Az olcsó ukrán gabona akár harmadával nyomhatja le a magyar búza árát. A vásárlók ennek örülnének, ám nem mindenki van ezzel így. Lakatos Zoltán, a Gabonaszövetség tagozati elnöke szerint a pékipari termékek drágulását a beáramló olcsó ukrán búza veri le. A malmoknál csökken a liszt ára a búza árának zuhanása miatt, és ezt kénytelenek követni a pékek. Az ágazatban azonban nem csökken a bérköltség és drágul a csomagolás is. 

A Sonline anyaga írt a hazai hatásokról. A nagybajomi Septe József, a Pékszövetség elnöke azt mondta, ágazati forrásokból úgy értesültek, hogy a malmokban a következő aratásig van elegendő búza. Amennyiben pedig ez így van, nincs szükségük az ukrán gabonára. A vállalkozások működését a kiszámíthatatlan a piaci helyzet nagyon megnehezíti, sok helyen tervezni nem, csak becsülni és reménykedni lehet. A minőségtől függően a búza ára januárban még 110 ezer forint és 180 ezer forint között ingadozott tonnánként, ebbe az árba szólt bele az olcsó ukrán gabona. A kukorica tonnáját 2022. késő őszén nagyjából 135 ezer forintért lehetett eladni, január végén pedig előfordult, hogy már csak 110 ezer forintos árban sikerült megállapodni.

Az ukrán gabona sokszor nem halad át Magyarországon, hanem hazánkban ragad és bekerül a takarmányokba, valamint az élelmiszerekbe

Az ukrán gabona magyarországi megállása és haladása

Az ukrán gabona nem halad át Magyarországon, hanem itt ragad - ez pedig letörte az árakat és a belpiaci gabonakereskedelmet is leállította. Ráadásul megjelentek a nepperek is a piacon, amitől a magyar fogyasztókat meg kell védeni Nagy István agrárminiszter szerint.

A politikus úgy véli, a háború következményeinek enyhítésére megnyitott szolidaritási folyosó létrejöttét a jó szándék vezérelte, de nem töltötte be a szerepét. Ezzel szemben olyan csatornaként működik, amelyen keresztül Magyarországra és a környező országokba ömlik az olcsó ukrán gabona, amely nem megy tovább. Nagy István a Világgazdaságnak adott interjújában hangsúlyozta, hogy a rendszerben nagy az extraprofit, utalva arra, hogy féláron lehet hozzájutni a kétes eredetű gabonához. Hozzátette, hogy a magyar gazdákat igyekeznek állami intézkedésekkel megvédeni.

Az eszközök a veszélyek csökkentésére

Ezért rendeltem el a múlt héten minden, Ukrajnából érkező mezőgazdasági termék szigorú vizsgálatát - mondta még február közepén. Különbséget teszünk a gabonaszállítmányok között. Azok a tételek, amelyeket harmadik országba címeztek, soron kívül léphetnek be és hagyhatják el az országot - ahogyan azt egyébként a szolidaritási folyosó megnyitásakor eredetileg is terveztük. Természetesen ellenőrizzük azt is, hogy ezek a szállítmányok valóban átlépik-e kifelé is a határt. Viszont azokat a tételeket, amelyek magyarországi beszállításra érkeznek, nagyon szigorú növényegészségügyi és élelmiszer-biztonsági ellenőrzésnek vetjük alá

Szigorítás az ellenőrzésben

A miniszter kifejtette, hogy a szigorú ellenőrzésekre azért van szükség, mert Ukrajnában olyan növényvédő szerek alkalmazása is engedélyezett, amelyeket az unió már rég kivont a forgalomból. Mindezen kívül az esetleges GMO-tartalmat is nagyon fontos kiszűrni, hiszen a kedvezőtlen időjárási körülmények miatt a szomszéd országban is jelen lehet az aflatoxin méreganyag. Kiemelte, azért, hogy eloszlassák a kételyeket a lakosságot tekintve, nem csak a most határon átjövő készleteket ellenőrzik, hanem azokat is, amelyeket már használnak a pékségek.

