A nedvességkezelés kritikus kihívást jelent a takarmánygyártásban, ami befolyásolja a minőséget és az eltarthatóságot. A túlzott nedvesség elősegítheti a mikrobák  számának növekedését, ami romláshoz és potenciális egészségügyi kockázatokhoz vezethet az állatok számára. A nedvességtartalom ingadozása viszont veszélyeztetheti a takarmány konzisztenciáját és a tápanyag integritását.

A takarmány nedvességtartalmának optimalizálása a nedvességtartalom kezelését és szabályozását jelenti a kívánt táplálkozási és minőségi jellemzők elérése érdekében. A megfelelő nedvességtartalom kulcsfontosságú az állati takarmány előállítása során, mert befolyásolhatja a takarmány eltarthatóságát, ízét és általános tápértékét.

A takarmány nedvességtartalmának optimalizálása érdekében a takarmánygyártók különféle technikákat alkalmazhatnak, például szárítást, kondicionálást és a nedvességszint ellenőrzését a gyártási folyamat során. (Fotó: Pixabay)

Néhány kulcsfontosságú szempont az optimalizálással kapcsolatban

Tápanyag-stabilitás: A takarmány nedvességtartalma befolyásolja a tápanyagok, köztük a vitaminok és ásványi anyagok stabilitását. A nedvességszint szabályozása segít megelőzni ezeknek az alapvető összetevőknek a lebomlását a tárolás és a szállítás során.

Penész- és mikrobák szaporodása: A takarmányban lévő túlzott nedvesség kedvező környezetet teremthet a penészgombák, baktériumok és más mikroorganizmusok szaporodásához. Ezek a szennyező anyagok veszélyeztethetik a takarmány minőségét és biztonságát, és potenciálisan egészségügyi problémákhoz vezethetnek az állatokban.

A pellet minősége: A pelletált vagy extrudált takarmányok gyártása során a megfelelő nedvességtartalom fenntartása döntő fontosságú a megfelelő pelletminőség eléréséhez. A nedvességtartalom befolyásolja a pellet kötődését és tartósságát, befolyásolja a törés- és porállóságukat.

Tárolási stabilitás: A takarmány magas nedvességtartalma a tárolás során romláshoz és minőségromláshoz vezethet. Fontos a páratartalom optimalizálása, hogy megelőzzük a csomósodást és kellemetlen szagok kialakulását.

Ízletesség: Az állatok érzékenyek a takarmányuk állagának és ízének változásaira. A nedvességszint optimalizálása javíthatja az ízletességet, vonzóbbá teszi a takarmányt az állatok számára, és ösztönzi a megfelelő fogyasztást.

A takarmányfeldolgozás hatékonysága: A nedvességtartalom befolyásolhatja a takarmányfeldolgozási műveletek, például az őrlés, keverés és pelletálás hatékonyságát. A megfelelő nedvességoptimalizálás biztosítja a takarmányfeldolgozó berendezések hatékony működését.

Költségmegfontolások: A takarmány nedvességtartalmának kezelése gazdasági következményekkel is járhat. A nedvességszint optimalizálása segít elkerülni a szükségtelen súlyt és térfogatot, csökkentve a szállítási költségeket. Hozzájárulhat a takarmánykonverziós arányok és az állatok általános teljesítményének javulásához is.

A takarmány nedvességtartalmának optimalizálása érdekében a takarmánygyártók különféle technikákat alkalmazhatnak, például szárítást, kondicionálást és a nedvességszint ellenőrzését a gyártási folyamat során. A rendszeres tesztelés és minőség-ellenőrzés elengedhetetlen annak biztosításához, hogy a takarmány megfeleljen a tápanyagtartalomra, a biztonságra és az általános minőségre vonatkozó előírásoknak.

Hozzájárulás a takarmányfeldolgozás hatékonyságához

Az őrlés hatékonysága: A takarmány nedvességtartalma jelentősen befolyásolhatja az őrlési folyamat hatékonyságát. Az optimális nedvességtartalmú takarmány jobb szemcseméret-csökkentést tesz lehetővé az őrlés során, biztosítva a szemcseméret egyenletességét. Ez viszont növeli a takarmányrészecskék teljes felületét, elősegítve az állatok jobb emészthetőségét és tápanyag-felszívódását.

