Hirdetés
A hosszú nyár miatt finom pontyok kerülnek az asztalra
Szép, hosszú nyár volt az idei. Ez nem csak a növénytermesztésben, hanem az akvakultúrában tevékenykedőknek is jól jött. Szépen fejlődtek idén a pontyok a tavakban, így első osztályú hús kerülhet a karácsonyi asztalokra.
Idén minden jól alakult a haltenyésztők szempontjából. A hosszú, meleg időben szépen tudtak fejlődni a halak a tavakban. Az is tovább egyszerűsítette a haltenyésztők dolgát, hogy olcsó volt a takarmány, így többet tudtak etetni a gazdaságok, intenzívebben nőttek az uszonyosok. Ennek köszönhetően hosszú évek óta nem látott minőségű pontyok kerülnek a boltokba az ünnepek előtt.
Az agrotrend.hu információi szerint a fent leírtak elsősorban a pontyokra érvényesek, a ragadozó halak nem tudtak ilyen szépen fejlődni idén. A nagy meleget ugyanis nem viselte jól a süllőállomány, a harcsák iránt pedig akkora a kereslet, hogy a halgazdaságok nem tudják kiszolgálni a felvásárlókat. Sőt, osztrák és német felvásárlók is Magyarországra járnak süllőt vásárolni, ugyanis náluk akkora hiány van a ragadozóból, hogy kilónként még a 15 eurós árat sem sokallják érte.
Hirdetés
A hazai haltenyészetek ki tudják szolgálni a magyarok igényeit, kizárólag a különlegesebb halfélékből szorulunk importra. Az árakban a ponty esetében nem várható változás, egyedül a ragadozó halak esetében várható drágulás, köszönhetően a csökkenő kínálatnak.
Az árak stagnálása a termelők oldaláról nézve nem túl kedvező, maximum annyiból jó, hogy így évről-évre több halat fogyasztanak az emberek az ünnepek alatt. Az elmúlt években ugyanis néhány százalékkal emelkedett a hazai halfogyasztás: egy főre ma 3,5 kiló hal jut. A lakosság 8,2 százaléka azonban soha, közel 11,1 százaléka pedig évente csupán egyszer eszik halat vagy halból készült ételt.
Kapcsolódó cikkek
Hirdetés
További híreink
Legújabb hirdetések
Hirdetés
Hirdetés
Útmutató a talajmintavételhez, mésztrágyázáshoz és a meszezéshez
Most, a tavaszi vetések betakarítása és az őszi vetések befejezése után ráérősen foglalkozhatunk két, a növénytermesztés hatékonyságát megalapozó, mégis méltatlanul elhanyagolt kérdéssel, illetve azok gyakorlati megvalósíthatóságával. Az egyik a talajmintavétel, a másik a mésztrágyázás és meszezés kérdésköre.
Toxinos kukorica és alacsony fehérjetartalmú búza – mit hoz a jövő?
Az idei év kihívásai a mezőgazdaságban nemcsak a mennyiségi termésadatokban, hanem a minőségben is megmutatkoztak. A búza fehérjetartalma és a kukorica toxinfertőzöttsége jelentős kérdéseket vet fel a következő szezonra nézve. Párkányi Gábor, a Mertcontrol ügyvezető igazgatója részletesen bemutatja az idei termés minőségét és a jövőbeni kilátásokat.
Hirdetés
Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!
MédiaajánlatTöbb mint 3.000 hirdetés 85 kategóriában!
Megnézem a hirdetéseketHirdetés
Hirdetés
Hirdetés