“Helyspecifikus mezőgazdaság: a tervtől a megvalósításig” címmel tart előadást január 17-én Debrecenben Nagy Bence, a Magtár Kft. GPS üzletágvezetője a Magro KUKORICA és BÚZA Konferenciasorozaton. A szakember lassan 15 éve foglalkozik mezőgazdasági GPS-rendszerek értékesítésével, telepítésével, terméktámogatásával. Az elsők között hozta be az országba a Trimble és Ag Leader GPS-eszközöket, majd megszervezte, és jelenleg működteti az ország első és egyetlen közösségi RTK-hálózatát. Vele beszélgettünk a helyspecifikus gazdálkodás és az adatgyűjtés fontosságáról. Hol tart ma Magyarországon a mezőgazdaság technikai fejlődése? Jó lenne, ha a precíziós gazdálkodásnak több köze lenne a növényekhez. Sajnos, ez sok termelőnél és sajnos kereskedő cégeknél sincs meg. Működik az RTK-rendszer, szépen, pontosan megfordul a traktor, de a kultúrnövényekre nem, inkább csak a gépre koncentrálnak. Sokan, sokféle dolgot adnak el a termelőknek precíziós gazdálkodás címszóval. Ám a precíziós gazdálkodásnak a növényről kellene szólnia, mert ez hat a termelő pénztárcájára.
Nagy Bence, MagtárGPS üzletágvezető, Magtár Plusz Automatizálási Kft.
Azzal, hogy fiatal, képzett agrárszakemberek kerülnek döntéshozó, vagy döntést előkészítő pozícióba, változhat ez a hozzáállás? Igen, ennek pozitív hatása lehet, de sajnos, én úgy tapasztalom, hogy a kis-, a közepes- és a nagy cégeknél is csak ritkán hívják oda az agronómust a döntések előkészítéséhez. Sokszor csak a gépész vesz részt a megbeszéléseken a tulaj mellett. Azon a szemléleten kéne változtatin, hogy a precziós mezőgazdaság=RTK=2 cm-es kormányzás. Ez a része is fontos, de egy robotpilóta csak a precíziós mezőgazdaság első lépése kéne hogy legyen, semmiképp nem a végcél! Mit lehet tenni azért, hogy a megfelelő tudás és ismeretek eljussanak a gazdákhoz, a gazdaságokba? Az olyan szakmai események, mint a Magro KUKORICA és BÚZA Konferenciasorozat, segítenek ezen. De ez alapvetően nagyon nehéz feladat. Egyesével mindenkivel órákat kell eltölteni, hogy helyükre kerüljenek a dolgok. Fokozatosan kell a tudást felépíteni, i, átnézni, hogy mi, mennyibe kerül, mire jó, és miért lehet fontos az adott gazdaságban. Nagy szívfájdalmam, hogy a precíziós gazdálkodás beruházásigényes, drága és bonyolult dologként szerepel a köztudatban. Sokan ezzel próbálják hívogatni és magukhoz kötin a termelőket. De ez nagyon nagy tévhit, ugyanis nem bonyolultabb, mint bármi más a mezőgazdaságban.
A III. Kukorica és Búza Konferenciasorozat a 2 fő szántóföldi növényünk termesztéstechnológiai újdonságait mutatja be
A GPS rendszerek telepítése után milyen hibákat szoktak elkövetni a termelők? Ha egy gazda már döntött arról, hogy megvesz egy modern rendszert, az esetek döntő többségében az szokott lenni a gond, hogy csak a legegyszerűbb alapfunkciókat használja. Ez leginkább a kormányzást meríti ki. Pedig a kezelőfelületek a dokumentálást is megoldanák, akár a komplett gazdálkodási napló is összeállítható az év végén, egy gombnyomással. De ez csak akkor lehetséges, ha végig, minden nap következetesen használják az eszközt. A gazdálkodóknak tudniuk kellene azt, hogy mit tud a program, és illene használni is ezt a többlettudást. De ez gondolom hasonlóképp van a modern traktoroknál is, az abban lévő tudást is csak nagyon kevesen használják ki. A jövő mindenképpen afelé vezet, hogy el kell kezdeni a munkagépekkel foglalkozni, majd a traktorok, munkagépek és kombájnok feletti szinten létre kell hozni egy egységes rendszert, amiben a gazdálkodás rögzített adataival tud majd dolgozni a termelő. Az adatoknak hatalmas értéke van, ideje lenne felismerni ezt a tényt! Ezekből nagyon hasznos információk nyerhetőek. Így a döntéshozatal sokkal nagyobb haszonnal valósul meg a gazdaságban. Ha ez a rendszer már adott, akkor lehet helyspecifikus növénytermesztésről beszélni, és itt jutunk el a növényig. Érdemes egy kezelőfelülettel dolgozni, hogy minden adat egységes és jól átlátható legyen. A szép távoli jövő pedig az, hogy a gazda tudni fogja, hogy a földjén egy szem kukoricának egy adott pillanatban épp milyen tápanyagra van szüksége. Néhány napja kombájnon láttam olyan eszközt, ami már aratás közben méri a beltartalmi értékeket. A nedvességen kívül a sikér- és a fehérjetartalmat, és további adatokat, amelyeket azonnal elemez. Így pedig a rendszer segítségével nem keveredik össze a különböző minőségű búza, kategóriánként szét tudja választani a termést, ami már ezer forint különbségnél is megéri. Mekkora és milyen hasznot hoz, ha így gazdálkodik valaki? A kukorica és a búza tekintetében hektáronként 10-20 százalékos profitnövekedés is elérhető a helyspecifikus növénytermesztés alkalmazásával. Viszont fontos, hogy az egész rendszer a hektáronkénti profitról, nem pedig a hozamról kell, hogy szóljon. Érdemes minden hektáron megnézni, hol a profitmaximum, mert van, ahol intenzív, van, ahol extenzív technológiával tud magasabb profitot elérni a termelő.