Keverési homogenitás: A takarmányfeldolgozás keverési szakaszában a megfelelő nedvességtartalom döntő fontosságú az összetevők egyenletes eloszlásának eléréséhez. Ha a takarmány-összetevők nedvességtartalma egyenletes, nagyobb valószínűséggel keverednek egyenletesen, és homogén keveréket eredményeznek. Ez hozzájárul a takarmány általános tápanyag-konzisztenciájához, megelőzi az olyan problémákat, mint a tápanyagok szétválása, és biztosítja, hogy az állatok minden falatnál kiegyensúlyozott táplálékot kapjanak.

Pelletálás és extrudálás: A nedvességoptimalizálás kulcsszerepet játszik a pelletálási és extrudálási folyamatokban, amelyek a takarmánykeverékek előállításának általános módszerei. A megfelelő nedvességszint megléte elősegíti a tartós és jól formált pellet kialakulását. Javítja a takarmány kötési tulajdonságait, lehetővé téve annak hatékonyabb feldolgozását pelletáló vagy extrudáló gépekkel. Ez hozzájárul a kiváló minőségű pelletek előállításához, amelyek megnövelt fizikai tartóssággal és jobb törésállósággal rendelkeznek a kezelés és a szállítás során.

Energiahatékonyság: A takarmány megfelelő nedvességtartalmának fenntartása energiamegtakarítást eredményezhet a pelletálási vagy extrudálási folyamat során. Az optimális nedvességtartalom rugalmasabbá teszi az anyagot, csökkentve a tömörítéshez és az alakításhoz szükséges energiát. Ez a megnövekedett rugalmasság alacsonyabb energiafogyasztást és jobb általános feldolgozási hatékonyságot eredményezhet.

Költségmegfontolások

Szállítási költségek: A takarmányban lévő túlzott nedvesség szükségtelenül növeli a súlyt és a térfogatot, és ez a szállítási költségek növekedéséhez vezet. A nedvességszint optimalizálásával a takarmánygyártók csökkenthetik a szállított termék összsúlyát, csökkentve a szállítási költségeket. Ez különösen akkor válik jelentőssé, ha a takarmányt nagy távolságra szállítják.

Tárolási költségek: A takarmány magas nedvességtartalma hozzájárulhat olyan tárolási kihívásokhoz, mint a csomósodás és a penészgomba növekedése. A megfelelő nedvességoptimalizálás minimalizálja ezeknek a problémáknak a kockázatát, csökkentve a speciális tárolási feltételek és a költséges mérséklési erőfeszítések szükségességét. Ezenkívül meghosszabbítja a takarmány eltarthatóságát, minimalizálva a romlásból eredő veszteségeket.

Takarmánykonverziós arány:  Az optimális nedvességtartalmú takarmány pozitívan befolyásolhatja az állatok takarmánykonverziós arányát. A jól összeállított, nedvességre optimalizált takarmányok jobb ízletessége és emészthetősége jobb állatteljesítményt eredményezhet, beleértve a fokozott növekedési ütemet és a takarmány hatékonyságát. Ez pedig költségmegtakarítást eredményezhet a termelők számára, mivel az állatok hatékonyabban hasznosítják a takarmányban lévő tápanyagokat.

Feldolgozási költségek: A nedvességoptimalizálással elősegített hatékony takarmányfeldolgozás költségmegtakarításhoz járulhat hozzá az energiafogyasztás és a gépek karbantartása terén. A jól kondicionált takarmány kevesebb energiát igényel a feldolgozás során, ami csökkenti az üzemeltetési költségeket. Ezenkívül a feldolgozó berendezések kopása minimálisra csökken, ha a takarmányt következetesen, optimális nedvességviszonyok mellett dolgozzák fel.

Takarmányminőség tárolás közben

Az állati takarmánynak, a haltakarmánynak és az állateledelnek pontos ellenőrzési intézkedésekkel kell rendelkeznie a gyártás során. Számos kísérlet után a Norvég Élettudományi Egyetem (NMBU) Takarmánytechnológiai Központja (FôrTek) arra a következtetésre jutott, hogy a penészgombagátlók, mint a propionsav és a kalcium-propionát, gátolják a penészgomba növekedését, és a tárolás során fenntartják a takarmány minőségét.

A higroszkópos szerek, mint például a kalcium-klorid és a glicerin felszívják a felesleges nedvességet, és fenntartják az optimális nedvességszintet, így megőrzik a takarmány minőségét és állagát. Ezek az egyszerű, de fontos szerek segítenek fenntartani az optimális nedvességszintet a takarmányban, megakadályozva a csomósodást, a penészedést és a lebomlás egyéb formáit, így megőrzik a takarmány minőségét és állagát.