Megosztás

További híreink

A nyári ludak után házi kacsában is fertőzött a madárinfluenza vírus

2024.10.05.

Néhány nappal az első vadmadár esetek igazolása után házi baromfiállományban is kimutatta a madárinfluenza jelenlétét a Nébih laboratóriuma

Tíz szakember kapta meg a Népművészet Mestere díjat 2024-ben

2024.10.05.

A Népművészet Mestere díj egyes alkotások vagy egész életmű elismeréseként azoknak a népművészeknek adományozható állami kitüntetés, akik hosszabb időszak alatt kifejtett munkásságuk során a népművészet fejlesztésében kimagasló eredményeket értek el.

Partner

Ezt ne hagyja ki! - Nagy meglepetés az Agrárszektor Konferencián

2024.10.04.

Előesttel bővül az idén a siófoki Agrárszektor Konferencia műsora, így már három napon keresztül, december 3-5. között találkozhatnak színvonalas szakmai programokkal a rendezvény résztvevői. A december 3-i előesten az agráriumot érintő meteorológiai előrejelzésekről, az agrárgazdaságra is hatással bíró várható gazdasági és belpolitikai eseményekről lesz szó, illetve mérlegre kerülnek a magyar élelmiszergazdaság Európai Unióban töltött elmúlt húsz évének tapasztalatai és a hazai agrárvállalkozások kitörési lehetőségei is.

Öntözőrendszerek: Melyik a legjobb választás?

2024.10.04.

Az öntözőrendszerek kulcsfontosságú szerepet játszanak a kertészet és általában a mezőgazdaság hatékonyságában, különösen a szárazabb éghajlatokon, így Magyarországon is. Az optimális vízellátás biztosítása a növények számára nemcsak a terméshozamot növeli, hanem a vízpazarlás minimalizálásában is segít.

Utánajártak, hány medve kóborolhat Magyarországon

2024.10.04.

Szinte lehetetlen kideríteni, pontosan hány európai barnamedve kószál éppen Észak-Magyarország erdőiben, de az egyes észleléseket végignézve képet kaphatunk az állatok hozzávetőleges számáról.

Partner

Vulcan Profi Smax – granulált elemi kén - Mindenkinek használni kellene?!

2024.10.04.

Az elmúlt években a kénhiány állandósult a növénytermesztésben. Sok és egyoldalú a kijuttatott nitrogén, miközben egyre magasabb fehérje- és olajtartalmú növényeket termesztünk. Granulált kén használatával több évre elegendő ként tudunk kijuttatni.

Partnerhírek
Partner

Vulcan Profi Smax – granulált elemi kén - Mindenkinek használni kellene?!

2024.10.04.

Az elmúlt években a kénhiány állandósult a növénytermesztésben. Sok és egyoldalú a kijuttatott nitrogén, miközben egyre magasabb fehérje- és olajtartalmú növényeket termesztünk. Granulált kén használatával több évre elegendő ként tudunk kijuttatni.

Partner

Nem csak értékesít és szolgáltat, hanem drónok üzemeltetésében is segít a PlantaDrone

2024.10.02.

A Kukorica Kör Egyesület dunapataji Szakmai Napján Gyovai Szabolcs, a PlantaDrone Kft. ügyvezetője, a dróntechnológia lehetséges felhasználási módozatairól tartott előadást. Az elhangzottak szerint az értékesítésen túl már az üzemeltetésükben is segíti a dróntulajdonosokat a cég, az általuk létrehozott Drón műveleti központ által.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
Graecus CBK szárzúzó
Bács-Kiskun, Kecskemét

Graecus CBK szárzúzó

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!
Kiemelt
Graecus BK
Bács-Kiskun, Kecskemét

Graecus BK

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!

Magro.hu Piactér

Több mint 3.400 hirdetés 106 kategóriában!

Megnézem a hirdetéseket
Hirdetésfeladás