szapora állatról van szó. Évente akár tíz alkalommal is ellik a nőstény és olykor akár 10 utódot is világra hoz egyszerre. Csongrád, Békés, Bács-Kiskun és Hajdú-Bihar megyéből is sorra érkeznek a hírek, melyek szerint komoly kártétel van kialakulóban a mezei pockok miatt.

Egy alkalommal akár 10 utódot is világra hozhat a nőstény mezei pocok. Nem csoda, hogy ilyen hirtelen képes felszaporodni a szántóföldeken. (Fotó: blog.xfree.hu)
 

Szakemberek úgy tartják, hogy 100 négyzetméteren, ha 2-nél több lakott pocokjárat található, az már veszteséget von maga után a termésben. A helyzet ebben a formában tényleg aggasztó, ugyanis vannak olyan évelő kultúrák szerte az országban, ahol 100 négyzetméterre 20-40 lakott járat is jut! De nem csak az évelőkben, hanem az őszi vetésben is komoly károkat okozhatnak a kistestű rágcsálók. A védekezés tehát már több, mint indokolt.

Jellemzően vegyszeres módszerrel védekeznek a gazdák ellenük, de megfelelő talajmunkákkal is le lehet csökkenteni a számukat a területeken. A kémiai szereket a lakott járatokba kell szórni, illetve talajba kell taposni.

Akit ez a látvány fogad a szántóföldjén, nem lehet nyugodt...
 

Idén viszont engedélyt kaptak a termelők a várható hirtelen egyedszám növekedés miatt, hogy az évelő kultúrákban a teljes területet megszórják a pocok elleni szerekkel. A többi kultúránál azonban továbbra is csak a lakott járatokat lehet kezelni.

És ha ez még nem lenne elég teher a gazdáknak, a pocok mellett a hörcsög is a szokottnál nagyobb egyedszámmal képviselteti magát a szántóföldeken. Ember legyen a talpán, aki meg tudja állítani a kártevők elszaporodását…

Forrás: hirado.hu

További híreink

Módosul a tenyészbika tenyésztésbe állítását segítő de minimis támogatás

2024.07.06.

Változnak a szabályok, módosul a tenyészbika tenyésztésbe állítását segítő de minimis támogatás.

Modern feudalizmust hozhat az agráradatok kezelése? 

2024.07.06.

A modernizálódó mezőgazdaságban új ágazatként jelentek meg a precíziós gazdálkodásra és az ennek kiszolgálására létrehozott eszköz- és programrendszerek.

Takács András Péter beszélt a növényvédelem aktuális témáiról

2024.07.06.

Takács András Péter beszélt a növényvédelem aktuális témáiról és a keszthelyi Georgikon Campus tevékenységéről.

Válaszok kellenek arról, hol tart a magyar agrárdigitalizáció

2024.07.05.

Tanulmány készül annak érdekében, hogy az Európai Unió tagállamai pontosabban lássák, hol tart a mezőgazdaság digitalizációja

Sürgősen változtatni kell a magyar mezőgazdaság vízellátásán

2024.07.05.

A jóval a rendszerváltás előtt megépült keleti és nyugati főcsatornán kívül nem nagyon fejlődött az infrastruktúra, pedig az ország bővelkedik felszíni vizekben.

Új eszközök és büntetések segítenek a gazdáknak a termőföld felvásárlókkal szemben

2024.07.05.

Javul a termelők helyzete, mert új eszközök és büntetések segítenek a gazdáknak a termőföld felvásárlókkal szemben.

Partnerhírek
Partner

Az LG repcehibridek a magyar körülmények között a lehető legmagasabb termést produkálják

2024.07.01.

Európa első számú repcehibridjével, az LG Ambassadorral, valamint egy új, ígéretes hibriddel, az LG Armadaval készül az új szezonra a Limagrain Hungária Kft. Szijártó Bálintot, a vállalat cégvezetőjét a Magro.hu kérdezte, aki többek között arról is beszélt, hogyan látja a repcetermesztés jövőjét Magyarországon.

Partner

Minden, amit a gyümölcsösök lombtrágyázásáról tudni kell - fókuszban az alma

2024.07.01.

A gyümölcsösökben az új trágyázási időszak mindig ősszel és kora tavasszal, a talajon keresztüli fenntartó trágyázással indul. Később, a nyár folyamán viszont kulcsszerephez jut a lombon keresztüli tápanyag-utánpótlás. Bár a gyümölcsösök fenntartó trágyázásához sem nélkülözhetők a talajvizsgálatok, de a termő gyümölcsösök esetén döntő jelentőségű a lombanalízis, amit rendszeresen el kell elvégezni. Az árutermő ültetvények költségtényezői között a tápelem-analízis nem olyan jelentős tétel, amit érdemes lenne megspórolni, különös tekintettel az így nyerhető tápláltsági állapotra. Az információ értékét, használhatóságát növeli, ha a mintavétel időben és szakszerűen történik, valamint az évenkénti mintaterek következetesen azonosak, sőt a talaj- és levélmintavételi egységek egymással beazonosíthatók, fedik egymást.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
Solis 50 RX kabinos 12fokozat
Bács-Kiskun, Kecskemét

Solis 50 RX kabinos 12fokozat

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!
Kiemelt
Goldoni S 80 plus fülkés traktor
Bács-Kiskun, Kecskemét

Goldoni S 80 plus fülkés traktor

Hitelesített telefonszám

12 000 000 HUF

+ áfa
Hirdetésfeladás