A fejes káposzta az egyik legsokoldalúbb zöldségféle, hiszen ehetjük édesen, sósan, savanyítva, az ízlésünkön múlik. Korábban az ára is csábító lehetett, hiszen – egészen idáig – az olcsóbb alapanyagok közé tartozott. Arról nem is beszélve, hogy az ikonikus töltött káposzta sokak kedvenc ételének számít. Az áremelkedések azonban ezt a zöldséget sem kerülték el, de még mindig megfizethetőnek számít.

Az EU-ban a meghatározó élelmiszerek közé tartozik a káposzta, ezt jól alátámasztja az, hogy évente átlagosan 3,6-3,7 millió tonnát takarítanak be belőle. Ugyanakkor a számok a káposzta esetében sem alakultak a legjobban – írja az AKI.

Hazánk fejes- és vöröskáposzta-külkereskedelmi egyenlege negatív volt 2021-ben, a beszállított mennyiség 6,92 ezer tonnát ért el, míg a külpiacokra 2,24 ezer tonna került (Fotó: Pixabay)

Az évtized legkisebb mennyisége

A KSH adataiból kiderült, hogy Magyarországon fejes káposztából az elmúlt évtized legkisebb mennyisége, 37,2 ezer tonna termett 2021-ben. Hazánk fejes- és vöröskáposzta-külkereskedelmi egyenlege negatív volt 2021-ben, a beszállított mennyiség 6,92 ezer tonnát ért el, míg a külpiacokra 2,24 ezer tonna került. Az idei év első fél évében az import 38 százalékkal 2,91 ezer tonnára csökkent az elmúlt év azonos időszakához képest. A behozatal is vegyes számokat mutat, így alakult az alábbi országokban:

Németországból 31 százalékkal 1,79 ezer tonnára,

Hollandiából 40 százalékkal 431,8 tonnára,

Spanyolországból 75 százalékkal 152,7 tonnára csökkent,

ugyanakkor Lengyelországból 9 százalékkal 352,1 tonnára nőtt a behozatal.

Az export 1 százalékkal mérséklődött, 1,97 ezer tonnát tett ki, ennek jelentős hányada a skandináv államokba (Finnország, Norvégia, Svédország) irányult.

58 százalék! A káposztát sem kerülte el a drágulás

Az AKI PÁIR adatai szerint a Budapesti Nagybani Piacon a 12. héten került a piacra a primőr, fehér fejes káposzta a tavalyinál 58 százalékkal magasabb áron. Ez 650 forint/kilogrammos kezdőárat jelentett, ami az akkor még kapható 2021. évi betakarítású termék áránál (130 forint/kilogramm) lényegesen magasabbnak bizonyult. A primőr, fehér fejes káposzta ára 7 százalékkal 284 forint/kilogrammra emelkedett a 16-24. héten az egy évvel korábbihoz képest. A drágulás itt még nem állt meg, a primőr kifutása után a szabadföldi, fehér fejes káposzta ára 44 százalékkal 258 forintra nőtt kilogrammonként a 26-37. héten az előző év azonos periódusához viszonyítva.

A primőr, vörös káposzta az előző évhez képest két héttel később, a 22. héten jelent meg a kínálatban, a piacra lépési ára pedig 400 forint/kilogramm volt, és akkor belföldi tárolási termék már nem volt jelen a kínálatban. A primőr, vörös káposzta ára 4 százalékkal 380 forint/kilogrammra emelkedett a 22-24. héten az egy évvel korábbihoz képest. A primőr kifutása után a szabadföldi vörös káposzta ára 19 százalékkal 254 forintra nőtt kilogrammonként a 26-37. héten az előző év azonos periódusához mérten.

A káposztatermelés nem leányálom

Tavaly egy ócsai termelő elmondta az Agrárszektornak, hogy ha valaki nem tudja öntözni a területét, akkor nem fog tudni érvényesülni. A gazda már akkor kiemelte: nagyon magasak a rezsiárak, és sokszor váratlanok az emelések is. Az árakat a termelők nem mindig tudták feltolni – és ekkor még híre-hamva nem volt a háborúnak és az extrém aszálynak.

