Több gazdálkodó már túl van a repce tavaszi fejtrágyázásán, azonban a kiegyenlítettebb tápanyag-utánpótlás elérése érdekében sokan két részletben, osztott fejtrágyázást végeznek. Az intenzív termesztésnek pedig már szinte kihagyhatatlan része a lombtrágyázás is. Ennek segítségével fokozható a repce fejlődése, megerősíthető a negatív abiotikus tényezők hatásai ellen, aktuális esetben a növénynek kedvező, meleg időt hirtelen felváltó hideggel szemben is.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara írta meg, hogy a kiemelkedő tápanyag-reakcióval rendelkező növény a termesztése során felhasznált tápanyagokat jelentős termés és olajtartalom növekedéssel jutalmazza meg a termelőt. Az egyes tápelemek hiánya eltérő tüneteket produkál. Érdemes megismerni ezeket, és célzottan fellépni ellenük. Az őszi káposztarepce tavaszi vegetációs periódusában kiemelt szerep jut a könnyen felvehető tápanyagoknak.

A repce tavaszi kezelésekor nagyon fontos a nitrogén és a foszfor, valamint a kellő kálium a mezo- és mikroelempótlás is

A repce hiánytünetei

A nitrogén hiánya fejletlen állományt és az idős levelektől kezdődő sárgulást eredményez. Emiatt csökken az asszimiláció, az elágazások száma, lassul a becő növekedése, ami terméskiesést okoz. A tavaszi nitrogéntartalmú szilárd vagy folyékony műtrágya kijuttatásával megelőzhető.

A foszforhiány-tünetek a levélszélektől induló kékes, vöröses elszíneződésben mutatkoznak meg, illetve a levél elvékonyodása figyelhető meg. A foszforhiány gyenge gyökeresedést eredményez, továbbá zavart virágzást és kötődést okoz. Lassul a becők növekedése, ami ugyancsak terméscsökkenéshez vezet. Érdemes már az alaptrágyázásnál foszfortartalmú műtrágyákat használni. Amennyiben az alaptrágyázás ellenére is fellép a hiány, a foszfor a tavaszi lombtrágyázáskor is pótolható.

A káliumhiány miatt a repce nagyon visszamarad a fejlődésben, ami termésdepressziót eredményez. Az idősebb levelek szélén klorotikus foltok jelennek meg, amit nekrózis vált fel, míg a fiatal levelek általában kékes-zöld színűek lesznek. Az alaptrágyázás során fontos a kálium típusú műtrágyák felhasználása, esetleg ennek pótlása a tavaszi lombtrágyázás során a hiánytünetek kialakulásakor.

A bórhiány tünetei, ha üreges a gyökérzet és rothadás alakul ki, ami miatt az alsó szárrész is megfeketedhet. A következmény zavart virágzás, hajtáscsúcs elhalás, továbbá a terméscsökkenés és minőségromlás is lehet. Ezért fontos, hogy a lombtrágyázáskor a mikroelemeket tartalmazó szilárd vagy folyékony műtrágya, vagy lombtrágya tartalmazzon bórt, amely a termésminőséget is javítja.

Kén-, magnézium- és kalciumhiány

A kén is meghatározó szerepet tölt be a harmonikus növénytáplálásban. Hiánya esetén a fiatal levelektől kezdődően a növény sárgul, törékennyé válik és a levelei felfelé csavarodnak, a virágzat színe fakó lesz. A kénhiány következtében az asszimilációs felület és a virágok száma, illetve a termés is csökkenhet, valamint romlik a minőség is. A hiányzó tápelem kéntartalmú műtrágyák fejtrágyázás során történő kijuttatásával, vagy lombtrágya alkalmazásával pótolható.

A magnéziumhiány során a levélérközök sárgulása jelentkezik, márványosodik a levél, súlyosabb tünet esetén pedig kifehéredés is látható. Jelentősen csökkenhet az asszimilációs felület, előidézhet levélhullást is. Csökken a termés és romlik az áru minősége is.

A kalciumhiány hatására hajtáscsúcs elhalás és hervadás következhet be, továbbá barnulni kezdenek a levelek. A repce növekedése gátolt lesz és terméscsökkenés alakul ki. A hiány elkerülésében gyors felszívódású kalcium-lombtrágya segíthet.

