Homár, libamáj vagy szarvasgomba társaságában tálalják a „szegény ember burgonyáját”
A csicsóka Észak-Amerikából került Európába. Olyan mint a burgonya, de mégsem egészen… Főleg mert a napraforgó rokona, hasonlítanak is egymásra, de a csicsókának a gumóját használjuk. Számos élelmezési felhasználása ismert, és gyógyhatása is jelentős. A szegény ember burgonyájának is nevezték: egész télen élelemmel látta el azt, akinek a kertjében elszaporodott. Most érdemes ültetni!
A sommás kategorizálásnak némileg ellentmond, hogy ezt a nálunk alig ismert gumós zöldséget a nagyvilág elegáns éttermeiben gyakran homár, libamáj, szarvasgomba és más drága ételek társaságában tálalják.
Nyersen is ízletes
A burgonyától eltérően a gumója fagyálló, ezért ősszel nem kell felszedni, nem kell a tárolásával foglalkozni. Sőt, nem is szabad, mert a felszedett gumók nagyon hamar, napok alatt megfonnyadnak, és felhasználhatatlanná válnak – figyelmeztet a magyarmezogazdasag írása.
Hirdetés
Ezért mindig csak annyit kell felszedni belőle, amennyit elfogyasztunk pár nap alatt. A burgonyával való összevetésben még érdemes kiemelni, mint különbséget, hogy a csicsóka nyersen is ehető, és ízletes.
Szinte minden kertben megél
A növény szára (azonos talajviszonyok között) a napraforgóénál vékonyabb és magasabb, akár 3 méter magasra is megnő. Hazánk éghajlatán a késői virágzás miatt a magok már nem tudnak kifejlődni. Így magról nem tudunk csicsókát szaporítani. Levele, virága igen hasonló a napraforgóéhoz, csak kisebbek annál.
A gumói megvastagodott szárképletek, nem közvetlenül a tövön, hanem az 5–20 cm hosszú gyökérrészen találhatók, ezért nagyobb területen helyezkednek el a föld alatt. Héjuk színe lehet fehér vagy sárga, a gumók húsa hófehér. Felszínük barázdált, emiatt nehezen tisztítható.
Megéri kiskertekben ültetni, mert biztos a termés, nincsenek növényvédelmi problémái. Szereti a laza szerkezetű, levegős talajokat, a pangó vizet viszont nem viseli el. A gumókat tavasszal és ősszel is lehet ültetni.
Sokféleképp elkészíthető
A burgonyához hasonlóan párolva, főzve, sütve használhatjuk fel. A gumó nyersen dióhoz hasonló ízű. Nem kell hámozni, elég folyóvízben, kefével megtisztítani a földtől. A zöldségekhez hasonlóan párolhatjuk, palacsintatésztában süthető, salátákba reszelve kitűnő ízt ad. Édeskés ízét ízesítéssel, sózással tompíthatjuk, de ugyanez a nyers salátákban még előnyt is jelenthet. A nyers salátákhoz utoljára adjuk a lereszelt csicsókát, így érik kellően össze az íze.
Cukorbetegeknek (is) ajánlott
Gyógyhatása régóta ismert, hiszen a csicsóka gumóban levő poliszacharidok (inulin, levulin) megkülönböztetett figyelmet érdemelnek, ezek zöme ugyanis gyümölcscukorrá alakul. Az inulin vízben nem oldódó, nagyméretű rost, poliszacharid.
Az inulint csak a vastagbél baktériumflórája képes részben feldolgozni, emiatt is étvágycsökkentő és hashajtó hatású, de egyeseknél felfúvódást is okozhat.
Különösen elhízásnál és cukorbetegségnél ajánlják, valamint a bélflóra regenerálásához, de ezen túlmenően is széles körű gyógyhatást tulajdonítanak neki. A csicsókát kozmetikai készítményekben is alkalmazzák.
Néhány recept csicsókából:
Csicsókafőzelék
A megtisztított, feldarabolt csicsókát kockára vágott vöröshagymával egy evőkanál olajban megpároljuk, majd vízzel felengedve, fűszerekkel ízesítve, puhára főzzük. Rántással besűrítve, tejföllel gazdagítva, finomra vágott petrezselyem zöldjével díszítve tálaljuk. Fűszerként a són kívül bors, vagy borsikafű, gyömbér, szerecsendió, esetleg tárkony ajánlható.
Csicsókasaláta főzve vagy nyersen
A megmosott csicsókát megfőzzük, karikára vágjuk. Vöröshagymát karikára szelünk, majd citromos, sós, cukros páclevet öntünk rá. 2-3 órányi állás után fogyaszthatjuk. Főzés nélkül is elkészíthetjük hasonlóképpen.
Rakott csicsóka
A megfőzött csicsókát karikára szeljük, és tűzálló tálba egy sort rétegezünk belőle. Erre füstölt kolbászt, ismét csicsókát, majd keményre főtt tojáskarikákat helyezünk. A rétegezést addig ismételjük, amíg a tál megtelik (közben enyhen megsózzuk). Ekkor tejföllel leöntjük, és sütőben pirosra sutjuk.
Csicsókalepény
60 dkg gumót megfőzőnk kb. 20-25 perc alatt, áttörjük, liszttel es két tojással összekeverjük, sózzuk, borsozzuk, majd nagy kanállal forró olajban kiszaggatjuk. Csirkehússal és kelbimbóval a legízletesebb.
Témák a cikkben
Kapcsolódó cikkek
Hirdetés
További híreink
Legújabb hirdetések
Hirdetés
Hirdetés
Baromfi Mintatelep és Látogatóközpont: az Agrofeed új mérföldköve a fenntartható állattenyésztésben
Az Agrofeed Kft. nagy hangsúlyt fektet olyan mintatelepek létrehozására, amelyeken az elvégzett etetési tesztek tapasztalatai alapján hatékonyabb takarmányt tud a partnerei számára ajánlani.
Útmutató a talajmintavételhez, mésztrágyázáshoz és a meszezéshez
Most, a tavaszi vetések betakarítása és az őszi vetések befejezése után ráérősen foglalkozhatunk két, a növénytermesztés hatékonyságát megalapozó, mégis méltatlanul elhanyagolt kérdéssel, illetve azok gyakorlati megvalósíthatóságával. Az egyik a talajmintavétel, a másik a mésztrágyázás és meszezés kérdésköre.
Hirdetés
Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!
MédiaajánlatAMG Pro-tech mikrogranulált talajkondicionáló készítmény (10kg)
12 940 HUF / zacskó
+ áfaTöbb mint 3.100 hirdetés 91 kategóriában!
Megnézem a hirdetéseketHirdetés
Hirdetés
Hirdetés