Már államilag is támogatják az öntözést, ráadásul szinte minden esetben megtérül a beruházás, mégsem bővül az elvárható mértékben az öntözött területek nagysága Magyarországon. Sőt, korszerű és energiatakarékos technológiák is elérhetőek, mint például a Metra Kft. által forgalmazott AquaTraXX csepegtetőszalag. Az okokat Nagy Tamással, a vállalat kereskedelmi szervezőjével, a Magro.hu munkatársa járta körül.

Hogyan látja az öntözés helyzetét a magyar agráriumban?

Pozitív vagyok, mert szemléletváltozás történt. Állami szinten is teljesen egyértelműen támogatják az öntözést. Már a termelők is tisztában vannak az éghajlatváltozás negatív következményeivel, és ennek következtében a nagy többségük kíván is öntözni. Különösen igaz ez a kertészetekre, ahol már meg is valósultak a beruházások. Sajnos, a szántóföldi növénytermesztők egy jelentős része még mindig inkább bízik az állami kárenyhítésben, a földalapú támogatásban, a kedvező időjárásban és nem gondolkodik az öntözésben. Mert az említett támogatásokkal megszerzi azt a jövedelmet, ami számára nem teszi nélkülözhetetlenné az öntözés.

Hogyan születik meg a döntés, megtérülési számok alapján kalkulálnak a gazdálkodók?

Igen, persze, a gazdák végeznek ilyen számításokat, de a kalkulációnak van egy óriási bizonytalansági tényezője, ami alapján a döntés megszületik: a termény átvételi ára. Ez az, ami kiszámíthatatlan és a bizonytalanságot okozza. Ha jók a terményárak, akkor már gyenge termés esetén is nyereséges a termelés, ami elkényelmesíti a gazdát, ha pedig olcsó, akkor nincs rá pénze. Tehát összességében én nem érzem a nagy elszántságot a változtatásra e téren a szántóföldi gyakorlatban.

Milyen technológiák a legelterjedtebbek?

Tapasztalataim szerint, modern technológiákat használnak, aminek elsősorban gazdaságossági okai vannak.

Nagy Tamás, a Metra Kft. kereskedelmi szervezője

Mindenki a pénztárcáját nézi. Minél több vizet, minél nagyobb nyomással juttatunk ki, annál több energiaráfordítást és pénzt igényel. Ezért a mikroöntözés van elterjedőben Magyarországon. Számtalan korábban öntöződobot vásárló próbál takarékosabb öntözési módszerekre áttérni. Állami szinten is a víztakarékos öntözést támogatják, hiszen már kiderült, hogy Magyarországon a leginkább öntözést igényló területeken - mint például az Alföldön -, nincs megfelelő mennyiségű víz. Tehát ami van, azt be kell osztani és minél kevesebben felhasználni belőle.

A mikroöntözés elterjedése mellett milyen tendencia figyelhető még meg?

Kezdenek kiszorulni a kistermelők. Teljesen egyértelműen látszik, hogy nem bírják a versenyt. A nagyobb táblákon gazdálkodók, a nagyobb gazdaságok uralják a piacot. Ők rendelkeznek a megfelelő anyagi eszközökkel ahhoz, hogy a legmodernebb öntöző berendezéseket megvásárolják. Már automatizálnak és a tápanyag-felhasználást is úgy szervezik, hogy minél gazdaságosabban tudják a megfelelő tápanyagot kijuttatni.

A mikroöntözés egyik megjelenési formája a csepegtető öntözés. Mik ennek a technológiának a legfőbb előnyei?

Röviden összefoglalva az, hogy víz- és energiatakarékos. Víztakarékos, mert csepegtetve akkor jut ki a víz, amikor arra a növénynek a legnagyobb szüksége van, tehát amikor asszimilál. Energiatakarékos pedig azért, mert kis nyomáson juttatjuk ki a vizet, így nincs szükség szivattyúra.

Mi a legfőbb gátja annak, hogy a szántóföldi növénytermesztésben is elterjedjen az SDI, azaz a felszín alatti csepegtető öntözés?

Egy nagyon érdekes emberi tényező: az emberek szeretik látni a vizet. Bizalmatlanok az olyan berendezésekkel szemben, amelyek „láthatatlanul” működnek. Pedig műszerekkel, nyomásmérő órákkal pontosan nyomon lehet követni az elhasznált víz mennyiségét. A rendszer automatizálható, így azonnal látható, ha bármi gond adódik a rendszerben. Emiatt a földalatti öntözés még mindig nem elég népszerű. Ehhez szemléletváltásra van szükség, de a folyamat elindult, főleg a modern felfogású fiatalok körében.

Nem került még szóba a csepegtető öntözés egy további előnye, hogy a technológia lehetővé teszi a tápanyag kijuttatást is.

