Az antibiotikumok élelmiszertermelő állatoknál történő felhasználása globális szinten az egyik legfontosabb állategészségügyi és közegészségügyi kérdés, különösen a rezisztencia kialakulásának fényében. Az Európai Unió és Magyarország is egyre szigorúbb szabályozásokkal igyekszik visszaszorítani a túlzott és nem megfelelő antibiotikum-használatot, amely veszélyezteti mind az állatok, mind az emberek egészségét. A 2023-as magyarországi adatok tükrözik ezeket a törekvéseket, miközben rávilágítanak az antibiotikum-felhasználás terén fennálló kihívásokra is.

Javuló jelentési hajlandóság, de továbbra is pontatlan adatok

2023-ban az antibiotikumok felhasználásának és forgalmazásának nyomon követése terén Magyarországon is előrelépés történt. Az élelmiszertermelő állatok antibiotikumos kezeléseiről a jelentési hajlandóság javult, ami azt mutatja, hogy az állatorvosok és a gazdálkodók egyre inkább tudatában vannak az adatszolgáltatás fontosságának. Az előző évhez képest 16,5%-kal több tenyészetkódról érkezett jelentés, és nőtt a jelentést benyújtó állatorvosok száma is.

sertés
Fotó: Pixabay

Ugyanakkor továbbra is gondot okoz a pontatlan adatok rögzítése. Az ilyen hibák miatt nehéz pontos képet alkotni az antibiotikumok tényleges felhasználásáról, ami akadályozza a hatékony szabályozást és az esetleges visszaélések felderítését.

Az antibiotikumok felhasználásának kategóriái és trendjei

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) által meghatározott AMEG (Antimicrobial Expert Group) kategóriák alapján Magyarországon a leggyakrabban használt antibiotikumok a „D” kategóriába tartoznak, amelyek alkalmazása óvatosságot igényel. Ezek a szerek továbbra is dominálnak az állatgyógyászatban, ami nem feltétlenül negatív, hiszen ez a kategória kevésbé kritikus a humángyógyászat szempontjából.

A „B” kategóriás készítmények, amelyek használata korlátozott, szintén jelentős mennyiségben jelen vannak. Ezek a szerek olyan hatóanyagokat tartalmaznak, amelyek a humán egészség szempontjából kritikusak, ezért ezek alkalmazásának csökkentése kiemelt cél. A csoportos kezelésre használt antibiotikumok szintén nagy számban kerülnek felhasználásra, bár ezek helyett az egyedi, célzott terápiák előnyben részesítése lenne a cél.

Az idei adatok szerint több mint felére csökkent a „C” kategóriás készítmények értékesítése, ami pozitív trendként értékelhető. Azonban az eladott és a felhasznált készítmények mennyisége továbbra sem egyezik, ami arra utal, hogy az antibiotikumok egy része még mindig nem kerül megfelelően dokumentálásra.

Szigorodó szabályozás és további kihívások

Az antibiotikumok használatának szigorúbb szabályozása 2022 januárja óta van érvényben Magyarországon. 2023-ban az Európai Unió is bevezette a kötelező adatszolgáltatást az EMA felé, ami egy fontos lépés az egységes és átlátható antibiotikum-felhasználás felé. A szigorúbb vényírási szabályok bevezetésével a cél az volt, hogy csökkentsék a nem megfelelő és túlzott antibiotikum-használatot, és javítsák a felhasználás nyomon követhetőségét.

Az adatok alapján azonban még mindig jelentős különbségek mutatkoznak az antibiotikumok eladási és felhasználási adatai között, ami további kihívásokat jelent a szabályozók számára. A pontos jelentések és a kategóriák szerinti szigorúbb besorolás elősegítheti a B kategóriás, kritikus fontosságú antibiotikumok visszaszorítását, valamint a csoportos kezelések arányának csökkentését.

Adatszolgáltatás fontossága és a jövőbeli kilátások

A 2023-as adatok elemzése alapján kijelenthető, hogy Magyarországon javuló tendenciát mutat az antibiotikum-felhasználás nyomon követése, azonban az adatok pontossága és a kategóriák közötti eloszlás még mindig kihívást jelent. Az antibiotikum-rezisztencia elleni küzdelem egyik legfontosabb eszköze az adatok pontos és teljes körű rögzítése, valamint a szigorú szabályozások betartása. Az állatorvosok és gazdálkodók felelőssége ebben kulcsfontosságú, hiszen az állategészségügyi célú antibiotikum-használat közvetlen hatással van a humán egészségre is.

