A metszés a szőlőtermesztő gazdaságok az egyik legfontosabb, legmunkaigényesebb művelete. Amit sajnos nem mindig a legjobb, szakmailag képzett munkaerő végez, ezért számos törekvés van a munkafolyamatok optimalizálására és a költségek csökkentésére. Ezekből talál meg többet anyagunkban, célkeresztben a szőlő metszése. Ide tartozik a művelésmód megválasztása is, mint például az ernyő, a kordon, az egyesfüggöny, vagy az úgynevezett „minimalschnitt” eljárás. Ez utóbbi az elmúlt 10-15 évben főként külföldön alkalmazott alternatív módszer a kézi munkaerő csökkentésére és a teljesen gépesített szőlőültetvények kialakítására. A Magyar Mezőgazdaság cikkét szemléztük.
Nagyon sokat számít a szőlő metszése
Metszésnél is mindig a legjobb minőségű termés elérése a cél
Azonban figyelembe kell venni az kitűzött termésmennyiséget, a termésbiztonságot és a költséghatékonyságot, valamint a rendelkezésre álló kézi és gépi munkaerőt is. A metszés munkaműveletéhez nem csupán a nem szükséges vesszők és fás részek levágása tartozik, hanem kiegészítő műveletként a vesszők lekötözése is. Ez művelésmódtól függően időben és pénzben is nagyobb tétel lehet. Ugyanígy metszést kiegészítő eljárás a zöldmunkák kellő időben történő elvégzése is, mert elmaradásuk jelentősen befolyásolja a következő évi metszési folyamatokat. Aki a zöldmunkát jól végzi, és látja azt, hogy melyik hajtásra van szükség és melyikre nem, már azt is tudja, hogy a következő évben melyik vesszőt fogja majd metszéskor meghagyni. Ezzel sok munkát és időt spórolhat meg. Összességében minden, a szőlőben elvégzett munkafolyamat hatással van a következőre. Ezért nagyon nehéz egy-egy munkafázis eredményességét vagy költséghatékonyságát megállapítani.
Ezek adják a metszési költségeket
A metszési költségek meghatározásakor nem csak a szükséges munkaidővel kell számolni, hanem a képzett és a betanított dolgozók munkavégzési minőségének, illetve az elvégzett munka mennyiségének különbségével is. Metszőgépek vagy előmetsző gépek használatával ezek a különbségek csökkenthetők, illetve a költségek tervezhetők.
Az egy hektárra fordított munkaidő mintegy negyedét teszi ki a metszés.
Normál állapotú ültetvényben egy tőke lemetszése nagyjából 20 vágás (beleértve a vesszők ledarabolását és lefejtését is a huzalokról). Átlagosan egy metsző ember 7.500-10.000 vágást végez naponta, 8 órás munkaidőben. Tehát egy dolgozó egy nap alatt 500 tőkét tud megmetszeni. A metsző személy terhelését érdemes enyhíteni; ehhez alkalmazhatunk akkumulátoros és pneumatikus metszőollókat. Illetve megkönnyíthetjük a munkát előmetsző gép beállításával is, amely levágja a huzalhoz kapaszkodott vesszőket a felső huzalpárokról. Ez a megoldás nem minden esetben a legjobb minőségű végeredményt adja, mivel a gép válogatás nélkül vágja a vesszőket, ezért utána még korrekcióra van szükség. Viszont az ergonómiai körülményekben jókora javulást eredményez.
A felhasznált munkaidőre a legnagyobb befolyással a hektáronkénti tőkeszám és a hajtások művelésmódon való elhelyezkedésének/lekötésének módja, az elvégzett vágások száma, az ültetvény állapota (tőkehiány), a metsző személye, szaktudása, a metszőeszköz, a gépesítés foka, az előmunkák, illetve a fajta van.
Már az ültetvény létesítésekor előre gondolkodva kell megtervezni a művelésmódot, hogy a szőlőgazda a leginkább költségtakarékos termelési módot válassza ki. Természetesen ez nem jelenti azt, hogy a takarékosság minőségromlást hoz. Ez inkább a munkafolyamatok ésszerű csoportosítását, egymásutániságát és a gépesítés maximalizálását foglalja össze.
???? Egy ültetvényt művelésmódtól és eszközállománytól függően többféleképpen metszhetünk meg, például csak kézzel, esetleg gépi előmetszéssel, vagy azt korrigálva kézzel, elektromos vagy pneumatikus metszőollóval. De a döntést mindig a termelőnek kell meghoznia.
A mai gazdasági környezetben, amikor egyre nehezebb szakképzett vagy egyáltalán kézi és fizikai munkára fogható megbízható embert találni, amikor
  • a szőlőfelvásárlási árak alig fedezik az önköltséget,
  • a klimatikus elemi károk előfordulási kockázata egyre magasabb,
  • egyre inkább teret hódít a precíziós gazdálkodás,
  • egyre nagyobb minőségi elvárásoknak kell megfelelni,
el kell gondolkodni az ültetvények munkafolyamatainak gépesítési lehetőségein.
Itt elsősorban a különböző sor- és tőtávolságú ültetvényekben használatos munkagépekre (pl. a soraljaművelőkre, lelevelezőkre, szüretelőgépekre, rézsűművelőkre, talajművelőkre, permetezőgépekre) érdemes gondolni, melyek már a környezetkímélő termesztés feltételeinek is tökéletesen eleget tudnak tenni. A teljes cikket itt olvashatja el.
A metszésről itt nézhet meg egy videót:
[embedyt] https://www.youtube.com/watch?v=VHhy-j6KGp4[/embedyt]