Valóban, ezt mindig hangsúlyozzuk. Ily módon környezetbarát módon juttathatók ki a vízoldható tápanyagok. Nagyon fontos, hogy a tápanyagokat akkor juttassuk ki, amikor arra a növénynek szüksége van. Ezzel a módszerrel környezetbarát, és költséghatékony módon végezzük a tápanyagpótlást, hiszen a tápanyag mindig hasznosul. Ez egy nagyon nagy előnye csepegtető öntözésnek.

Ha megnézünk egy kukoricaföldet az USA-ban, akkor csak a nagy és egészséges növényeket látjuk, irigykedünk a hatalmas termésre és nem értjük az okát. Pedig az ok meghatározható: csepegtetőcsövek vannak a földben és azokon keresztül juttatják ki a vizet és a tápanyagot a gazdák. Ez Magyarországon még várat magára.

AquaTraXX csepegtető szalag közelről (Forrás: Metra Kft.)

A felügyelet nélkül, hosszabb időre magára hagyott eszközök esetében mindig gondot jelent a lopás és a károkozás. Mi jellemző erre a technológiára ezen a téren?

Pozitívuma a technológiának, hogy a berendezések többsége műanyagból van, míg a lopások elsősorban a fémalkatrészeket érintik. Mivel az eszközöket beássuk a föld alá, így lopással nem kell számolnunk. Mivel pedig a csövek 30-40 cm mélyen vannak, ezért a vadak sem tudják bántani.

Milyen terméstöbbletet lehet elérni a csepegtető öntözéssel?

Végeztettünk egy kísérletet a Szarvasi Egyetemmel, ahol tudományosan kimutatták, hogy ilyen esetben 11 tonnát meghaladó termésátlagot érhetünk el hektáronként, a kontroll parcellán elért 7 tonnával szemben. Tehát rentábilis és racionális öntözésbe beruházni.

Mindez nemzetgazdasági szempontból is óriási jelentőségű lenne, hiszen Magyarországon nincsenek ásványkincsek viszont amit megtermelünk a szántóföldön vagy a kertészetekben, azt exportálhatjuk, javítva a külkereskedelmi mérlegen.

A 4 tonnányi terméstöbblet gyakorlatilag bármilyen terményárnál megtérülővé tesz a csepegtető öntözésbe való beruházást.

Így van, és ráadásul nagyon nagy öntözhető területek vannak még Magyarországon kihasználatlanul.

Milyen hatása van az öntözésnek a gyümölcstermesztésben?

Köztudott, hogy a nyugat-európaiak védekezni próbálnak a kelet-európai árudömping ellen. Bizonyos méretnagysághoz kötik, hogy átvegyék a terményt. Viszont olyan terméket előállítani, amit Nyugat-Európában jó áron értékesíteni lehet, azt ma már csak öntözéssel lehet. Egyöntetűen homogén és nagyméretű gyümölcsökre van szüksége az exportpiacnak.

AquaTraXX csepegtető szalag (Forrás: Metra Kft.)

Mi az a probléma, amitől a jelenleg öntözők a leginkább szenvednek?

A magyarországi vizek nagy részének magas a vas- és részben a sótartalma. Ennek következtében gyakran lép fel nemkívánatos kémiai reakció, ami miatt viszont az öntözőberendezések nyílásai időről-időre eltömődnek. Szerencsére az általunk forgalmazott márkánál, az AquaTraXX-nál ez nagyon kis mértékben fordul elő. Úgy alkották meg a technológiát, hogy ennek ellenálljon. Más csepegtető szalagokhoz hasonlítva, sokkal kevesebb dugulás történik, tehát a termelők a technológiát folyamatosan, az egész szezonban tudják használni. Ez óriási előny, így nem véletlen, hogy a márkánk piacvezető Magyarországon. Ezt a pozíciót szeretnék megtartani a jövőben is. Számtalan márka próbál betörni a magyar piacra időről-időre, de egyiknek sem sikerült. Nem tudnak olyan csepegtetőszalagot gyártani, ami a rossz minőségű hazai vízzel megfelelően működni tudna.

De sokat tehetnek a gazdálkodók is egy csepegtetőszalag életartamának meghosszabbításáért. Egy ilyen rendszer lényege ugyanis a szűrés. Ezért próbálunk minden termelőt meggyőzni arról, hogy alkalmazza a vízszűrést a használat során.

Milyen további előnyei vannak még az AquaTraXX-nak?

Könnyen és egyenes vonalban lefektethető. Ez nagyon fontos szempont, mert megkönnyíti az öntözőrendszer telepítését. Nem igényel különösebb erőfeszítést és a használat során sem adódik vele probléma.

Toro csemegtető gombák (Forrás: Metra Kft.)

És végezetül, a járvány miatt hadd tegyünk fel egy már-már kötelező kérdést. Hogyan érinti a céget a koronavírus?

