Az alacsonyabb terméshozamok és a nyomott cukorárak miatt még támogatásokkal együtt is csak a répatermesztők egy kisebb része könyvelhet el jövedelmet. Hatalmas szórás van a hozamokban és cukortartalomban is - attól függően, hogy öntözték-e a területet. A jövő évi kilátások sem túl jók, mert megszakadtak a kaposvári gyárral folytatott ártárgyalások. Bajban a magyar cukorágazat. Amíg 2017-ben az országos termésátlag hektáronként 67 tonna volt, ez idén 65 tonna körül alakulhat, a digesszió mértéke pedig 16,4 százalék után most jó, ha eléri a 15-15,1 százalékot - mondta az Agro Naplónak Berki Gyula, a Cukorrépatermesztők Országos Szövetségének elnöke. Szerinte a szárazság miatti géptörések és földbe szakadó répa okozta veszteségek növelik a gazdák költségeit, ezért várhatóan a termelők többsége még a támogatásokkal együtt is jó eséllyel csak nullszaldós, ha épp, hogy nem veszteséges évet zár majd.
A magyar cukorágazat az árakról történő megegyezés híján nem jut előrébb
Az érdekképviselet egy 4 évvel korábbi felmérése alapján a répatermesztés hektáronkénti átlagköltsége 480-620 ezer forint között volt, így 550-600 ezer forintos hektáronkénti bevétel mellett lehetett nullszaldósan termelni.
Ez azonban erősen átalakult azóta:
  • üzemanyag- és egyéb input anyag áremelések,
  • az uniós cukorkvóta rendszer megszüntetése,
  • a cukor világpiaci árának csökkenése is rontotta az ágazat jövedelmezőségét.
Az idén a támogatásokkal együtt az tudott valamiféle jövedelmet elérni, aki legkevesebb 60-65 tonnás átlagtermést ért el - mondta az elnök.
Az ágazat jövője és benne a hazai termőterület nagysága bizonytalan. Ugyan az ősszel kétszer is tárgyaltak a termelők képviselői a kaposvári cukorgyárral a 2019-es árakról, az egyeztetések megszakadtak, mivel egyáltalán nem mutatkozott semmiféle áremelési szándék, vagy megegyezésre utaló készség a gyár részéről - mondta Berki Gyula. Szerinte, bár a termelők is érdekeltek a répatermelés és a répacukor gyártás fenntartásában, de ezt nem mindenáron. A termelési kedvet részben a 2020-ig meglévő kiegészítő támogatás tartja fent, de a halmozódó veszteségek gyengítik azt.
Eltűnhet a répacukor felesleg a piacról az aszály miatt
Az idei európai aszály miatt ugyan vannak arra utaló jelek, hogy eltűnhet az uniós piacról a répacukor felesleg. Az viszont még kérdéses, hogy mikor, és mekkora cukor áremeléssel járhat. Az ősszel a hazai boltokban felbukkanó kilogrammonként 140-145 forintos fogyasztói cukorárból visszaszámolva látszik, hogy nem fizetnek tisztességes répaárat a termelőknek - mondta az elnök. Az európai cukorárakat befolyásolják az egyébként csökkenő világpiaci árszintek is, és az is kérdéses, hogyan alakul az üzemanyagok ármozgása, ami a leginkább piacbefolyásoló brazil etanol-, vagy a cukorgyártás felé tereli a cukornád és kukorica termelést. A legnagyobb kérdés, hogy ha lesz is valamiféle cukorár emelkedés az európai piacokon, akkor eljut-e abból bármi is a hazai répatermesztőknek. [embedyt] https://www.youtube.com/watch?v=r2K057XaI4A[/embedyt]

Megosztás

További híreink

Magyarországon évente 21 milliárd forint vadkárigény keletkezik, változik a kezelése

2024.07.03.

Tavaly novemberben vetődött fel a Nemzeti Agrárkamarában először, hogy átveszik a vadkárigények teendőit a károsultaktól.

Megjött a tájékoztató a területi monitoring rendszer ellenőrzéseiről

2024.07.03.

A területi monitoring rendszer (TMR) a mezőgazdasági termelő által bejelentett területek vonatkozásában azonosítja a kérelemben bejelentettek és a műhold által észleltek eltéréseit.

Zajlik a szezon, itt az első nyári hónap gépes összefoglalója

2024.07.03.

A gépek témájához kapcsolódóan hoztunk híreket júniusból, hogy egy helyen összegyűjtve is böngészhetőek legyenek a tartalmak.

Már csak néhány napig lehet szavazni a 2024-es Év Szaktanácsadója címre

2024.07.02.

Az Agrárminisztérium és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara idén is keresi az Év Szaktanácsadóját. A cím odaítélésének első lépése a jelöléssel kezdődött.

Bővül a cseh és magyar szövetség: együttműködési megállapodást kötött az Agrofert és a Széchenyi István Egyetem

2024.07.02.

A Széchenyi István Egyetem stratégiai partnerségi együttműködési megállapodást kötött az Agrofert, a.s. vállalattal Csehország fővárosában, Prágában, a cégcsoport székhelyén.

Megnövelték a Gazdahitel költségvetését Romániában

2024.07.02.

Bővül a romániai Gazdahitel kerete: az eredetileg megszabott 815,5 millió lejről (65 milliárd 200 millió forint)  646 millió lejjel 1461,5 millió lejre, mintegy 116 milliárd 920 millió forintnyira nő a program költségvetése.

Partnerhírek
Partner

Az LG repcehibridek a magyar körülmények között a lehető legmagasabb termést produkálják

2024.07.01.

Európa első számú repcehibridjével, az LG Ambassadorral, valamint egy új, ígéretes hibriddel, az LG Armadaval készül az új szezonra a Limagrain Hungária Kft. Szijártó Bálintot, a vállalat cégvezetőjét a Magro.hu kérdezte, aki többek között arról is beszélt, hogyan látja a repcetermesztés jövőjét Magyarországon.

Partner

Minden, amit a gyümölcsösök lombtrágyázásáról tudni kell - fókuszban az alma

2024.07.01.

A gyümölcsösökben az új trágyázási időszak mindig ősszel és kora tavasszal, a talajon keresztüli fenntartó trágyázással indul. Később, a nyár folyamán viszont kulcsszerephez jut a lombon keresztüli tápanyag-utánpótlás. Bár a gyümölcsösök fenntartó trágyázásához sem nélkülözhetők a talajvizsgálatok, de a termő gyümölcsösök esetén döntő jelentőségű a lombanalízis, amit rendszeresen el kell elvégezni. Az árutermő ültetvények költségtényezői között a tápelem-analízis nem olyan jelentős tétel, amit érdemes lenne megspórolni, különös tekintettel az így nyerhető tápláltsági állapotra. Az információ értékét, használhatóságát növeli, ha a mintavétel időben és szakszerűen történik, valamint az évenkénti mintaterek következetesen azonosak, sőt a talaj- és levélmintavételi egységek egymással beazonosíthatók, fedik egymást.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Hirdetésfeladás