Sokan el sem gondolkodnak ezen, mondván, hogy a piacon életerős palántákat lehet venni nem is túl drágán, minek vesződni a palántaneveléssel? Pedig nincs jobb érzés, mint amikor a már magonc kortól saját kezűleg nevelt növényről fogyaszthatjuk el a finom és egészséges zöldséget. Néhány szabályt betartva ezt bárki megteheti.

Minden kertbarátnak megvan a maga kedvenc fajtája, amely nélkül nem tudja elképzelni a kertjét. Van, aki az édes paradicsomot szereti, van, aki a méreg erős zöldpaprikát. A piacon is hozzá lehet jutni az adott növények palántáihoz, de sajnos ilyenkor benne van a pakliban, hogy nem azt a fajtát kapjuk, amely már annyira a szívünkhöz nőtt.

Ez a kockázat mindig jelen van palántavásárláskor. Ezt csak úgy lehet kiküszöbölni, ha saját magunk vetjük el a hőn áhított növény magjait. Az igazán fanatikus kertésznek ez nem is jelenthet problémát. Nyugodtan felfogja úgy, mintegy ráhangolódást az adott szezonra.

Nem is olyan bonyolult

Kertészek sokasága gondolja azt, hogy a palántanevelés egy nagyon nehéz feladat, pedig ez nem így van. Ha a megfelelő talajba vetjük a jó minőségű vetőmagot és találunk egy palántanevelésre alkalmas helyet a lakásban, biztos lesz a siker.

Nem is nehéz saját palántát előállítani
 
Milyen legyen a jó talaj?

A jó palántanevelő talaj több összetevőből áll. Egyrészt szükséges hozzá jó minőségű palántaföld, amelyet bármelyik gazdaboltban be lehet szerezni. Másik alkotóelem a szintén gazdaboltokban kapható érett marhatrágya, harmadrészt pedig házi előállítású komposztot kell adagolni a palántaföld-keverékhez. Ebben a szakaszban igazán csak a szarvasmarhatrágya mennyiségét lehet rosszul megválasztani, túladagolás esetén ugyanis a palánták minőségromlása is bekövetkezhet.

Fogjuk vagy vegyük?

Ha 100%-ig biztosra akarunk menni, hogy valóban a kedvenc fajtánkat szaporítjuk tovább, úgy a saját termésünkből fogjuk a vetőmagokat. Ez csak akkor lehetséges, ha nem hibrid fajtáról van szó. A hibridek ugyanis nem viszik tovább az eredeti fajta tulajdonságait, így hibrid mag vetése esetén a következő évben már valamilyen tulajdonsága megváltozik a kikelt növénynek.

Lássuk a folyamatot

A fent leírt földkeveréket egy egyszerű balkonládába tesszük, körülbelül a ládát háromnegyedéig töltjük fel. Ezt a földet kicsit tömörítjük, majd annyira beöntözzük, hogy a láda alján lévő furatokon megjelenjenek a vízcseppek. Ekkor a talajra szórjuk a vetőmagokat, majd annyi földdel takarjuk, amennyit az adott növény magja megkíván. Ezt a felső talajt már nem öntözzük intenzíven, célszerű egy szórófejes flakonból vizet permetezni rá, így nem tömörödik be nagyon a talaj, könnyebben csíráznak benne a magok.

Így néz ki egy egészséges ifjú paradicsom
 

A ládát a kelésig lefedhetjük kartonpapírral, ebben a fejklődési szakaszban ugyanis fényigénye nincsen a magvaknak, csak hőigénye. Kelésig tartsuk a ládát 20-22 fokos helyen.

Ha kikeltek a növények, oda kell figyelni a fény és a hőmérséklet kényes egyensúlyára. Legjobban akkor cselekszünk, ha a legvilágosabb ablakba tesszük a növényeket, ahol a hőmérséklet nem emelkedik 20 celsius fok fölé. Ekkor a palánták lassabban fejlődnek, de arányosak, erősek lesznek, nem nyúlnak meg és nem lesznek cérna vékonyságúak.

Áprilistól, ha az időjárás engedi –azaz napközben 16-18 fokos a hőmérséklet- kitehetjük nappalra a palántáinkat napos, szélvédett helyre, de éjszakára vigyük be őket, nehogy megfázzanak.