Nehezebbé vált a beszállítás, de a piaci kereslet szerencsére nem esett vissza. Látszik, hogy a termelők dolgoznak. A szántóföldön nincsen tömeg, ott lehet dolgozni.


A Metra Kft.-ről röviden:

A Metra Kft. 1989-es megalakulásától kezdve foglalkozik gépipari termékek importjával és forgalmazásával, lassan 20 éve pedig értékesít öntözéstechnikai és tápoldatozó eszközöket és berendezéseket. A forgalmazott termékek egyik csoportja felöleli az automata öntözőberendezések teljes körét (vezérlők, mágnes-szelepek, szórófejek, csepegtető gombák és csepegtető csövek) az amerikai Toro cég Irritrol márkanevű, termékcsaládjával, másik a kertészeti mikroöntözés (gyümölcsös ültetvények, szabadföldi, fóliasátras és üvegházi zöldség- és dísznövénytermesztés) valamennyi technológiájához szükséges világszínvonalú, víz és energiatakarékos, nagy megbízhatóságú amerikai és izraeli megoldásokat. Közel két évtizede kiemelkedő szerepet játszanak a hazai termesztésben a Toro AquaTraXX csepegtetőszalagjai, Irritec szerelvényei valamint izraeli csepegtető gombái, párásítói és mikroszórófejei. További információ a cég weboldalán található ide kattintva: https://metra.hu/

(x)

További híreink

Végre jövedelmezőbbé válhat a hazai állattenyésztés több banki szakértő szerint is

2024.07.10.

Az élő állatok és állati termékek piacain stabilak az árak, ami kedvezőbb jövedelmezőséget vetít előre.

Az egyik legfontosabb kérdés a növénytermesztésben a fajtaválasztás: ünnepelt a Gabonakutató Kiszomboron

2024.07.09.

A szegedi Gabonakutató Nonprofit Kft. jubileumi országos kalászos fajtabemutatót tartott a Csongrád-Csanád vármegyei Kiszomboron. 

Új tulajdonosa van a vegyszerhasználat jelentős csökkentésén dolgozó Ekobot vállalatnak

2024.07.09.

Az Ekobot elképzelése, hogy fenntartható alternatívákat kínáljon az emberi fogyasztásra szánt növények vegyszeres permetezésének csökkentésére vagy megszüntetésére.

Jégeső csapott le az őszi káposztarepce fajtabemutatóra a Nyírtelek közeli Gyulatanyán

2024.07.09.

Őszi káposztarepce fajtabemutatót tartottak a Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyei Nyírtelek közeli Gyulatanyán.

Le van maradva Románia a biogazdálkodásra való áttérésben az EU elvárásokhoz képest

2024.07.08.

Az EU-ban a mezőgazdasági terület 10,5 százalékán folyik biogazdálkodás, Romániában ez az arány mindössze 5 százalék.

Tovább folytatja együttműködését a Tetra Pak és a Tej Terméktanács

2024.07.08.

Ismételten megújította együttműködési megállapodását a Tetra Pak Hungária Zrt. és a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács.

Partnerhírek
Partner

Nem Nagy Testvér a távsegítség - sokat várnak a szervizesek a precíziós mezőgazdasági szolgáltatástól az AGROTEC Magyarország Kft.-nél

2024.06.25.

A MyPLM Connect szolgáltatással ellátott New Holland traktorokhoz, kombájnokhoz már több mint egy éve elérhető Magyarországon az új gépállapot-felügyeleti rendszerként a Control Room szolgáltatás, ami újraírja az üzemben tartás szabályait. A hivatalos magyar márkakereskedő AGROTEC Magyarország Kft. komáromi központjából munkaidőben felügyelt rendszerrel ugyanis számtalan bosszantó probléma, ami eddig külön kiszállást, EST diagnosztikai laptoppal traktorban töltött hosszú órákat igényelt a szervizesektől, mára távolról, online is orvosolhatóvá vált. Az olyan tapasztalt szakemberek, mint Szűr Gábor, a Komáromi Területi Központ területi műszaki vezetője szerint az előnyök már most is komolyak, pedig még csak belekóstoltunk a rendszer lehetőségeibe.

Partner

ÁTK, kertészeti, erdészeti és precíziós kivitelű traktorok a SOLIS-tól

2024.05.26.

Egy igazán multifunkcionális traktorokat hozott a magyar piacra az ODISYS. A megfordítható kormányzás lehetőségét is biztosító erőgépek használatával nincs többé kitekeredett nyak és testtartás, legyen az a munka akár targoncázás, szár és nyesedékzúzás, de akár árokásás. Hernek Zoltán, a cég tulajdonos-ügyvezetője mutatta be nekünk.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Jász-Nagykun-Szolnok, Tiszaföldvár

Valentini Navajo erdészeti szárzúzó

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!
Hirdetésfeladás