A jövőben a szabályozások szigorítása és a tudatosság növelése mellett a technológiai fejlesztések, mint például az automatizált jelentési rendszerek bevezetése, segíthetnek a pontosabb és hatékonyabb adatszolgáltatásban. Az antibiotikumokkal kapcsolatos részletes adatok átláthatósága és pontossága alapvető fontosságú ahhoz, hogy a jövőben hatékonyan csökkenteni lehessen a rezisztencia kialakulásának kockázatát, és biztosítani lehessen mind az állatok, mind az emberek egészségét.

Forrás: Nébih

Kapcsolódó cikkek

További híreink

Kerüljünk közelebb a rebarbarához, ehhez a mostohán kezelt növényhez

2024.09.12.

A rebarbara egy különleges zöldség, amelyet gyakran gyümölcsként használunk a konyhában. Fanyar íze, magas tápanyagtartalma és sokoldalú felhasználása miatt népszerű alapanyag a sütemények és kompótok készítéséhez.

Óvatosabb, kivárásra kényszerített gazdák - gépértékesítés számokban

2024.09.12.

A magyar gazdálkodók egyre nyitottabbak a technológiai fejlesztésekre és a korszerű technikai eszközök alkalmazására. Az egyéni gazdaságok és a társas vállalkozások 89,5 milliárd forint értékben vásároltak új mezőgazdasági gépeket és eszközöket 2024 I. félévében, ami 49 százalékkal maradt el az egy évvel korábbi forgalomtól. Az AKI statisztikai felmérése 188 mezőgép-forgalmazó és -gyártó eladási jelentése alapján készült 2024-ben.

Partner

Őszi kalászos gyomirtás? A válasz: Reliance + Silwet Star + Tonivit csomag

2024.09.12.

Az, hogy miért lett fontos a gabonafélék őszi gyomirtása, többtényezős, egyre hosszabb történet. Párat említünk ezek közül a cikkben.

Érdemes elkerülni a hibákat a gyümölcsfák gondozásakor

2024.09.12.

A nyár végi, kora őszi időszakban sok fontos tennivaló akad a kiskertekben, a gyümölcsfák gondozása is ilyen.

Győr környékén és a Bakonyban több hónapnyi csapadék eshet a következő napokban

2024.09.12.

Úgy tűnik az időjárás mindent megtesz annak érdekében, hogy hamar elfelejtsük a hőséget, és remélhetőleg valamelyest az aszály is mérséklődik. Csütörtökön a nyugati tájak fölé hidegfront érkezik, amely hullámot vet, és déli ágán kialakul egy mediterrán ciklon, amely péntektől tartósan meghatározza a Kárpát-medence időjárását.

Új védjegyre lehet pályázni az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóságnál

2024.09.12.

A Nemzeti Parki Termék védjegy célja a természettel harmonikus gazdálkodás, termék előállítás és szolgáltatás ösztönzése, tevékenységeik megbecsülésének növelése

Partnerhírek
Partner

Őszi kalászos gyomirtás? A válasz: Reliance + Silwet Star + Tonivit csomag

2024.09.12.

Az, hogy miért lett fontos a gabonafélék őszi gyomirtása, többtényezős, egyre hosszabb történet. Párat említünk ezek közül a cikkben.

Partner

Dr Green Prime magtrágya – egy valódi újító megoldás a tápanyag-utánpótlásban

2024.09.12.

A Dr Green Prime a vetőmag felületére a csávázással egy menetben vagy akár külön is felhordható tápanyagforrás, mely a csírázó növény számára azonnali erőt biztosít, hogy egységes, vitális állományt érjünk el, mely mind a környezeti, mind a peszticid stresszhatásoknak jobban ellenálló növényt eredményez.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
Goes Iron max limited
Bács-Kiskun, Kecskemét

Goes Iron max limited

Hitelesített telefonszám

2 250 000 HUF

+ áfa

Magro.hu Piactér

Több mint 2.800 hirdetés 41 kategóriában!

Megnézem a hirdetéseket
Hirdetésfeladás