Összefoglalva, a nedvességoptimalizálás a takarmányfeldolgozás során hozzájárul az általános hatékonysághoz, a jobb termékminőséghez és a költségmegtakarításhoz a takarmányellátási lánc gyártási, szállítási és tárolási szakaszában. A takarmánygyártóknak gondosan ki kell egyensúlyozniuk a nedvességszintet, hogy elérjék ezeket az előnyöket, miközben teljesítik a célállatfaj táplálkozási igényeit.

(Forrás: allaboutfeed.net)

Megosztás

További híreink

Biztos, hogy drágul a kenyér, csak az a kérdés, mikor és mennyivel

2024.09.09.

Biztosra vehető, hogy a kenyér ára emelkedni fog, a kérdés már csak az, hogy mennyivel, mivel a fogyasztók tűréshatáruk szélénél járnak. Az idei aszály jelentős károkat okozott, de a helyzet nem olyan súlyos, mint két évvel ezelőtt. Ahogy véget ért a nyár és a termények nagy részét már betakarították, elkezdhetjük értékelni az idei szezont. Bár nem volt az agrárium számára ideális év az extrém meleg és száraz időjárás miatt, ami az árakban is meg fog mutatkozni, az aszály leginkább az őszi betakarítású növényeket érintette, mint a kukorica, a napraforgó és a szója, melyeknél a tavalyihoz képest jelentős hozamcsökkenés várható.

Negyedszerre sikerült a közbeszerzés, felújítják a MATE gödöllői campusának neobarokk főépületét

2024.09.09.

A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) gödöllői campusának műemlék főépületét 1,7 milliárd forintért újíthatja fel a kivitelező.

Üvegház, fólia, folyami rák és fűszerút is van az ebesi gazdaságban

2024.09.09.

A Szender Kert egy családi őstermelő vállalkozás, amit a korábban debreceni szakácsként dolgozó Szendrei Bence és felesége, Eszter valósított meg

Ne lepődjön meg, a héten már 8 fok is lehet éjszaka - mutatjuk mikor

2024.09.09.

Kedden a Dunántúlon napos idő várható gomolyfelhőkkel, a Dunától több lesz a felhő, sőt a keleti, északkeleti megyékben sokáig borult marad az ég, és ott csak lassan szűnik a csapadék. Az északnyugati, nyugati szelet élénk, időnként erős széllökések kísérik, majd estére mérséklődik a légmozgás. Délutánra a legtöbb helyen 21 és 26 fok közé emelkedik a hőmérséklet, de északkeleten 20 fok közelében, vagy kevéssel az alatt marad a csúcsérték.

Partner

Folyékony szerves és granulált, kénes foszfor alaptrágyázási technológia

2024.09.09.

A hosszú és egyre szárazabb nyár után dönteni kell. Maradunk-e az egyre gyakrabban nem működő szilárd NPK mellett, vagy továbblépünk. Mutatunk egy-egy olyan technológiát, ami a szilárd és már folyékony tápanyagok használatán alapul, és minden berendezés megtalálható hozzá, még a legkisebb gazdaságban is.

Új fejlesztési hullám a kertészeti ágazatban szeptember 10-től

2024.09.09.

Szeptember 10-től lehet pályázni gyümölcs-, valamint gyógy- és fűszernövény ültetvények telepítésére irányuló támogatásokra, míg szeptember 24-től a kertészeti üvegházak, hűtőházak, valamint zöldség- és burgonyatárolók fejlesztésére, illetve a kapcsolódó post-harvest beruházásokra benyújthatók a támogatási kérelmek.

Partnerhírek
Partner

Folyékony szerves és granulált, kénes foszfor alaptrágyázási technológia

2024.09.09.

A hosszú és egyre szárazabb nyár után dönteni kell. Maradunk-e az egyre gyakrabban nem működő szilárd NPK mellett, vagy továbblépünk. Mutatunk egy-egy olyan technológiát, ami a szilárd és már folyékony tápanyagok használatán alapul, és minden berendezés megtalálható hozzá, még a legkisebb gazdaságban is.

Partner

Megbízhatóság és hatékonyság a Pantera 40EC-vel ősszel is

2024.09.06.

A kombájnok rostaaljából kikelt, zöld sávokban megjelenő gabona árvakelés a gyenge kelő repcét teljesen kiszoríthatja, elpusztíthatja. A Pantera 40 EC hatékony megoldás lehet.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
Goes Iron max limited
Bács-Kiskun, Kecskemét

Goes Iron max limited

Hitelesített telefonszám

2 250 000 HUF

+ áfa

Magro.hu Piactér

Több mint 2.800 hirdetés 38 kategóriában!

Megnézem a hirdetéseket
Hirdetésfeladás