További híreink

Tíz szakember kapta meg a Népművészet Mestere díjat 2024-ben

2024.10.05.

A Népművészet Mestere díj egyes alkotások vagy egész életmű elismeréseként azoknak a népművészeknek adományozható állami kitüntetés, akik hosszabb időszak alatt kifejtett munkásságuk során a népművészet fejlesztésében kimagasló eredményeket értek el.

Partner

Ezt ne hagyja ki! - Nagy meglepetés az Agrárszektor Konferencián

2024.10.04.

Előesttel bővül az idén a siófoki Agrárszektor Konferencia műsora, így már három napon keresztül, december 3-5. között találkozhatnak színvonalas szakmai programokkal a rendezvény résztvevői. A december 3-i előesten az agráriumot érintő meteorológiai előrejelzésekről, az agrárgazdaságra is hatással bíró várható gazdasági és belpolitikai eseményekről lesz szó, illetve mérlegre kerülnek a magyar élelmiszergazdaság Európai Unióban töltött elmúlt húsz évének tapasztalatai és a hazai agrárvállalkozások kitörési lehetőségei is.

Öntözőrendszerek: Melyik a legjobb választás?

2024.10.04.

Az öntözőrendszerek kulcsfontosságú szerepet játszanak a kertészet és általában a mezőgazdaság hatékonyságában, különösen a szárazabb éghajlatokon, így Magyarországon is. Az optimális vízellátás biztosítása a növények számára nemcsak a terméshozamot növeli, hanem a vízpazarlás minimalizálásában is segít.

Utánajártak, hány medve kóborolhat Magyarországon

2024.10.04.

Szinte lehetetlen kideríteni, pontosan hány európai barnamedve kószál éppen Észak-Magyarország erdőiben, de az egyes észleléseket végignézve képet kaphatunk az állatok hozzávetőleges számáról.

Partner

Vulcan Profi Smax – granulált elemi kén - Mindenkinek használni kellene?!

2024.10.04.

Az elmúlt években a kénhiány állandósult a növénytermesztésben. Sok és egyoldalú a kijuttatott nitrogén, miközben egyre magasabb fehérje- és olajtartalmú növényeket termesztünk. Granulált kén használatával több évre elegendő ként tudunk kijuttatni.

Bőgés után barcogástól hangosak az erdők – egy nap alatt akár 30-40 nősténnyel is elbír a bika

2024.10.04.

Az ősz és a hűvösebb idő beköszöntével megérkezett a gímszarvasok párzási időszaka, azaz a szarvasbőgés. A különös jelenség időjárástól és földrajzi viszonyoktól függően augusztus végétől akár novemberig is tarthat. A rendőrség és a vadásztársaságok fokozott óvatosságra kérik a közlekedőket, mivel a párzás időszakában a vadak mozgása még kevésbé kiszámítható, mint máskor.

Partnerhírek
Partner

Vulcan Profi Smax – granulált elemi kén - Mindenkinek használni kellene?!

2024.10.04.

Az elmúlt években a kénhiány állandósult a növénytermesztésben. Sok és egyoldalú a kijuttatott nitrogén, miközben egyre magasabb fehérje- és olajtartalmú növényeket termesztünk. Granulált kén használatával több évre elegendő ként tudunk kijuttatni.

Partner

Nem csak értékesít és szolgáltat, hanem drónok üzemeltetésében is segít a PlantaDrone

2024.10.02.

A Kukorica Kör Egyesület dunapataji Szakmai Napján Gyovai Szabolcs, a PlantaDrone Kft. ügyvezetője, a dróntechnológia lehetséges felhasználási módozatairól tartott előadást. Az elhangzottak szerint az értékesítésen túl már az üzemeltetésükben is segíti a dróntulajdonosokat a cég, az általuk létrehozott Drón műveleti központ által.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
Graecus CBK szárzúzó
Bács-Kiskun, Kecskemét

Graecus CBK szárzúzó

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!
Kiemelt
Graecus BK
Bács-Kiskun, Kecskemét

Graecus BK

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!

Magro.hu Piactér

Több mint 3.400 hirdetés 106 kategóriában!

Megnézem a hirdetéseket
Hirdetésfeladás