A póklábak lágyan, ennek ellenére szilárdan képesek megfogni nagy, finom és szabálytalan alakú tárgyakat anélkül, hogy eltörnék őket. Ezért használták fel a tudósok egy döglött farkaspók lábait. A póklábakban nincsen izom, ehelyett hidraulikus nyomással mozognak, szükség esetén egy speciális kis kamra húzódik össze, testfolyadékot küldve a lábakba, ezzel megnyújtva azokat. Ebbe a kamrába szúrtak egy tűt, amelynek a hegyét szuperragasztóval lezárták. Ezután fecskendőn keresztül pici levegőt nyomtak be, és ez már aktiválta a pók lábait. Még a kísérletezőket is meglepte elképzelésük sikere.

Szóösszetételek előtagjalént a „nekro” a halottakra utal, így viszonylag könnyű a nekrobotika szó értelmezése is. A Rice Egyetem gépészmérnök-hallgatójának különös ötletéről többek között a Science Alert számolt be az Advanced Science folyóiratban megjelent tanulmány alapján - írt róla a HVG.

A póklábak lágyan, ennek ellenére szilárdan képesek megfogni nagy, finom és szabálytalan alakú tárgyakat anélkül, hogy eltörnék őket. A kutatók a farkaspók lábait használták fel robotkarok építésére - képünk illusztráció

Folyosón született a robotpók ötlete

Amikor Faye Yap meglátott egy döglött pókot a folyosón, azon kezdett el gondolkozni, hogyan alakíthatná át robotikai alkatrészé. A póklábak lágyan, ennek ellenére szilárdan képesek megfogni nagy, finom és szabálytalan alakú tárgyakat anélkül, hogy eltörnék őket - írták.

Ezért használták fel Yap és kollegái egy döglött farkaspók lábait. A póklábakban nincsen izom, ehelyett hidraulikus nyomással mozognak. Szükség esetén egy különleges kis kamra húzódik össze, testfolyadékot küldve a lábakba, ezzel megnyújtva azokat. Ebbe a kamrába szúrtak egy tűt, amelynek a hegyét szuperragasztóval lezárták. Ezután fecskendőn keresztül pici levegőt nyomtak be, és ez már aktiválta a pók lábait. Még a kísérletezőket is meglepte elképzelésük sikere.

Így működik a felfedezés

Ezután bemutatták egy döglött pók használatát kényes tárgyak és elektronikai eszközök felszedésére. Azt is kimutatták, hogy a pók elbírja egy másik, körülbelül azonos méretű pók súlyát. Összességében ügyesen tudtak mikromanipulációkat végezni, beleértve mikroelektronikai eszközök megfogását - számoltak be róla.

Hulladékcsökkentés méhviasszal

A pókok biológiailag is lebomlanak, így robotalkatrészként való felhasználásuk csökkentené a robotikában keletkező hulladék mennyiségét. Másfelől épp ez a lebomlás jelent némi hátrányt: az elpusztult pókból készült fogó két nap vagy 1000 nyitási és zárási ciklus után kopni kezd. A kutatók ezután méhviasszal vonták be a farkaspókot, és azt találták, hogy tömegének elvesztése 10 nap alatt 17-szer kisebb volt, mint a bevonat nélküli póké, ami azt jelenti, hogy több vizet tart vissza, így a hidraulikus rendszere is tovább működhet - írták.

A felfedezésről videófelvételt is készítettek, itt látható:

https://www.youtube.com/watch?v=1JOS6hMHIUM
Robotpók fejlesztés

Megosztás

Kapcsolódó cikkek

További híreink

Vége az aszálynak, itt vannak a belvizek

2024.09.16.

A kiadós, országos csapadék hatására véget ért a hosszú aszály, a talaj alaposan megázott. Az őszi káposztarepce kezdeti fejlődéséhez így optimálissá váltak a körülmények. Holnap már csak elszórtan várható csapadék, szerdától pedig szárazra fordul az idő.

Elérte Magyarországot az árhullám, mutatjuk a legveszélyeztetettebb területeket

2024.09.16.

Elérte a Szigetközt az árhullám. A Lajtán Mosonmagyaróvárnál ma hajnalban a legmagasabb, III. fokú árvízvédelmi készültséget kellett elrendelni az állami védvonalakon. A vízügy Országos Műszaki Irányító Törzse folytatja a védelmi előkészületek koordinálást, szoros egyeztetésben a társszervezetekkel.

Három helyen is kiválogatták a legjobb fiatal szürkemarha bikákat

2024.09.16.

A Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság kollégái a Magyar Szürke Szarvasmarhát Tenyésztők Egyesülete tagjaival elvégezték a fiatal szürke szarvasmarha bikák válogatását a bugacpusztaházi, az izsáki, valamint a kunszentmiklósi állattartó telepeken.

Partner

Vadkerítések évtizedekre kivitelezve - szakértelemmel és megfelelő gépparkkal

2024.09.16.

Két év teljeskörű garancia, profi kivitelezés, minőségi alapanyagok, előzetes konzultáció, gyors, megbízható munka. Többek között ezekről számolnak be a Cont-Eco Kft. megrendelői, partnerei, akik sok esetben már évtizedek óta üzleti kapcsolatot ápolnak a vadkerítéseiről és villanypásztor-rendszereiről ismert szombathelyi vállalattal.

Ötvenkét őszi búza fajtát és 15 repcehibridet vizsgáltak a GOSZ-VSZT-NAK országos tesztjein

2024.09.16.

Összesen 52 őszi búza fajtát és 15 repcehibridet vizsgáltak a GOSZ-VSZT-NAK országos tesztjein.

Szél- és csapadékrekordot is hozott a hétvége

2024.09.16.

A hétvégén új országos széllökés és csapadék napi rekordok születtek: Kab-hegyen 118,8 km/h szélsebességet, Bakonybélben pedig 87,4 mm csapadékot mértek.

Partnerhírek
Partner

Vadkerítések évtizedekre kivitelezve - szakértelemmel és megfelelő gépparkkal

2024.09.16.

Két év teljeskörű garancia, profi kivitelezés, minőségi alapanyagok, előzetes konzultáció, gyors, megbízható munka. Többek között ezekről számolnak be a Cont-Eco Kft. megrendelői, partnerei, akik sok esetben már évtizedek óta üzleti kapcsolatot ápolnak a vadkerítéseiről és villanypásztor-rendszereiről ismert szombathelyi vállalattal.

Partner

Acélcsarnok-építés? Most dupla pályázati segítséget is kaphatnak az állattartók

2024.09.13.

Újra mezőgazdasági célú pályázatok nyílnak 2024 őszén, amelyek ez alkalommal az állattartó gazdaságok versenyképességének fokozását célozzák a termeléshez szükséges eszközök korszerűsítésének vagy éppen építési beruházás finanszírozásával. Az agrárszíntéren igen elterjedt acélcsarnokok utóbbihoz kínálnak, vállalkozásra szabott épületkonstrukciókat. Nézzük a modern acélcsarnokok előnyeit!

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
Solis 20 szervós kis traktor
Bács-Kiskun, Kecskemét

Solis 20 szervós kis traktor

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!

Magro.hu Piactér

Több mint 2.900 hirdetés 71 kategóriában!

Megnézem a hirdetéseket
Hirdetésfeladás