Az aratás előtt mintegy másfél hónappal a repcét szemre jobbnak látták a gazdálkodók, mint amit aztán az eredmény mutatott. Talán ezért is lettek óvatosabbak a becsléseikben, mire eljött a búza aratása. A termelők jóval kedvezőtlenebb várakozásokkal indultak a gabonatáblákra, mint amit végül learattak. Az adatok szerint az elmúlt 12 évben csak egyszer fordult elő, hogy több búza jött le egy hektárról. A minőség viszont nem a legjobb.

Az Agrárminisztérium írta meg, hogy a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara adatai alapján az őszi búza aratásának végeztével az idei 864,5 ezer hektáros termőterületen az országos termésátlag 5,8 t/ha körül alakult. Ez az érték meghaladja a tavalyi termésátlagot – és sokkal jobb attól, mint amire a gazdálkodók előzetesen számítottak. A gazdák többsége a tavalyitól egy kicsivel rosszabb terméssel kalkulált, ami alapján 5,5 t/ha-ra várták az országos átlagot.

Az aratás előtt mintegy másfél hónappal a repcét szemre jobbnak látták a gazdálkodók, mint amit aztán az eredmény mutatott.
Az aratás előtt mintegy másfél hónappal a repcét szemre jobbnak látták a gazdálkodók, mint amit aztán az eredmény mutatott

A hektáronként 5,8 tonna körüli országos termésátlag kis mértékben meghaladja a tavalyi és az elmúlt öt év adatait is.

A legmagasabb átlagokat (6,8 tonnát) Baranya, Tolna és Vas vármegyékből jelentették, a legalacsonyabbakat (5 tonna körül) Pest, Nógrád és Bács-Kiskun vármegyékből. A hozamok és a terület alapján az idei búzatermés csaknem 5 millió tonna, ami bőven fedezi a 3 millió tonna körüli éves hazai felhasználást. Az étkezési minőségű kategóriába sorolható termés is elegendő az 1,1 millió tonna körüli hazai éves őrlési szükséglet kielégítésére. A jelenlegi szezonban kialakult hazai búzaárak figyelembevételével az 1 kilogrammos kenyér előállításához felhasznált búza értéke nem haladja meg a 100 forintot. 

Az árpahelyzet

Az őszi árpa betakarítása fejeződött be legkorábban. A korábbi évekhez képest kisebb területen (260 ezer hektár) 5,7 t/ha-os hozam alakult ki, ami 3,7%-kal magasabb a tavalyi értéknél, és lényegében megegyezik az elmúlt öt év átlagával. Az egyes vármegyék között lényeges eltérések vannak. A dunántúli vármegyék jellemzően kedvezőbb, míg a közép-magyarországi és egyes dél-alföldi vármegyék gyengébb hozamokat produkáltak, amit döntő mértékben az időjárási tényezők okoztak. Az összes őszi árpatermés megközelíti az 1,5 millió tonnát, ami bőven fedezi az éves kb. 1 millió tonnás hazai felhasználást.

A véglegesnek minősíthető adatok alapján a rozsnál 2,9 t/ha, a tavaszi árpánál 4,7 t/ha, a tritikálénál 4,3 t/ha, a zabnál pedig 3 t/ ha a termésátlag, amelyek nagyrészt megfelelnek az elmúlt évek átlagos értékeinek.

A repce eredményei

Az országos termésátlag 2,5 t/ha körül alakult, ami kifejezetten gyenge, a 2022. és 2012. évi évekéhez mérhető. Egy május elején készült körkép szerint a termelők ennél optimistábbak voltak a kilátásokat illetően, így az országos termést 470 ezer tonnára becsülték. Ez nem jött össze, a 174 ezer hektáros terület mellett az össztermés 432 ezer tonna körüli lett.

Az őszi vetésű növényi kultúrák közül az idei év időjárása az őszi káposztarepcét viselte meg leginkább, a korábbi évekhez képest érezhetően alacsonyabb - 174 ezer hektáros - terület és a korábbi időszakoknál ugyancsak kisebb hektáronkénti hozamok összetett hatása miatt az összes termés 432 ezer tonna körül alakul.

