Az oroszországi Penza Állami Egyetem tudóscsoportja által kifejlesztett új Chlorella S-2019 törzs ígéretes lehetőséget jelent a takarmány-antibiotikumok helyettesítésére és a termelési költségek csökkentésére. A termékről azt mondják, hogy „tízszer olcsóbb” a szintetikus antibiotikumokhoz és azok általános alternatíváihoz képest.

A kifejlesztett termék fitobiotikus adalékanyagként van besorolva, és a tudósok becslése szerint huszadára csökkentheti az állományok fertőző betegségek elleni védelmével kapcsolatos költségeket.

Ez a chlorella baromfi takarmány-adalékanyag az alapvető makro- és mikroelemek forrásaként is szolgál (Forrás: poultryworld.net)

Manapság a baromfitelepek igyekeznek elkerülni a baromfi fertőző betegségeivel összefüggő gazdasági veszteségeket, aktívan használnak antibiotikumokat, hormonális gyógyszereket és növekedésserkentőket – jegyezte meg Marina Makartseva, a tanulmány egyik szerzője.

Más chlorella alapú termékekkel összehasonlítva a C-2019 törzs magasabb flavonoid-tartalmával tűnik ki – ezek az aktív összetevők erős antibakteriális tulajdonságokkal.

Gyártási technológia

A Penza Állami Egyetem tudósai gyártási módszerük részleteit is megosztották. A Chlorellát először speciális kultivátorban termesztik, később szárítószekrényben 40°C-on megszárítják, majd homogenizátorban őrlik – a gyógyszergyártásban használatos eszköz stabil szerkezetű, és bizonyos kémiai tulajdonságokkal rendelkező homogén keverékek előállítására alkalmas.

A száraz port egy lombikba helyezik, és 1:30 arányban extrahálószerrel – 95%-os etil-alkohollal – töltik. Ezután a keveréket 3 órán át vízfürdőben infundálják. A tudósok arról számoltak be, hogy a folyamat a folyékony kivonat fiolákba szűrésével fejeződik be.

Az adalékanyag beadható vízzel vagy takarmányokkal. Míg az orosz állategészségügyi szabályozás előírja, hogy a takarmány-antibiotikumokat 14 nappal a vágás előtt fokozatosan ki kell vonni, a fitobiotikus adalékanyag az állat teljes életciklusa során használható.

Többféle előny

„Egy másik előnye ennek az adalékanyagnak, hogy nemcsak elpusztítja a baktériumokat, hanem a takarmányátalakítás javításához szükséges alapvető makro- és mikroelemek forrásaként is szolgál. A vitaminhiányt is megelőzi” – közölte az egyetem sajtóirodája.

A becslések szerint a költség 3-3,5 euró (1.200-1.400 Ft) között mozog 30 ml/l-enként, miközben a kutatók hangsúlyozták, hogy az antibiotikumok ára elérheti a 60 eurót (23.500 Ft-ot).

„Amellett, hogy elérhető, a takarmány-kiegészítő felbontás után sokáig eltartható; nem kell önállóan hígítani” – jegyezte meg az egyetem.

Néhány első szántóföldi kísérlet már folyamatban lehet, mivel az egyetem tárgyalásokat folytat az adalékanyag több Penza-farmon történő teszteléséről. A tudósok már exportterveket fontolgatnak, feltételezve, hogy az adalékanyag érdekelheti a kínai, indiai és afrikai országok baromfitenyésztőit.

(Forrás: poultryworld.net)

 

További híreink

Vége az aszálynak, itt vannak a belvizek

2024.09.16.

A kiadós, országos csapadék hatására véget ért a hosszú aszály, a talaj alaposan megázott. Az őszi káposztarepce kezdeti fejlődéséhez így optimálissá váltak a körülmények. Holnap már csak elszórtan várható csapadék, szerdától pedig szárazra fordul az idő.

Elérte Magyarországot az árhullám, mutatjuk a legveszélyeztetettebb területeket

2024.09.16.

Elérte a Szigetközt az árhullám. A Lajtán Mosonmagyaróvárnál ma hajnalban a legmagasabb, III. fokú árvízvédelmi készültséget kellett elrendelni az állami védvonalakon. A vízügy Országos Műszaki Irányító Törzse folytatja a védelmi előkészületek koordinálást, szoros egyeztetésben a társszervezetekkel.

Három helyen is kiválogatták a legjobb fiatal szürkemarha bikákat

2024.09.16.

A Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság kollégái a Magyar Szürke Szarvasmarhát Tenyésztők Egyesülete tagjaival elvégezték a fiatal szürke szarvasmarha bikák válogatását a bugacpusztaházi, az izsáki, valamint a kunszentmiklósi állattartó telepeken.

Partner

Vadkerítések évtizedekre kivitelezve - szakértelemmel és megfelelő gépparkkal

2024.09.16.

Két év teljeskörű garancia, profi kivitelezés, minőségi alapanyagok, előzetes konzultáció, gyors, megbízható munka. Többek között ezekről számolnak be a Cont-Eco Kft. megrendelői, partnerei, akik sok esetben már évtizedek óta üzleti kapcsolatot ápolnak a vadkerítéseiről és villanypásztor-rendszereiről ismert szombathelyi vállalattal.

Ötvenkét őszi búza fajtát és 15 repcehibridet vizsgáltak a GOSZ-VSZT-NAK országos tesztjein

2024.09.16.

Összesen 52 őszi búza fajtát és 15 repcehibridet vizsgáltak a GOSZ-VSZT-NAK országos tesztjein.

Szél- és csapadékrekordot is hozott a hétvége

2024.09.16.

A hétvégén új országos széllökés és csapadék napi rekordok születtek: Kab-hegyen 118,8 km/h szélsebességet, Bakonybélben pedig 87,4 mm csapadékot mértek.

Partnerhírek
Partner

Vadkerítések évtizedekre kivitelezve - szakértelemmel és megfelelő gépparkkal

2024.09.16.

Két év teljeskörű garancia, profi kivitelezés, minőségi alapanyagok, előzetes konzultáció, gyors, megbízható munka. Többek között ezekről számolnak be a Cont-Eco Kft. megrendelői, partnerei, akik sok esetben már évtizedek óta üzleti kapcsolatot ápolnak a vadkerítéseiről és villanypásztor-rendszereiről ismert szombathelyi vállalattal.

Partner

Acélcsarnok-építés? Most dupla pályázati segítséget is kaphatnak az állattartók

2024.09.13.

Újra mezőgazdasági célú pályázatok nyílnak 2024 őszén, amelyek ez alkalommal az állattartó gazdaságok versenyképességének fokozását célozzák a termeléshez szükséges eszközök korszerűsítésének vagy éppen építési beruházás finanszírozásával. Az agrárszíntéren igen elterjedt acélcsarnokok utóbbihoz kínálnak, vállalkozásra szabott épületkonstrukciókat. Nézzük a modern acélcsarnokok előnyeit!

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
Solis 20 szervós kis traktor
Bács-Kiskun, Kecskemét

Solis 20 szervós kis traktor

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!

Magro.hu Piactér

Több mint 2.900 hirdetés 71 kategóriában!

Megnézem a hirdetéseket
Hirdetésfeladás