Az Illinois Egyetem kutatói olyan burgonyát fejlesztettek ki, amely ellenállóbb a globális felmelegedéssel szemben, és 30%-os növekedést mutat a gumótömegben hőhullámok idején. Ez arra utal, hogy a fotoszintézis javítása segíthet klímaálló növények előállításában, ígéretes megoldást kínálva a globális felmelegedés kihívásaira.

Élelmiszer-biztonság és ellenállóképesség

A burgonya ellenállóképességének javítása nagyobb élelmiszer-biztonságot nyújthat azoknak a családoknak, amelyek erre az alapvető növényre támaszkodnak, különösen azokon a területeken, ahol az éghajlatváltozás hatásai már érezhetők. Ezeken a helyeken a változékony időjárás miatt gyakoriak a terméskiesések.

aszálytűrő burgonya
A tanulmány szerint a génmódosított burgonya gumótömege 30%-kal nőtt a kontrollnövényekhez képest, különösen hőhullámok idején. (Forrás: futurefarming.com)

Katherine Meacham-Hensold kifejtette: „Olyan növényeket kell kifejlesztenünk, amelyek képesek elviselni a gyakoribb és intenzívebb hőhullámokat, ha eleget akarunk tenni az élelmiszer iránti növekvő igénynek azokon a területeken, amelyek leginkább ki vannak téve az éghajlatváltozás okozta terméscsökkenés kockázatának.”

A génmódosított burgonyanövényeket egy üvegházban nevelték, ahol magas hőmérsékletnek tették ki, mielőtt a szabadföldbe ültették volna őket.

Új technológia: fotorespirációs megkerülés

A kutatók fotorespirációs megkerüléssel módosították a burgonyát. A fotorespiráció során a rubisco enzim oxigénnel reagál szén-dioxid helyett, ami jelentősen nő magas hőmérsékleten, és akár 40%-kal is csökkentheti a terméshozamot olyan növényeknél, mint a szója, a rizs vagy a zöldségek.

A fotorespiráció során a növények jelentős energiát fordítanak a mérgező glikolát feldolgozására, ahelyett, hogy ezt az energiát a növekedésre használnák. „A célunk az volt, hogy csökkentsük az elvesztegetett energiát azáltal, hogy megkerüljük a növény eredeti fotorespirációs útvonalát” – mondta Meacham-Hensold.

Korábban a RIPE kutatói két gént – a glikolát-dehidrogenázt és a malátszintázt – adtak hozzá a modellnövényekhez, hogy javítsák a fotoszintézis hatékonyságát. Ezek a módosítások csökkentették a glikolát feldolgozásához szükséges energiát, és ez nagyobb növekedést eredményezett. A kutatók remélték, hogy ez a siker átültethető az élelmiszernövényekbe is, és az eredmények felülmúlták a várakozásokat.

Táplálkozási minőség

A Global Change Biology folyóiratban megjelent tanulmány kimutatta, hogy a módosított burgonyák 95°F (35°C) feletti hőmérsékleten is jól teljesítettek, és egy 2022. nyári, 4 napos, 100°F (38°C) hőhullám alatt is tovább növekedtek, míg a kontrollburgonyák a hőstressz jeleit mutatták, és növekedésük korlátozott volt.

„A tanulmány egy másik kulcsfontosságú eredménye az volt, hogy a fotoszintézis genetikai módosítása, amely ezt a terméshozam-növekedést eredményezte, nem befolyásolta a burgonya táplálkozási minőségét” – mondta Don Ort. „Az élelmiszer-biztonság nem csupán a megtermelhető kalóriák mennyiségéről szól, hanem figyelembe kell vennünk az élelmiszer minőségét is.”

További terepkísérletekre lesz szükség különböző környezetekben az eredmények megerősítéséhez. A burgonyával elért siker reményt ad arra, hogy hasonló fejlesztések más gumós növények, például a manióka esetében is elérhetők, ezek alapvető élelmiszerek a Szaharától délre fekvő Afrikában. A régió különösen ki van téve az éghajlatváltozás hatásainak, ezért nagy hasznát veheti az ellenállóbb növényeknek.

(Forrás: futurefarming.com)

Megosztás

További híreink

Hőhullámok idején 30%-os növekedést mutat a génmódosított burgonya

2025.01.12.

Az Illinois Egyetem kutatói olyan burgonyát fejlesztettek ki, amely ellenállóbb a globális felmelegedéssel szemben, és 30%-os növekedést mutat a gumótömegben hőhullámok idején. Ez arra utal, hogy a fotoszintézis javítása segíthet klímaálló növények előállításában, ígéretes megoldást kínálva a globális felmelegedés kihívásaira.

Számít az időzítés! 8 olyan kerti munka, amely kerülendő januárban

2025.01.12.

Januárban sok lelkes ember számára lehet csábító visszatérni a kertészkedéshez. Fontos azonban ellenállni a késztetésnek, ne ugorjunk rögtön fejest minden kerti teendőbe.

Egykor a szegények tápláléka volt, ma az egészségtudatos étrend sztárja

2025.01.12.

A csicsóka az utóbbi években egyre népszerűbbé vált a táplálkozástudomány és az életmódtudatos fogyasztók körében. Ez a gyökérgumó nemcsak gazdag tápanyagokban, hanem különleges élettani előnyei miatt is érdemes helyet kapnia az étrendünkben.

Apró zöldek, nagy előnyök: a csírák és a mikrozöldségek a tél csodái

2025.01.12.

Ahogy beköszönt a tél, és a friss termények egyre ritkábbá válnak, a csírák és a mikrozöldségek táplálkozási erőművekként lépnek elő, élettel telítve étrendünket.

Élesztőt használva meghosszabbítható a bogyós gyümölcsök élettartama

2025.01.12.

Egy Chilében született kezdeményezés, amelyet az El Instituto de Investigaciones Agropecuarias (INIA) La Cruz kutatói vezettek a Santiagói Egyetem együttműködésével, célja a gyümölcsök eltarthatóságának meghosszabbítása és a betakarítás utáni veszteségek csökkentése élesztő felhasználásával.

Néhány ínycsiklandó ajánlat a gigantikus paradicsomválasztékból

2025.01.12.

Napjainkban igazán nem panaszkodhatunk a terményfajták beszerzési lehetőségeire, hiszen nemcsak az erre szakosodott boltokban, kertészetekben, de az élelmiszer- és barkácsáruházakban is óriási a kínálat szaporítóanyagokból.

Partnerhírek
Partner

Értékesítő szaktanácsadókat keres az AGRO.bio – azonnali munkakezdés

2025.01.09.

Az AGRO.bio Hungary Kft. több mint 23 éve a talajbaktériumok és mikrobiológiai termékek piacának meghatározó szereplője. Elkötelezett a fenntartható mezőgazdaság mellett, működő megoldásokkal segítve a gazdálkodókat a természetes, hatékony és hosszú távon is fenntartható gyakorlatok megvalósításában. Küldetésük, hogy visszaadjuk az életet a termőföldnek, miközben stabil közösséget építenek, amelyben munkatársaikra hosszú távon számítanak. Családias csapatuk bővítéséhez keresnek azonnali munkakezdéssel 2 fő értékesítési szaktanácsadót.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
Power DUO PD10 villanypásztor készülék

Power DUO PD10 villanypásztor készülék

Keressenek az ár miatt!

Magro.hu Piactér

Több mint 3.200 hirdetés 150 kategóriában!

Megnézem a hirdetéseket
Hirdetésfeladás