Hirdetés
Hőhullámok idején 30%-os növekedést mutat a génmódosított burgonya
Az Illinois Egyetem kutatói olyan burgonyát fejlesztettek ki, amely ellenállóbb a globális felmelegedéssel szemben, és 30%-os növekedést mutat a gumótömegben hőhullámok idején. Ez arra utal, hogy a fotoszintézis javítása segíthet klímaálló növények előállításában, ígéretes megoldást kínálva a globális felmelegedés kihívásaira.
Élelmiszer-biztonság és ellenállóképesség
A burgonya ellenállóképességének javítása nagyobb élelmiszer-biztonságot nyújthat azoknak a családoknak, amelyek erre az alapvető növényre támaszkodnak, különösen azokon a területeken, ahol az éghajlatváltozás hatásai már érezhetők. Ezeken a helyeken a változékony időjárás miatt gyakoriak a terméskiesések.
Katherine Meacham-Hensold kifejtette: „Olyan növényeket kell kifejlesztenünk, amelyek képesek elviselni a gyakoribb és intenzívebb hőhullámokat, ha eleget akarunk tenni az élelmiszer iránti növekvő igénynek azokon a területeken, amelyek leginkább ki vannak téve az éghajlatváltozás okozta terméscsökkenés kockázatának.”
Hirdetés
A génmódosított burgonyanövényeket egy üvegházban nevelték, ahol magas hőmérsékletnek tették ki, mielőtt a szabadföldbe ültették volna őket.
Új technológia: fotorespirációs megkerülés
A kutatók fotorespirációs megkerüléssel módosították a burgonyát. A fotorespiráció során a rubisco enzim oxigénnel reagál szén-dioxid helyett, ami jelentősen nő magas hőmérsékleten, és akár 40%-kal is csökkentheti a terméshozamot olyan növényeknél, mint a szója, a rizs vagy a zöldségek.
A fotorespiráció során a növények jelentős energiát fordítanak a mérgező glikolát feldolgozására, ahelyett, hogy ezt az energiát a növekedésre használnák. „A célunk az volt, hogy csökkentsük az elvesztegetett energiát azáltal, hogy megkerüljük a növény eredeti fotorespirációs útvonalát” – mondta Meacham-Hensold.
Korábban a RIPE kutatói két gént – a glikolát-dehidrogenázt és a malátszintázt – adtak hozzá a modellnövényekhez, hogy javítsák a fotoszintézis hatékonyságát. Ezek a módosítások csökkentették a glikolát feldolgozásához szükséges energiát, és ez nagyobb növekedést eredményezett. A kutatók remélték, hogy ez a siker átültethető az élelmiszernövényekbe is, és az eredmények felülmúlták a várakozásokat.
Táplálkozási minőség
A Global Change Biology folyóiratban megjelent tanulmány kimutatta, hogy a módosított burgonyák 95°F (35°C) feletti hőmérsékleten is jól teljesítettek, és egy 2022. nyári, 4 napos, 100°F (38°C) hőhullám alatt is tovább növekedtek, míg a kontrollburgonyák a hőstressz jeleit mutatták, és növekedésük korlátozott volt.
„A tanulmány egy másik kulcsfontosságú eredménye az volt, hogy a fotoszintézis genetikai módosítása, amely ezt a terméshozam-növekedést eredményezte, nem befolyásolta a burgonya táplálkozási minőségét” – mondta Don Ort. „Az élelmiszer-biztonság nem csupán a megtermelhető kalóriák mennyiségéről szól, hanem figyelembe kell vennünk az élelmiszer minőségét is.”
További terepkísérletekre lesz szükség különböző környezetekben az eredmények megerősítéséhez. A burgonyával elért siker reményt ad arra, hogy hasonló fejlesztések más gumós növények, például a manióka esetében is elérhetők, ezek alapvető élelmiszerek a Szaharától délre fekvő Afrikában. A régió különösen ki van téve az éghajlatváltozás hatásainak, ezért nagy hasznát veheti az ellenállóbb növényeknek.
(Forrás: futurefarming.com)
Témák a cikkben
Kapcsolódó cikkek
Hirdetés
További híreink
Legújabb hirdetések
Hirdetés
Hirdetés
Értékesítő szaktanácsadókat keres az AGRO.bio – azonnali munkakezdés
Az AGRO.bio Hungary Kft. több mint 23 éve a talajbaktériumok és mikrobiológiai termékek piacának meghatározó szereplője. Elkötelezett a fenntartható mezőgazdaság mellett, működő megoldásokkal segítve a gazdálkodókat a természetes, hatékony és hosszú távon is fenntartható gyakorlatok megvalósításában. Küldetésük, hogy visszaadjuk az életet a termőföldnek, miközben stabil közösséget építenek, amelyben munkatársaikra hosszú távon számítanak. Családias csapatuk bővítéséhez keresnek azonnali munkakezdéssel 2 fő értékesítési szaktanácsadót.
Megjelent a Mezőgazdasági kisüzemek beruházási támogatása pályázat
A korábbi tervezethez képest némileg változtak a pályázati kiírás feltételei.
Hirdetés
Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!
MédiaajánlatTöbb mint 3.200 hirdetés 150 kategóriában!
Megnézem a hirdetéseketHirdetés
Hirdetés
Hirdetés