Az erdőkben teljesen jól működik a természetes körforgás, azonban a kertekben, a parkokban és az utcákon egész más a helyzet. Mégis minden ősszel probléma, hogy mi legyen a lehullott levelekkel. Komposztálás, begyűjtés, alternatív felhasználási megoldások? Több lehetséges módszer is van a lehullott levelek kezelésére, amiről a feladattal foglalkozó szakemberek árultak el többet. Levélkezelésre fel!

A National Geographic írta meg, hogy a vegetációs időszak végén a lombhullató növényekben az auxin nevű növényi hormon szintje lecsökken, s ennek hatására a levelekben a keringés megszűnik, s lepotyognak. A talajon a különféle lebontó élőlények – gombák, mini ízeltlábúak, mikrobák, és mások – eleségként hasznosítják a leveleket. Más élőlények számára téli menedéket jelent, például rengeteg lepke az avarban telel át, akár hernyóként, akár bábként. 

Minden ősszel probléma a levélkezelés. Komposztálás, begyűjtés, alternatív felhasználási megoldás? Több jó módszer is van a lehullott levelek kezelésére - Fotó: Magro.hu, CSZS, Mosonmagyaróvár, Lajta

Lehetőségek és gondok

Az avar védelmében tudnak áttelelni a vadméhek (poszméhek és a talajban fészkelő magányos méhek, amelyek hatalmas szolgáltatást nyújtanak beporzókként). Megint másoknak pedig éléskamrát jelent a benne télire elbújt élőlények formájában.

Mégis minden ősszel aktuális probléma, hogy mi legyen a lehullott levelekkel.

A saját kertünkben ez kevésbé jelent gondot, hisz itt megoldhatjuk, hogy akár (ideális esetben) a fák-bokrok alatt hagyjuk, akár komposztáljuk, s így néhány hónap múlva a bennük lévő tápanyagok valamilyen formában visszajuthatnak a talajba, ahonnan a növények felszívták őket. Ezzel a műtrágyázást is elkerülhetjük.

De mi legyen azokon a helyeken a levelekkel, ahol valóban útban vannak és problémákhoz vezethet a jelenlétük? Az utcákon a levél balesetveszélyes lehet (csúszik, főleg nedves időben), eldugulhat tőle a vízelvezető. A sínekre hullott levélből igen gyorsan olyan pép keletkezik, ami miatt a sín igen csúszóssá válhat, így mielőbb le kell takarítani. A száraz levélhalmok pedig tűzveszélyesek lehetnek. A The Converstation néhány lehetséges módszerről számolt be a problémával foglalkozó szakemberek segítségével.

Nagy Britanniában a legtöbb önkormányzat begyűjti a leveleket és vagy komposztálják őket, vagy elégetik hőerőműben. A legtöbb országban hasonlóan járnak el, sok önkormányzat begyűjti a növényi hulladékokat és központilag kezeli azokat. Vannak azonban alternatív megoldások.

Holland, finn és német alternatívák

A holland Eindhoven város önkormányzata a parkokban helyben hagyja a levelet, ezzel a természetes lebomlás folyamatát támogatják – ugyanerre biztatják a lakosságot is, saját kertjeikben. Ahol mégis össze kell söpörni, ott a mulcsolás, vagy a komposztálás révén jut vissza tavasszal a növények alá. Egy német kutatás során azt vizsgálták, meg, hogy biogáz előállításához miként lehet a legkisebb szén-dioxid-kibocsátás mellett felhasználni, ezzel megújuló energiaként hasznosulhat. Egy finnországi példa arra tér ki, miként lehet a levelekben termelődött, színeket adó molekulákat (karotinoidok, antocianinok) például természetes pigmentek formájában felhasználni, az erre vonatkozó kísérletek jelenleg is folynak.

A PAH-ok miatt gond az utcai zöldhulladék

Azonban az utcákon begyűjthető levelekből nem lesz jó komposzt, ugyanis, amint azt a mérések is igazolták, ezek teli vannak policiklusos aromás szénhidrogénekkel – ezek a káros anyagok leginkább a közlekedésből, üzemanyagokból eredő szennyeződések. Bár az élő, zöld növényeken is fellelhetőek, a lehullott lomb koncentráltan tartalmazza őket. A különféle egyéb utcai szennyeződések (műanyag, fém, gumi, homok, üveg, vagy épp emberi és állati ürülék) levél közé keveredése miatt kerti vagy mezőgazdasági komposztként nem lehet használni. Ugyanezen szennyeződések okán nem lehet a szemétlerakókba se vinni, így az utcákról begyűjtött leveleket legjobb valamilyen formában erőműben hasznosítani.

