Az állomány hatékony takarmányozása az egyik legfontosabb tényező, amely befolyásolja a tejtermelő gazdaságok jövedelmezőségét. A világ minden táján, így Ausztráliában is végzett kutatások többször kimutatták a kapcsolatot a saját termelésű takarmány nagyobb mennyisége és a jobb tejhozam, a magasabb jövedelmezőség között. Ez a takarmányozási rendszertől és a gazdaság intenzitási szintjétől függetlenül érvényes.

A Dairy Australia hangsúlyozza, hogy az esetek túlnyomó többségében a saját termelésű takarmány olcsóbb, mint az importált vagy vásárolt. Ezért a mezőgazdasági üzemek fenntarthatóságának szempontjából döntő fontosságú, hogy maximalizálják ennek az erőforrásnak a termelését és felhasználását. A saját termelésű takarmány előállításának maximalizálása alapvető fontosságú a mezőgazdasági rendszerek ellenálló képességének és jövedelmezőségének javítása érdekében.

A Dairy Australia készített egy adatlapot, amely az ausztráliai tejgazdaságok 5 leggyakoribb takarmányozási rendszerét ismerteti. Annak ellenére, hogy a gazdaságok az 1. rendszertől az 5. rendszerig egyre intenzívebbé válnak, tévhit, hogy a saját termelésű takarmány kevésbé fontos az intenzívebb rendszerekben.

Fontos, hogy a tejhozam érdekében a gazdák kiszámítsák a tehenek napi tápanyagszükségletét. (Forrás: dairyglobal.net)

„Ez tévedés – szögezi le a Dairy Australia –, mivel az 5. rendszer legtöbb sikeres példája – ahol a teheneket teljes tartásban tartják – még mindig a takarmány nagy százalékát saját termelésű takarmányként termeli, gyakran jó minőségű, tartósított takarmányként, például kukoricaszilázs vagy hasonló formájában”.

A kiegészítők nagyon jövedelmezőek

A Dairy Australia szerint egyetlen rendszer sem tekinthető jobbnak a többinél, és minden rendszer lehet nyereséges, és a gazdaság számára megfelelő rendszer kiválasztása nagyban függ a rendelkezésre álló erőforrásoktól és a kockázathoz való hozzáállástól.

Az ausztrál tejgazdaságokban a saját termelésű takarmány ritkán tölti ki az összes takarmányhiányt, ezért kiegészítőket is használnak. Ezek nagyon jövedelmezőek lehetnek, ha helyesen és hatékonyan használják őket.

A Dairy Australia összeállított egy „Kiegyensúlyozott fejőtápok tervezése” című adatlapot is, amely bemutatja, hogyan lehet maximalizálni a tejhozamot mínusz a takarmányköltségeket az állományban, és segítséget nyújt a jó minőségű, tápanyagilag kiegyensúlyozott fejőtápok tervezésekor.

Napi tápanyagszükséglet

Fontos, hogy a gazdák kiszámítsák a tehenek napi tápanyagszükségletét – mutat rá a Dairy Australia. A teheneknek olyan takarmányra van szükségük, amely elegendő tápanyagot tartalmaz a fenntartáshoz, a vemhességhez, az aktivitáshoz, a növekedéshez, a szaporodáshoz és a tejtermeléshez. Bár a takarmányok összeállításakor a víz, az energia, a fehérje és a rost a legfontosabb tápanyagok, az ásványi anyagokat és a vitaminokat sem szabad figyelmen kívül hagyni.

A Dairy Australia azt tanácsolja a tejtermelőknek, hogy a fejőtápokban felhasználandó takarmányok kiválasztásakor több tényezőt vegyenek figyelembe: a tápanyagokra vonatkozó előírásokat, az árat, a kínálat és a minőség állandóságát, a tárolás során várható veszteségeket (zsugorodás), a keverést és az etetést, a kezeléshez szükséges megnövekedett tőkeszükségletet, a kezeléshez szükséges többletmunkaerőt és egyéb költségeket.

Tejhozam mínusz takarmányköltségek

A takarmányok táplálkozási jellemzői jelentősen eltérhetnek egymástól. A takarmányvizsgálat elvégzése a legjobb módja annak, hogy megállapítsuk egy takarmány tápanyag-tartalmi jellemzőit. „A magas takarmányminőség kiemelkedő fontosságú a fejőstehenek takarmányának megtervezésekor” – magyarázza a Dairy Australia. „A takarmány minősége, amelyet a semleges detergens rostok [NDF] százalékos aránya és az NDF emészthetőségi értékei határoznak meg, jelentősen befolyásolja a takarmányfelvételt. A takarmány minősége határozza meg a koncentrátumokra és a takarmányokra adott választ.”

