A mezőgazdaság nehéz terep: vagy a nagy szárazság miatt vannak bajban a gazdák, vagy a sok csapadék árt meg a növényeknek. Idén mindkét problémára volt példa.

A sok csapadék hatására nagy károkat okozott a belvíz, így a csemegekukoricával foglalkozó gazdák jóformán semmit nem tudtak tenni a károk enyhítése érdekében.

Pedig jól kezdődött az év. A piacon nagy volt a kereslet a csemegekukorica iránt, főképp a nyugati országokból. A takarmánykukorica nyomott árának köszönhetően a gazdák is könnyebben tértek át a csemegekukorica termesztésére, amelynek köszönhetően a tavalyinál 10 százalékkal nagyobb területen termesztették, ami körülbelül 37 ezer hektárt jelent. Ezzel a csemegekukorica jelenleg Magyarország öntözés alatt álló termőföldjének 30-40 százalékát foglalja el.

A pozitív kilátásokkal induló év később egy kicsit döcögőssé vált. Az egyik legnagyobb probléma az volt, hogy hiány lépett fel a legnépszerűbb kukoricafajták vetőmagjából. Ezt követően a hűvös tavasz nehezítette a vetési munkálatok időzítését is.

A korai fajták fejlődése elmaradt a szokásostól, nehezebben, lassabban értek, mint azt a gazdák várták volna. Főleg azokon a területeken volt probléma, ahol tavasszal kevés csapadék esett és nem tudták öntözni sem a kukoricát.

A betakarítás körül is negatív volt a hangulat kezdetben, ugyanis az egy héttel tolódott és még a terméshozam sem volt akkora, amilyet elvártak a gazdák. A később érő fajtáknál már javult a mennyiség és a minőség is, sőt, a középkorai fajtáknál néhol a 20 tonna/hektáros átlagot is elérték!

A korai fajták még gyengén szerepeltek, de a később érők már jó termésátlagot hoztak
 

A betakarítás csúszása és a későbbi nagyobb mennyiségű termés miatt a feldolgozók nem tudták átvenni az összes terményt, de a beszállított kukorica egy része is túlérett, gyenge minőségű volt. Augusztus végétől a legjobb termelők is kevesebbet takarítottak be a szokásosnál, a rövidebb csövek miatt. A szeptemberi bőséges csapadék főként a mélyebben fekvő területeken akadályozta a betakarítást. Összességében a túlérés, illetve a belvíz miatt így körülbelül 600-700 hektárról nem került a termés a feldolgozókba.

A kisebb hozamok és a szeszélyes időjárás ellenére összességében alig maradtak el az üzemek a terveiktől. Igaz ebben segített az is, hogy nem jött korán fagy, így a feldolgozók október 20-ig fogadták a termést.

A nemesítőknek egy új problémával is szembe kell nézniük, mégpedig a seregélyek okozta kártétellel. Leginkább azok a fajták vannak veszélyben, amelyek végét a csuhélevelek nem fedik teljesen, ugyanis a kukoricacsövek fedetlen végéről a madarak kicsipkedik a szemeket. Mivel védett állatokról van szó, csak riasztani lehet őket, így a nemesítők előtt egy újabb feladat tornyosul: megfelelő hosszúságú, tökéletesen záródó csuhélevelekkel rendelkező kukoricát kell nemesíteniük.

Forrás: kerteszetesszoleszet.hu

Megosztás

További híreink

Partner

Ezt ne hagyja ki! - Nagy meglepetés az Agrárszektor Konferencián

2024.10.04.

Előesttel bővül az idén a siófoki Agrárszektor Konferencia műsora, így már három napon keresztül, december 3-5. között találkozhatnak színvonalas szakmai programokkal a rendezvény résztvevői. A december 3-i előesten az agráriumot érintő meteorológiai előrejelzésekről, az agrárgazdaságra is hatással bíró várható gazdasági és belpolitikai eseményekről lesz szó, illetve mérlegre kerülnek a magyar élelmiszergazdaság Európai Unióban töltött elmúlt húsz évének tapasztalatai és a hazai agrárvállalkozások kitörési lehetőségei is.

Öntözőrendszerek: Melyik a legjobb választás?

2024.10.04.

Az öntözőrendszerek kulcsfontosságú szerepet játszanak a kertészet és általában a mezőgazdaság hatékonyságában, különösen a szárazabb éghajlatokon, így Magyarországon is. Az optimális vízellátás biztosítása a növények számára nemcsak a terméshozamot növeli, hanem a vízpazarlás minimalizálásában is segít.

Utánajártak, hány medve kóborolhat Magyarországon

2024.10.04.

Szinte lehetetlen kideríteni, pontosan hány európai barnamedve kószál éppen Észak-Magyarország erdőiben, de az egyes észleléseket végignézve képet kaphatunk az állatok hozzávetőleges számáról.

Partner

Vulcan Profi Smax – granulált elemi kén - Mindenkinek használni kellene?!

2024.10.04.

Az elmúlt években a kénhiány állandósult a növénytermesztésben. Sok és egyoldalú a kijuttatott nitrogén, miközben egyre magasabb fehérje- és olajtartalmú növényeket termesztünk. Granulált kén használatával több évre elegendő ként tudunk kijuttatni.

Bőgés után barcogástól hangosak az erdők – egy nap alatt akár 30-40 nősténnyel is elbír a bika

2024.10.04.

Az ősz és a hűvösebb idő beköszöntével megérkezett a gímszarvasok párzási időszaka, azaz a szarvasbőgés. A különös jelenség időjárástól és földrajzi viszonyoktól függően augusztus végétől akár novemberig is tarthat. A rendőrség és a vadásztársaságok fokozott óvatosságra kérik a közlekedőket, mivel a párzás időszakában a vadak mozgása még kevésbé kiszámítható, mint máskor.

Drámai visszaesés után hároméves mélyponton Magyarország ipari termelése: mi áll a háttérben?

2024.10.04.

Az augusztusi ipari termelési adatok alapján az ipari kibocsátás volumene jelentős visszaesést mutatott. Az ipar teljesítménye idén augusztusban 9,5%-kal csökkent az előző év azonos időszakához képest, a munkanap-hatással korrigálva pedig a visszaesés 4,1% volt.

Partnerhírek
Partner

Vulcan Profi Smax – granulált elemi kén - Mindenkinek használni kellene?!

2024.10.04.

Az elmúlt években a kénhiány állandósult a növénytermesztésben. Sok és egyoldalú a kijuttatott nitrogén, miközben egyre magasabb fehérje- és olajtartalmú növényeket termesztünk. Granulált kén használatával több évre elegendő ként tudunk kijuttatni.

Partner

Nem csak értékesít és szolgáltat, hanem drónok üzemeltetésében is segít a PlantaDrone

2024.10.02.

A Kukorica Kör Egyesület dunapataji Szakmai Napján Gyovai Szabolcs, a PlantaDrone Kft. ügyvezetője, a dróntechnológia lehetséges felhasználási módozatairól tartott előadást. Az elhangzottak szerint az értékesítésen túl már az üzemeltetésükben is segíti a dróntulajdonosokat a cég, az általuk létrehozott Drón műveleti központ által.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
Graecus CBK szárzúzó
Bács-Kiskun, Kecskemét

Graecus CBK szárzúzó

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!
Kiemelt
Graecus BK
Bács-Kiskun, Kecskemét

Graecus BK

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!

Magro.hu Piactér

Több mint 3.400 hirdetés 106 kategóriában!

Megnézem a hirdetéseket
Hirdetésfeladás