Megosztás

További híreink

Nyáron is jönnek a támogatások és pályázatok hírei

2024.07.04.

Júniusban is több cikkünk szólt a támogatások és a pályázatok témáiról, ebben a hírösszefoglalóban pedig összegyűjtöttük a legfontosabb kapcsolódó anyagokat az elmúlt hónapból.

Tisztul Békés: 10 ezer tonnányi illegális hulladéktól szabadították meg a vármegyét

2024.07.04.

Összesen mintegy 10 millió kilogrammnyi, vagyis 10 ezer tonnányi elhagyott, jogellenesen elhelyezett hulladéktól szabadították meg tavaly Békés vármegyét, csaknem 400 bejelentést vizsgáltak ki.

Partner

A Corteva innovációi a hatékonyságra és fenntarthatóságra fókuszálnak

2024.07.04.

A magyarországi gazdálkodók 2024-es mezőgazdasági tevékenységét továbbra is befolyásolják az elmúlt évek nehézségei; a klímaváltozás és az aszályos időjárás, a szomszédos országban zajló háború és annak gazdasági hatásai, valamint a terményárak hektikus változása. A hatékonyság továbbra is központi szerepet játszik a gazdálkodásban, és a Corteva Agriscience nemzetközi mezőgazdasági kutató-fejlesztő vállalat olyan fenntartható megoldásokon dolgozik, amelyek segíthetnek a magyar gazdáknak a jövedelmezőség és a termelékenység javításában még egy ilyen kihívásokkal teli időszakban is.

A magyar földeken is fontos a vadriasztó lánc használata

2024.07.04.

A magyar földeken is fontos a vadriasztó lánc használata, érdemes figyelni a szabályokra és a környezetre.

Magyarországon évente 21 milliárd forint vadkárigény keletkezik, változik a kezelése

2024.07.03.

Tavaly novemberben vetődött fel a Nemzeti Agrárkamarában először, hogy átveszik a vadkárigények teendőit a károsultaktól.

Megjött a tájékoztató a területi monitoring rendszer ellenőrzéseiről

2024.07.03.

A területi monitoring rendszer (TMR) a mezőgazdasági termelő által bejelentett területek vonatkozásában azonosítja a kérelemben bejelentettek és a műhold által észleltek eltéréseit.

Partnerhírek
Partner

Az LG repcehibridek a magyar körülmények között a lehető legmagasabb termést produkálják

2024.07.01.

Európa első számú repcehibridjével, az LG Ambassadorral, valamint egy új, ígéretes hibriddel, az LG Armadaval készül az új szezonra a Limagrain Hungária Kft. Szijártó Bálintot, a vállalat cégvezetőjét a Magro.hu kérdezte, aki többek között arról is beszélt, hogyan látja a repcetermesztés jövőjét Magyarországon.

Partner

Minden, amit a gyümölcsösök lombtrágyázásáról tudni kell - fókuszban az alma

2024.07.01.

A gyümölcsösökben az új trágyázási időszak mindig ősszel és kora tavasszal, a talajon keresztüli fenntartó trágyázással indul. Később, a nyár folyamán viszont kulcsszerephez jut a lombon keresztüli tápanyag-utánpótlás. Bár a gyümölcsösök fenntartó trágyázásához sem nélkülözhetők a talajvizsgálatok, de a termő gyümölcsösök esetén döntő jelentőségű a lombanalízis, amit rendszeresen el kell elvégezni. Az árutermő ültetvények költségtényezői között a tápelem-analízis nem olyan jelentős tétel, amit érdemes lenne megspórolni, különös tekintettel az így nyerhető tápláltsági állapotra. Az információ értékét, használhatóságát növeli, ha a mintavétel időben és szakszerűen történik, valamint az évenkénti mintaterek következetesen azonosak, sőt a talaj- és levélmintavételi egységek egymással beazonosíthatók, fedik egymást.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
Solis 50 RX kabinos 12fokozat
Bács-Kiskun, Kecskemét

Solis 50 RX kabinos 12fokozat

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!
Kiemelt
Goldoni S 80 plus fülkés traktor
Bács-Kiskun, Kecskemét

Goldoni S 80 plus fülkés traktor

Hitelesített telefonszám

12 000 000 HUF

+ áfa
Hirdetésfeladás