A gazdáknak 3 dologra kell összpontosítaniuk a takarmányok összeállításakor:

A takarmány NDF százalékos aránya és az NDF emészthetősége.

A keményítő emészthetősége a bendőben

A fehérje százalékos aránya és bendőben való lebonthatósága

Hasznos mérőszám a tejhozamból származó bevétel mínusz takarmányköltség

A túlzott tápanyagellátás befolyásolhatja a tehenek egészségét, csökkentheti a takarmányhasznosítási hatékonyságot (kg tej/kg takarmány), és csökkentheti a tejhozamból származó bevételt mínusz takarmányköltséget – mutat rá a Dairy Australia. „Másrészt az alultáplálás, ha súlyos, hatással van a teljesítményre és potenciálisan a tehenek egészségére és termékenységére. Több ciklusra is szükség lehet ahhoz, hogy az étrend fő összetevőit kiegyensúlyozzuk, és megtaláljuk a tehén étvágyának határain belül azt az étrendet, amely a lehető legnagyobb bevételt mínusz takarmányköltséget biztosítja”.

A Dairy Australia szerint a tejhozamból származó bevétel mínusz takarmányköltség hasznos mérőszám, különösen olyan körülmények között, amikor kevés vagy egyáltalán nem áll rendelkezésre legelő. „Megmutatja, hogy mennyi marad a tejhozam eredményezte bevételből a takarmányköltségek kifizetése után. Ebből az összegből kell fedezni az olyan működési költségeket, mint az állomány, az istálló, a munkaerő és a rezsiköltségek, valamint a pénzügyi és tőkeköltségeket.”

A hatékonyság mérése

A jelentős mennyiségű vásárolt takarmányt etető gazdáknak magas napi tejhozamot kell elérniük tehenenként, hogy a takarmányköltséggel csökkentett nagyobb tejjövedelemmel számolva nagyobb tejbevételt érjenek el. Minél magasabb a tejhozam, annál kisebb a nem termelő pénz aránya, azaz a tehenek fenntartására a tejtermelés és a jövedelemtermelés helyett elköltött pénz.

A Dairy Australia szerint a határtejhozam és az átlagos tejhozam közötti válasz elveinek megértése is kritikus fontosságú a jövedelem maximalizálása érdekében a takarmánykiegészítők etetésekor. A tejhozam-határérték az a tejhozamnövekedés, amelyet egy plusz kilogramm takarmánykiegészítő adása eredményez. Az átlagos tejhozamnövekedés a tejhozam növekedése az összes etetett kiegészítő kilogramm átlagában.

A takarmányt milyen hatékonysággal alakítják tejjé

Mivel a takarmányköltségek a tejtermelő gazdaságok változó és teljes költségeinek nagy részét teszik ki, a Dairy Australia szerint fontos mérni, hogy a takarmányt milyen hatékonysággal alakítják tejjé. A takarmányátalakítási hatékonyság (FCE) a tejtermelő gazdaságok takarmányozási rendszerének hatékonyságát mérő kulcsfontosságú mutató, amely hatással van az egységnyi tejre jutó takarmányköltségre és a tejüzemi nyereségre.

Az FCE emellett olyan fontos tényező, amely hatással van a gazdaságok üvegházhatású gázkibocsátására. „Az FCE-t mindig a gazdaság egyéb fizikai és pénzügyi teljesítménymutatókkal együtt kell használni, mint például az éves tejüzemelési nyereség és az eszközarányos megtérülés” – jegyzi meg a Dairy Australia.

Az FCE-t az állománynak adott takarmány kilogrammjára vetített termelt tejmennyiséggel fejezik ki. Az FCE mérhető a fejőállományra vonatkozóan évente vagy szezonálisan, évenként. „Az FCE hasznos mérési forma a takarmányozási program hatékonyságának nyomon követésére” – mondja a Dairy Australia. „Nem szabad azonban túl szoros kapcsolatba hozni a gazdaság nyereségével, mivel nem veszi figyelembe az állomány által elfogyasztott takarmány költségét. Az FCE hasznos az állomány által elfogyasztott takarmány minőségének, különösen az étrend takarmánykomponensének értékeléséhez, mivel a jobb FCE szorosan összefügg a jobb minőségű étrenddel”.