Tudjon meg még többet a a helyspecifikus gazdálkodás rejtelmeiről és hozzon ki többet a földjéből!

Ehhez jöjjön el a III. KUKORICA és BÚZA Konferenciasorozatra, Debrecenbe 2019. január 17-én, ahol az agrárszakma kiváló eladói számolnak be a kukorica és a búza termesztéstechnológiai újdonságairól, és adnak tanácsokat a korszerűbb és hatékonyabb termesztéshez.

További információ és regisztráció a rendezvényre a konferencia hivatalos oldalán: https://www.magro.hu/konferencia/
 

További híreink

Magyarországon évente 21 milliárd forint vadkárigény keletkezik, változik a kezelése

2024.07.03.

Tavaly novemberben vetődött fel a Nemzeti Agrárkamarában először, hogy átveszik a vadkárigények teendőit a károsultaktól.

Megjött a tájékoztató a területi monitoring rendszer ellenőrzéseiről

2024.07.03.

A területi monitoring rendszer (TMR) a mezőgazdasági termelő által bejelentett területek vonatkozásában azonosítja a kérelemben bejelentettek és a műhold által észleltek eltéréseit.

Zajlik a szezon, itt az első nyári hónap gépes összefoglalója

2024.07.03.

A gépek témájához kapcsolódóan hoztunk híreket júniusból, hogy egy helyen összegyűjtve is böngészhetőek legyenek a tartalmak.

Már csak néhány napig lehet szavazni a 2024-es Év Szaktanácsadója címre

2024.07.02.

Az Agrárminisztérium és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara idén is keresi az Év Szaktanácsadóját. A cím odaítélésének első lépése a jelöléssel kezdődött.

Bővül a cseh és magyar szövetség: együttműködési megállapodást kötött az Agrofert és a Széchenyi István Egyetem

2024.07.02.

A Széchenyi István Egyetem stratégiai partnerségi együttműködési megállapodást kötött az Agrofert, a.s. vállalattal Csehország fővárosában, Prágában, a cégcsoport székhelyén.

Megnövelték a Gazdahitel költségvetését Romániában

2024.07.02.

Bővül a romániai Gazdahitel kerete: az eredetileg megszabott 815,5 millió lejről (65 milliárd 200 millió forint)  646 millió lejjel 1461,5 millió lejre, mintegy 116 milliárd 920 millió forintnyira nő a program költségvetése.

Partnerhírek
Partner

Az LG repcehibridek a magyar körülmények között a lehető legmagasabb termést produkálják

2024.07.01.

Európa első számú repcehibridjével, az LG Ambassadorral, valamint egy új, ígéretes hibriddel, az LG Armadaval készül az új szezonra a Limagrain Hungária Kft. Szijártó Bálintot, a vállalat cégvezetőjét a Magro.hu kérdezte, aki többek között arról is beszélt, hogyan látja a repcetermesztés jövőjét Magyarországon.

Partner

Minden, amit a gyümölcsösök lombtrágyázásáról tudni kell - fókuszban az alma

2024.07.01.

A gyümölcsösökben az új trágyázási időszak mindig ősszel és kora tavasszal, a talajon keresztüli fenntartó trágyázással indul. Később, a nyár folyamán viszont kulcsszerephez jut a lombon keresztüli tápanyag-utánpótlás. Bár a gyümölcsösök fenntartó trágyázásához sem nélkülözhetők a talajvizsgálatok, de a termő gyümölcsösök esetén döntő jelentőségű a lombanalízis, amit rendszeresen el kell elvégezni. Az árutermő ültetvények költségtényezői között a tápelem-analízis nem olyan jelentős tétel, amit érdemes lenne megspórolni, különös tekintettel az így nyerhető tápláltsági állapotra. Az információ értékét, használhatóságát növeli, ha a mintavétel időben és szakszerűen történik, valamint az évenkénti mintaterek következetesen azonosak, sőt a talaj- és levélmintavételi egységek egymással beazonosíthatók, fedik egymást.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Hirdetésfeladás