Nem reális választási lehetőség a mezőgazdasági idénymunka az itthon vagy Nyugat-Európában elbocsátott magyar alkalmazottak többségének – derült ki egy elemzésből. A koronavírus-járvány gazdasági hatásai miatt állástalanná válók elhelyezkedési lehetőségeit nagyon beszűkíti, hogy a magyar mezőgazdaság szereplői között kifejezetten magas az őstermelők és mikrovállalkozások száma.

Az Adó.hu írt a Trenkwalder elemzéséről. Eszerint a nagyobb agrárvállalkozásoknak mindössze 5 százalékuk képes nagy számban fogadni új munkavállalókat. A szabad tevékenységi körök betöltése pedig többnyire inkább a mezőgazdaságot korábban elhagyó munkások részleges visszatérésétől várható.

Bár egyre növekszik a koronavírus járvány hatásai miatt elbocsátott, és így felszabaduló munkaerő, nem mindenkinek való a mezőgazdasági idénymunka - képünk illusztráció

Csak a vállalkozások töredéke nyitott a munkaerő felvételére

Az idénymunkásokat nagyobb számban felvenni képes cégek közül ugyanakkor az elemzés nagyjából 650 vállalkozást gyűjtött össze. A kutatás adatai szerint közülük is csupán mintegy 5 százalékuk jelezte, hogy nyitott a munkaerő-felvételre ebben az idényben. A munkaerő kölcsönzéssel és -közvetítéssel foglalkozó társaság közleménye azt írta, hogy a mezőgazdaságon belül az állattartással és -feldolgozással foglalkozó cégek stagnálnak, sőt, bizonyos esetekben leépítenek, mivel a válság a húsfogyasztás alakulását is kedvezőtlenül érinti. Ebben a körben csak a baromfival foglalkozó vállalkozások jelenthetnek megoldást a komolyabb arányú munkaerő felvételére.

A növénytermesztési ágazatokban leginkább a szabadföldi zöldségtermesztés és a gabonatermesztés területén lehet szükség munkaerőre. A gyümölcstermesztésben az idénymunkások iránti igényt az idei évben sok esetben visszafogja majd az a tény, hogy a kései fagyok okozta károk miatt sok gyümölcsösben lesz szükség a szokásosnál kevesebb munkaerőre. A gombatermesztők is sokat vesztettek a koronavírus hatásai miatt. A gombakereslet többségét ugyanis az éttermek és hotelek biztosítják. Az ő keresletük kiesésével a gombaszektor 60 százalékos piacot vesztett, ezért itt sincs szükség az idénymunkások szolgálataira.

Nem mindenkinek való az idénymunka

A szabad kapacitással rendelkező munkaerő mezőgazdaságba áramlásának további akadálya, hogy ezek a feladatok sok esetben nehéz fizikai terheléssel, monotonitással, és az időjárásnak való fokozott kitettséggel járnak. Emiatt a korábban az irodában vagy a vendéglátó-helyen foglalkoztatott munkavállalók számára nem jelentenek valós választási lehetőséget – mondta Nógrádi József, a Trenkwalder kereskedelmi igazgatója. Szerinte a magyar mezőgazdaság számára az egyetlen valós tartalékot a pályaelhagyók képezhetik. Ők korábban már szereztek tapasztalatot ezen a területen, ám az elmúlt időszakban a logisztikában, szállítmányozásban, gyártósorok mellett vagy az építőiparban vállaltak munkát Budapesten, vagy más nagyobb városokban. Közülük most sokan hazatérnek, hogy ott vészeljék át a krízis hónapjait - idézte a portál a szakembert.

Megosztás

További híreink

Magyarországon évente 21 milliárd forint vadkárigény keletkezik, változik a kezelése

2024.07.03.

Tavaly novemberben vetődött fel a Nemzeti Agrárkamarában először, hogy átveszik a vadkárigények teendőit a károsultaktól.

Megjött a tájékoztató a területi monitoring rendszer ellenőrzéseiről

2024.07.03.

A területi monitoring rendszer (TMR) a mezőgazdasági termelő által bejelentett területek vonatkozásában azonosítja a kérelemben bejelentettek és a műhold által észleltek eltéréseit.

Zajlik a szezon, itt az első nyári hónap gépes összefoglalója

2024.07.03.

A gépek témájához kapcsolódóan hoztunk híreket júniusból, hogy egy helyen összegyűjtve is böngészhetőek legyenek a tartalmak.

Már csak néhány napig lehet szavazni a 2024-es Év Szaktanácsadója címre

2024.07.02.

Az Agrárminisztérium és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara idén is keresi az Év Szaktanácsadóját. A cím odaítélésének első lépése a jelöléssel kezdődött.

Bővül a cseh és magyar szövetség: együttműködési megállapodást kötött az Agrofert és a Széchenyi István Egyetem

2024.07.02.

A Széchenyi István Egyetem stratégiai partnerségi együttműködési megállapodást kötött az Agrofert, a.s. vállalattal Csehország fővárosában, Prágában, a cégcsoport székhelyén.

Megnövelték a Gazdahitel költségvetését Romániában

2024.07.02.

Bővül a romániai Gazdahitel kerete: az eredetileg megszabott 815,5 millió lejről (65 milliárd 200 millió forint)  646 millió lejjel 1461,5 millió lejre, mintegy 116 milliárd 920 millió forintnyira nő a program költségvetése.

Partnerhírek
Partner

Az LG repcehibridek a magyar körülmények között a lehető legmagasabb termést produkálják

2024.07.01.

Európa első számú repcehibridjével, az LG Ambassadorral, valamint egy új, ígéretes hibriddel, az LG Armadaval készül az új szezonra a Limagrain Hungária Kft. Szijártó Bálintot, a vállalat cégvezetőjét a Magro.hu kérdezte, aki többek között arról is beszélt, hogyan látja a repcetermesztés jövőjét Magyarországon.

Partner

Minden, amit a gyümölcsösök lombtrágyázásáról tudni kell - fókuszban az alma

2024.07.01.

A gyümölcsösökben az új trágyázási időszak mindig ősszel és kora tavasszal, a talajon keresztüli fenntartó trágyázással indul. Később, a nyár folyamán viszont kulcsszerephez jut a lombon keresztüli tápanyag-utánpótlás. Bár a gyümölcsösök fenntartó trágyázásához sem nélkülözhetők a talajvizsgálatok, de a termő gyümölcsösök esetén döntő jelentőségű a lombanalízis, amit rendszeresen el kell elvégezni. Az árutermő ültetvények költségtényezői között a tápelem-analízis nem olyan jelentős tétel, amit érdemes lenne megspórolni, különös tekintettel az így nyerhető tápláltsági állapotra. Az információ értékét, használhatóságát növeli, ha a mintavétel időben és szakszerűen történik, valamint az évenkénti mintaterek következetesen azonosak, sőt a talaj- és levélmintavételi egységek egymással beazonosíthatók, fedik egymást.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Hirdetésfeladás