Főbb takarmányozási szempontok

- Hozzon létre egy megbízható havi tejbevételi és takarmányozási költségvetést a döntések meghozatalához.

- Vásároljon takarmányt a minőség és az érték alapján.

- A takarmányt hatékonyan alakítsa át tejjé, minimalizálva a pazarlást.

- A legelők kezelését a legjobb gazdálkodási elvek szerint valósítsa meg.

A 3 fő célnak a következőnek kell lennie:

- A fejőstehenek takarmányozásának megtervezése és etetése a lehető legjobb megtérülést eredményező étrenddel.

- A gazdaság hosszú távú termelékenységének védelme a tehenek jó testállapotának és egészségének fenntartásával.

- A legelők hosszú távú termelékenységének védelme, lehetővé téve a tehenek számára, hogy a feltételek javulásakor gyorsan vissza tudjanak térni.

(Forrás: dairyglobal.net)

További híreink

Magyarországon évente 21 milliárd forint vadkárigény keletkezik, változik a kezelése

2024.07.03.

Tavaly novemberben vetődött fel a Nemzeti Agrárkamarában először, hogy átveszik a vadkárigények teendőit a károsultaktól.

Megjött a tájékoztató a területi monitoring rendszer ellenőrzéseiről

2024.07.03.

A területi monitoring rendszer (TMR) a mezőgazdasági termelő által bejelentett területek vonatkozásában azonosítja a kérelemben bejelentettek és a műhold által észleltek eltéréseit.

Zajlik a szezon, itt az első nyári hónap gépes összefoglalója

2024.07.03.

A gépek témájához kapcsolódóan hoztunk híreket júniusból, hogy egy helyen összegyűjtve is böngészhetőek legyenek a tartalmak.

Már csak néhány napig lehet szavazni a 2024-es Év Szaktanácsadója címre

2024.07.02.

Az Agrárminisztérium és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara idén is keresi az Év Szaktanácsadóját. A cím odaítélésének első lépése a jelöléssel kezdődött.

Bővül a cseh és magyar szövetség: együttműködési megállapodást kötött az Agrofert és a Széchenyi István Egyetem

2024.07.02.

A Széchenyi István Egyetem stratégiai partnerségi együttműködési megállapodást kötött az Agrofert, a.s. vállalattal Csehország fővárosában, Prágában, a cégcsoport székhelyén.

Megnövelték a Gazdahitel költségvetését Romániában

2024.07.02.

Bővül a romániai Gazdahitel kerete: az eredetileg megszabott 815,5 millió lejről (65 milliárd 200 millió forint)  646 millió lejjel 1461,5 millió lejre, mintegy 116 milliárd 920 millió forintnyira nő a program költségvetése.

Partnerhírek
Partner

Az LG repcehibridek a magyar körülmények között a lehető legmagasabb termést produkálják

2024.07.01.

Európa első számú repcehibridjével, az LG Ambassadorral, valamint egy új, ígéretes hibriddel, az LG Armadaval készül az új szezonra a Limagrain Hungária Kft. Szijártó Bálintot, a vállalat cégvezetőjét a Magro.hu kérdezte, aki többek között arról is beszélt, hogyan látja a repcetermesztés jövőjét Magyarországon.

Partner

Minden, amit a gyümölcsösök lombtrágyázásáról tudni kell - fókuszban az alma

2024.07.01.

A gyümölcsösökben az új trágyázási időszak mindig ősszel és kora tavasszal, a talajon keresztüli fenntartó trágyázással indul. Később, a nyár folyamán viszont kulcsszerephez jut a lombon keresztüli tápanyag-utánpótlás. Bár a gyümölcsösök fenntartó trágyázásához sem nélkülözhetők a talajvizsgálatok, de a termő gyümölcsösök esetén döntő jelentőségű a lombanalízis, amit rendszeresen el kell elvégezni. Az árutermő ültetvények költségtényezői között a tápelem-analízis nem olyan jelentős tétel, amit érdemes lenne megspórolni, különös tekintettel az így nyerhető tápláltsági állapotra. Az információ értékét, használhatóságát növeli, ha a mintavétel időben és szakszerűen történik, valamint az évenkénti mintaterek következetesen azonosak, sőt a talaj- és levélmintavételi egységek egymással beazonosíthatók, fedik egymást.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Hirdetésfeladás