Hirdetés
Hepatitis E vírussal fertőzött sertéshúst hoztak forgalomba
Hirdetés
Veszélyes sertéshús került forgalomba a napokban. A vírusos termék komoly egészségügyi kockázatot hordoz magában, így most még fontosabb a sertéshús megfelelő kezelése fogyasztás előtt.
Egy ellenőrzés során a veszélyes Hepatitis E vírussal fertőzött sertéshúsból készült termékeket találtak a szakemberek Angliában. A vírus a májat támadja meg fertőzés esetén, szélsőséges esetben bénulást, sőt, halált is okozhat. A vírus egyébként az angol sertések 90 százalékában megtalálható, de csak 1 százalékukban az egészségre is veszélyes mértékben.
Nem ez az első eset, hogy Angliában Hepatitis E vírussal fertőzött termékkel találkoznak az ellenőrök, egyre több esetben van jelen a veszélyes vírus, leginkább a sonkákban és a szalámikban. A vírus magas hőmérsékleten elpusztul, így a jól átsütött, kellőképpen megfőzött termékek nem veszélyesek. Az angol étkezési szokások, a húsok nem megfelelő átsütése azonban kedvez a vírus emberre terjedésének.
Attól függetlenül, hogy az angol sertések túlnyomó részében megtalálható a Hepatitis E vírus, a mostani problémát Európa más országaiból (Hollandia, Dánia, Franciaország, Németország) származó sertéshús okozza. A szakértők az elmúlt években azt is megfigyelték, hogy április-május környékén jelentősen megsokszorozódnak az ilyen vírusfertőzések.
Ennek az lehet az oka, hogy a jó időben egyre többen grilleznek kolbászt, sütnek szalonnát, viszont nem sütik át eléggé ezeket a termékeket. A Hepatitis E vírusnak viszont legalább 2 perc szükséges 71 fok felett ahhoz, hogy elpusztuljon.
Attól függetlenül, hogy jelenleg Angliában okoz problémát a fertőzött hús, bármikor feltűnhetnek hazánkban is a Hepatitis E vírussal fertőzött termékek a boltokban. Ezért most kiemelten fontos a hústermékek megfelelő elkészítése fogyasztás előtt.
Témák a cikkben
Kapcsolódó cikkek
Hirdetés
További híreink
Legújabb hirdetések
Hirdetés
Hirdetés
Az LG repcehibridek a magyar körülmények között a lehető legmagasabb termést produkálják
Európa első számú repcehibridjével, az LG Ambassadorral, valamint egy új, ígéretes hibriddel, az LG Armadaval készül az új szezonra a Limagrain Hungária Kft. Szijártó Bálintot, a vállalat cégvezetőjét a Magro.hu kérdezte, aki többek között arról is beszélt, hogyan látja a repcetermesztés jövőjét Magyarországon.
Minden, amit a gyümölcsösök lombtrágyázásáról tudni kell - fókuszban az alma
A gyümölcsösökben az új trágyázási időszak mindig ősszel és kora tavasszal, a talajon keresztüli fenntartó trágyázással indul. Később, a nyár folyamán viszont kulcsszerephez jut a lombon keresztüli tápanyag-utánpótlás. Bár a gyümölcsösök fenntartó trágyázásához sem nélkülözhetők a talajvizsgálatok, de a termő gyümölcsösök esetén döntő jelentőségű a lombanalízis, amit rendszeresen el kell elvégezni. Az árutermő ültetvények költségtényezői között a tápelem-analízis nem olyan jelentős tétel, amit érdemes lenne megspórolni, különös tekintettel az így nyerhető tápláltsági állapotra. Az információ értékét, használhatóságát növeli, ha a mintavétel időben és szakszerűen történik, valamint az évenkénti mintaterek következetesen azonosak, sőt a talaj- és levélmintavételi egységek egymással beazonosíthatók, fedik egymást.
Hirdetés
Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!
MédiaajánlatSolis 50 RX kabinos 12fokozat
Goldoni S 80 plus fülkés traktor
12 000 000 HUF
+ áfaHirdetés
Hirdetés