Megosztás

További híreink

Tíz szakember kapta meg a Népművészet Mestere díjat 2024-ben

2024.10.05.

A Népművészet Mestere díj egyes alkotások vagy egész életmű elismeréseként azoknak a népművészeknek adományozható állami kitüntetés, akik hosszabb időszak alatt kifejtett munkásságuk során a népművészet fejlesztésében kimagasló eredményeket értek el.

Partner

Ezt ne hagyja ki! - Nagy meglepetés az Agrárszektor Konferencián

2024.10.04.

Előesttel bővül az idén a siófoki Agrárszektor Konferencia műsora, így már három napon keresztül, december 3-5. között találkozhatnak színvonalas szakmai programokkal a rendezvény résztvevői. A december 3-i előesten az agráriumot érintő meteorológiai előrejelzésekről, az agrárgazdaságra is hatással bíró várható gazdasági és belpolitikai eseményekről lesz szó, illetve mérlegre kerülnek a magyar élelmiszergazdaság Európai Unióban töltött elmúlt húsz évének tapasztalatai és a hazai agrárvállalkozások kitörési lehetőségei is.

Öntözőrendszerek: Melyik a legjobb választás?

2024.10.04.

Az öntözőrendszerek kulcsfontosságú szerepet játszanak a kertészet és általában a mezőgazdaság hatékonyságában, különösen a szárazabb éghajlatokon, így Magyarországon is. Az optimális vízellátás biztosítása a növények számára nemcsak a terméshozamot növeli, hanem a vízpazarlás minimalizálásában is segít.

Utánajártak, hány medve kóborolhat Magyarországon

2024.10.04.

Szinte lehetetlen kideríteni, pontosan hány európai barnamedve kószál éppen Észak-Magyarország erdőiben, de az egyes észleléseket végignézve képet kaphatunk az állatok hozzávetőleges számáról.

Partner

Vulcan Profi Smax – granulált elemi kén - Mindenkinek használni kellene?!

2024.10.04.

Az elmúlt években a kénhiány állandósult a növénytermesztésben. Sok és egyoldalú a kijuttatott nitrogén, miközben egyre magasabb fehérje- és olajtartalmú növényeket termesztünk. Granulált kén használatával több évre elegendő ként tudunk kijuttatni.

Bőgés után barcogástól hangosak az erdők – egy nap alatt akár 30-40 nősténnyel is elbír a bika

2024.10.04.

Az ősz és a hűvösebb idő beköszöntével megérkezett a gímszarvasok párzási időszaka, azaz a szarvasbőgés. A különös jelenség időjárástól és földrajzi viszonyoktól függően augusztus végétől akár novemberig is tarthat. A rendőrség és a vadásztársaságok fokozott óvatosságra kérik a közlekedőket, mivel a párzás időszakában a vadak mozgása még kevésbé kiszámítható, mint máskor.

Partnerhírek
Partner

Vulcan Profi Smax – granulált elemi kén - Mindenkinek használni kellene?!

2024.10.04.

Az elmúlt években a kénhiány állandósult a növénytermesztésben. Sok és egyoldalú a kijuttatott nitrogén, miközben egyre magasabb fehérje- és olajtartalmú növényeket termesztünk. Granulált kén használatával több évre elegendő ként tudunk kijuttatni.

Partner

Nem csak értékesít és szolgáltat, hanem drónok üzemeltetésében is segít a PlantaDrone

2024.10.02.

A Kukorica Kör Egyesület dunapataji Szakmai Napján Gyovai Szabolcs, a PlantaDrone Kft. ügyvezetője, a dróntechnológia lehetséges felhasználási módozatairól tartott előadást. Az elhangzottak szerint az értékesítésen túl már az üzemeltetésükben is segíti a dróntulajdonosokat a cég, az általuk létrehozott Drón műveleti központ által.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
Graecus CBK szárzúzó
Bács-Kiskun, Kecskemét

Graecus CBK szárzúzó

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!
Kiemelt
Graecus BK
Bács-Kiskun, Kecskemét

Graecus BK

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!

Magro.hu Piactér

Több mint 3.400 hirdetés 106 kategóriában!

Megnézem a hirdetéseket
Hirdetésfeladás