A magborsót is betakarították a gazdák, a 13 ezer hektáros területen az országos termésátlag hektáronként 2,4 tonna, ám jelentős mértékű a szórás az egyes vármegyék között - írták.

Megosztás

További híreink

Egy térkép, ami mindent megmutat arról mekkora bajt okozott idén az aszály a magyar agráriumban

2024.09.10.

Gyökeresen átalakult időjárásunk, ma reggelre megérkezett az eső és a lehűlés. A héten csapadékból jelentős mennyiség várható, így jó eséllyel véget ér a hosszú aszály. A nyári kapás növényeink terméskilátásain ez már nem segít, de az őszi káposztarepce keléséhez égető szükség van a talaj (legalább fölső rétegének) átnedvesedésére.

Lehet, hogy Önt is érinti a kárenyhítő juttatás újraszámítása?

2024.09.10.

A Magyar Közlönyben megjelentek a kárenyhítő juttatás újraszámítására való jogosultság feltételei.

A héten a kánikulából késő őszire vált időjárásunk

2024.09.10.

Kedden a Dunántúlon gomolyfelhők zavarják időszakosan a napsütést, és már a keleti országrészben is szakadozik a felhőzet, de arrafelé maradnak tartósan borult tájak is. A csapadékrendszer fokozatosan gyengül, a tartós eső legtovább északkeleten tart ki.

Megmérték, milyen a magyar sajtszeretet

2024.09.10.

Az általános sajtfogyasztást ösztönző, edukatív kampány kidolgozását megelőzően a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács megbízásából az Inspira Research Kft. végzett piackutatást 2024 nyarán.

Biztos, hogy drágul a kenyér, csak az a kérdés, mikor és mennyivel

2024.09.09.

Biztosra vehető, hogy a kenyér ára emelkedni fog, a kérdés már csak az, hogy mennyivel, mivel a fogyasztók tűréshatáruk szélénél járnak. Az idei aszály jelentős károkat okozott, de a helyzet nem olyan súlyos, mint két évvel ezelőtt. Ahogy véget ért a nyár és a termények nagy részét már betakarították, elkezdhetjük értékelni az idei szezont. Bár nem volt az agrárium számára ideális év az extrém meleg és száraz időjárás miatt, ami az árakban is meg fog mutatkozni, az aszály leginkább az őszi betakarítású növényeket érintette, mint a kukorica, a napraforgó és a szója, melyeknél a tavalyihoz képest jelentős hozamcsökkenés várható.

Negyedszerre sikerült a közbeszerzés, felújítják a MATE gödöllői campusának neobarokk főépületét

2024.09.09.

A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) gödöllői campusának műemlék főépületét 1,7 milliárd forintért újíthatja fel a kivitelező.

Partnerhírek
Partner

Folyékony szerves és granulált, kénes foszfor alaptrágyázási technológia

2024.09.09.

A hosszú és egyre szárazabb nyár után dönteni kell. Maradunk-e az egyre gyakrabban nem működő szilárd NPK mellett, vagy továbblépünk. Mutatunk egy-egy olyan technológiát, ami a szilárd és már folyékony tápanyagok használatán alapul, és minden berendezés megtalálható hozzá, még a legkisebb gazdaságban is.

Partner

Megbízhatóság és hatékonyság a Pantera 40EC-vel ősszel is

2024.09.06.

A kombájnok rostaaljából kikelt, zöld sávokban megjelenő gabona árvakelés a gyenge kelő repcét teljesen kiszoríthatja, elpusztíthatja. A Pantera 40 EC hatékony megoldás lehet.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
Goes Iron max limited
Bács-Kiskun, Kecskemét

Goes Iron max limited

Hitelesített telefonszám

2 250 000 HUF

+ áfa

Magro.hu Piactér

Több mint 2.800 hirdetés 39 kategóriában!

Megnézem a hirdetéseket
Hirdetésfeladás