A technológiai fejlődés jelentős változásokat hoz a kertészeti ágazatban. Egyre nagyobb mértékben vehetik át a szedő- és vágó­robotok a munkaigényes folyamatokat az emberektől, ezáltal a mesterséges intelligenciának (MI, AI) köszönhetően a termelők sokkal hatékonyabban és fenntarthatóbban dolgozhatnak. A hollandiai Amszterdamban június 11. és 13. között megrendezett GreenTech kiállításon már több robotozált fejlesztést is bemutattak.

A mesterséges intelligenciát használva automatikusan szabályozható az üvegházon belüli hőmérséklet, fénymennyiség és vízfelhasználás - írta a Magyar Mezőgazdaság. Az autók vagy repülőgépek robotpilótájához hasonlóan a gépi rendszer sok feladatot levesz a kertész válláról átlagos termesztési körülmények között, de persze a váratlan helyzetekben a termelőnek, az embernek kell átvennie az irányítást - fogalmaztak.

Sokan voltak kíváncsiak a Hollandiában tartott kertészeti kiállítás fejlesztéseire - Fotó: GreenTech FB
Sokan voltak kíváncsiak a Hollandiában tartott kertészeti kiállítás fejlesztéseire - Fotó: GreenTech FB

A magas energiaárakat és a termelőüzem adottságait figyelembe véve az AI segít kiszámítani, hogy mi a leggazdaságosabb, leghatékonyabb fűtési mód és fűtési időszak a kertészeknél. Az emberi tudás és az emberi képességek azonban továbbra is kulcsfontosságúak, hogy kellő és megfelelő információkkal láthassák el a mesterséges intelligenciát. 

A kertészet számára kifejlesztettek egy úgynevezett digitális asszisztenst is, amely a ChatGPT-hez hasonlóan működik. Kérdést lehet hozzá intézni, de akár például egy megbarnult levelű növényről készült fotó is mutatható neki. Az asszisztens felismeri, hogy melyik növényről van szó, azonosítja a kór- vagy kárképet, és azonnal megoldást kínál rá.

A robotika is sok előnyt hoz

A robotika szintén támasza lehet a kertészeknek. A rendkívül intenzív és munkaerőigényes oltás gyorsabban és hatékonyabban végezhető robotokkal. Az üvegházépítésben is világelső holland cégek pedig a csapadékszegény területeken – például Észak-Afrikában vagy a Közel-Keleten – is megoldást kínálnak arra, hogy helyben, fenntartható módon termesztett zöldségekhez és gyümölcsökhöz jusson a lakosság - írta a cikk.

Itt egy hosszabb videó a tavalyi programról:

További híreink

Elnézték a tudósok: mégsem a glifozát a hibás?

2024.08.20.

A német Tübingeni Egyetem kutatói szerint az európai folyókban fellelhető glifozát nem a növényvédő szerekből, hanem bizonyos tisztítószerekből származik.

Érdemes figyelni, mert megváltozott a baromfi-szállítólevél adattartalma

2024.08.19.

Az új baromfi állatjóléti támogatások megjelenésével szükségessé vált az állatok és a keltetésre szánt tojások szállítása során kötelezően használandó BIR szállítólevél adattartalmának bővítése.

Nagyjából 31 milliárd forintnyi EU-támogatás érkezik a fagykárok után

2024.08.19.

Az Európai Bizottság nagyjából 31 milliárd forintnyi támogatási összeg felszabadítását javasolja a mezőgazdasági tartalékból több közép-európai ország gyümölcs-, zöldség- és borágazatában dolgozó mezőgazdasági termelők támogatására.

Fontos dokumentumfilm készült a Tisza-tó szabályairól

2024.08.19.

A Tisza-tó élővilágának és fenntarthatóságának megóvása érdekében elkészült a “Tisza-tó írott és íratlan szabályok” című dokumentumfilm.

5 érdekes tény a menyétről

2024.08.18.

A menyétek kicsi, ám annál ügyesebb ragadozók, amelyek számos érdekességgel bírnak. Az átlagember keveset tud róluk, így összegyűjtöttünk néhány izgalmas tényt velük kapcsolatban.

Kétszeres bírság és szégyenlista várja azokat, akik trükköznek

2024.08.18.

Az egyszerűsített foglalkoztatás egyre népszerűbb, és júliusban már 350 ezer ember dolgozott ilyen formában. Ez a foglalkoztatási mód nemcsak egyszerű és kedvezményes adózási feltételekkel jár, de komoly kockázatot is rejt magában, ha a munkáltató elmulasztja bejelenteni az alkalmi munkavállalókat – figyelmeztetett a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV).

Partnerhírek
Partner

A malmok által is keresett őszi búzát termesztene? Ne keressen tovább, válassza az Isterra kiváló minőséget adó fajtáit!

2024.08.16.

Az Isterra kínálatában megtalálhatóak azok a fajták, melyek a nagy termések mellé kiváló minőséget is adnak. Nem véletlen, hogy az elmúlt években több magyarországi malom is szívesen vásárolja a Basilio és a Frenetic fajtáink végtermékét.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Jász-Nagykun-Szolnok, Tiszaföldvár

Köckerling Ultima 600

Hitelesített telefonszám

12 500 000 HUF

+ áfa
Jász-Nagykun-Szolnok, Tiszaföldvár

Gregoire Besson RB 47 414 170 L100

Hitelesített telefonszám

2 490 000 HUF

+ áfa

Magro.hu Piactér

Több mint 3.000 hirdetés 67 kategóriában!

Megnézem a hirdetéseket
Hirdetésfeladás