Ennyit kell fizetnünk, ha káposztát szeretnénk enni

A káposzta mindig is az elérhetőbb, megfizethetőbb zöldségek közé tartozott, ráadásul sokféleképpen is felhasználható a konyhában. Mostanra azonban elmúltak azok az idők, mikor „fillérekért” juthatunk hozzá a káposztához. Egy kilogramm 450 és 500 forint között mozog, de 540 forintért is találhatunk. Ha pedig savanyú káposztát szeretnénk majszolgatni, akkor kilójáért 600 és 100 0 forint között kell fizetnünk.

(Forrás: agrarszektor.hu)

Megosztás

Kapcsolódó cikkek

További híreink

Módosul a tenyészbika tenyésztésbe állítását segítő de minimis támogatás

2024.07.06.

Változnak a szabályok, módosul a tenyészbika tenyésztésbe állítását segítő de minimis támogatás.

Modern feudalizmust hozhat az agráradatok kezelése? 

2024.07.06.

A modernizálódó mezőgazdaságban új ágazatként jelentek meg a precíziós gazdálkodásra és az ennek kiszolgálására létrehozott eszköz- és programrendszerek.

Takács András Péter beszélt a növényvédelem aktuális témáiról

2024.07.06.

Takács András Péter beszélt a növényvédelem aktuális témáiról és a keszthelyi Georgikon Campus tevékenységéről.

Válaszok kellenek arról, hol tart a magyar agrárdigitalizáció

2024.07.05.

Tanulmány készül annak érdekében, hogy az Európai Unió tagállamai pontosabban lássák, hol tart a mezőgazdaság digitalizációja

Sürgősen változtatni kell a magyar mezőgazdaság vízellátásán

2024.07.05.

A jóval a rendszerváltás előtt megépült keleti és nyugati főcsatornán kívül nem nagyon fejlődött az infrastruktúra, pedig az ország bővelkedik felszíni vizekben.

Új eszközök és büntetések segítenek a gazdáknak a termőföld felvásárlókkal szemben

2024.07.05.

Javul a termelők helyzete, mert új eszközök és büntetések segítenek a gazdáknak a termőföld felvásárlókkal szemben.

Partnerhírek
Partner

Az LG repcehibridek a magyar körülmények között a lehető legmagasabb termést produkálják

2024.07.01.

Európa első számú repcehibridjével, az LG Ambassadorral, valamint egy új, ígéretes hibriddel, az LG Armadaval készül az új szezonra a Limagrain Hungária Kft. Szijártó Bálintot, a vállalat cégvezetőjét a Magro.hu kérdezte, aki többek között arról is beszélt, hogyan látja a repcetermesztés jövőjét Magyarországon.

Partner

Minden, amit a gyümölcsösök lombtrágyázásáról tudni kell - fókuszban az alma

2024.07.01.

A gyümölcsösökben az új trágyázási időszak mindig ősszel és kora tavasszal, a talajon keresztüli fenntartó trágyázással indul. Később, a nyár folyamán viszont kulcsszerephez jut a lombon keresztüli tápanyag-utánpótlás. Bár a gyümölcsösök fenntartó trágyázásához sem nélkülözhetők a talajvizsgálatok, de a termő gyümölcsösök esetén döntő jelentőségű a lombanalízis, amit rendszeresen el kell elvégezni. Az árutermő ültetvények költségtényezői között a tápelem-analízis nem olyan jelentős tétel, amit érdemes lenne megspórolni, különös tekintettel az így nyerhető tápláltsági állapotra. Az információ értékét, használhatóságát növeli, ha a mintavétel időben és szakszerűen történik, valamint az évenkénti mintaterek következetesen azonosak, sőt a talaj- és levélmintavételi egységek egymással beazonosíthatók, fedik egymást.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
Solis 50 RX kabinos 12fokozat
Bács-Kiskun, Kecskemét

Solis 50 RX kabinos 12fokozat

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!
Kiemelt
Goldoni S 80 plus fülkés traktor
Bács-Kiskun, Kecskemét

Goldoni S 80 plus fülkés traktor

Hitelesített telefonszám

12 000 000 HUF

+ áfa
Hirdetésfeladás