Amikor a palánták elérik a 4-6 leveles állapotot, megkezdődhet a pikírozás, azaz a növényeket egyenként, külön edényekbe ültethetjük. Erre tökéletesen megfelelnek a tejfölös és joghurtos dobozok. Fontos, hogy az átültetés előtt a dobozok allján vágjunk lukakat, hogy elkerüljük az öntözővíz felgyülemlését.

Az így szétültetett növények edzését továbbra is folytathatjuk, minél több időt töltsenek kint a szabad levegőn, de a megfázástól még mindig óvni kell őket. Ebben a korban már némi tápoldatot is kaphatnak, ezzel is erősítve őket a közelgő kiültetésig.

A szabadföldbe ültetést május közepétől lehet megkezdeni (ha az idő is engedi). A megfelelően előnevelt palánták nem sínylik meg a kiültetést és később akár 2-3 héttel korábban is termőre fordulhatnak, mint a kevésbé jól tartott társaik.

Kapcsolódó cikkek

További híreink

Módosul a tenyészbika tenyésztésbe állítását segítő de minimis támogatás

2024.07.06.

Változnak a szabályok, módosul a tenyészbika tenyésztésbe állítását segítő de minimis támogatás.

Modern feudalizmust hozhat az agráradatok kezelése? 

2024.07.06.

A modernizálódó mezőgazdaságban új ágazatként jelentek meg a precíziós gazdálkodásra és az ennek kiszolgálására létrehozott eszköz- és programrendszerek.

Takács András Péter beszélt a növényvédelem aktuális témáiról

2024.07.06.

Takács András Péter beszélt a növényvédelem aktuális témáiról és a keszthelyi Georgikon Campus tevékenységéről.

Válaszok kellenek arról, hol tart a magyar agrárdigitalizáció

2024.07.05.

Tanulmány készül annak érdekében, hogy az Európai Unió tagállamai pontosabban lássák, hol tart a mezőgazdaság digitalizációja

Sürgősen változtatni kell a magyar mezőgazdaság vízellátásán

2024.07.05.

A jóval a rendszerváltás előtt megépült keleti és nyugati főcsatornán kívül nem nagyon fejlődött az infrastruktúra, pedig az ország bővelkedik felszíni vizekben.

Új eszközök és büntetések segítenek a gazdáknak a termőföld felvásárlókkal szemben

2024.07.05.

Javul a termelők helyzete, mert új eszközök és büntetések segítenek a gazdáknak a termőföld felvásárlókkal szemben.

Partnerhírek
Partner

Az LG repcehibridek a magyar körülmények között a lehető legmagasabb termést produkálják

2024.07.01.

Európa első számú repcehibridjével, az LG Ambassadorral, valamint egy új, ígéretes hibriddel, az LG Armadaval készül az új szezonra a Limagrain Hungária Kft. Szijártó Bálintot, a vállalat cégvezetőjét a Magro.hu kérdezte, aki többek között arról is beszélt, hogyan látja a repcetermesztés jövőjét Magyarországon.

Partner

Minden, amit a gyümölcsösök lombtrágyázásáról tudni kell - fókuszban az alma

2024.07.01.

A gyümölcsösökben az új trágyázási időszak mindig ősszel és kora tavasszal, a talajon keresztüli fenntartó trágyázással indul. Később, a nyár folyamán viszont kulcsszerephez jut a lombon keresztüli tápanyag-utánpótlás. Bár a gyümölcsösök fenntartó trágyázásához sem nélkülözhetők a talajvizsgálatok, de a termő gyümölcsösök esetén döntő jelentőségű a lombanalízis, amit rendszeresen el kell elvégezni. Az árutermő ültetvények költségtényezői között a tápelem-analízis nem olyan jelentős tétel, amit érdemes lenne megspórolni, különös tekintettel az így nyerhető tápláltsági állapotra. Az információ értékét, használhatóságát növeli, ha a mintavétel időben és szakszerűen történik, valamint az évenkénti mintaterek következetesen azonosak, sőt a talaj- és levélmintavételi egységek egymással beazonosíthatók, fedik egymást.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
Solis 50 RX kabinos 12fokozat
Bács-Kiskun, Kecskemét

Solis 50 RX kabinos 12fokozat

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!
Kiemelt
Goldoni S 80 plus fülkés traktor
Bács-Kiskun, Kecskemét

Goldoni S 80 plus fülkés traktor

Hitelesített telefonszám

12 000 000 HUF

+ áfa
Hirdetésfeladás