A humuszanyagoknak, ezen belül a huminsavaknak, mint talajalkotóknak fontos szerepéről számos tankönyv, szakkönyv és tanulmány nyújt leírást. Humusz nélkül terméketlennek, míg 3-4% humusztartalommal jó termékenységűnek mondható a talaj, mivel ennek bomlása biztosítja - többek között - a növények folyamatos nitrogén-utánpótlását. A talaj használata során a humuszanyagok mennyisége folyamatosan csökken, ennek eredményeként csökken a nitrogénszolgáltató képesség, a kation adszorpciós képesség és ezzel a talaj környezetvédelmi pufferoló hatása is. Sajnálatos módón hazai viszonylatban a talajok humusztartalma, alig 1%, ami koránt sem elegendő.

A HuminForce talajkodicionáló készítmény erre a problémára kínál megoldást. Magas (50%) humusztartalmának köszönhetően, nagyban segíti a tápanyagok felvételét és raktározását, és segíti a talaj regenerálódását.

Hazánk egyik legnagyobb problémája a talaj savanyodása. Mivel a műtrágyák ammónium-szulfátban és szuperfoszforban gazdagok, növelik a talaj hidrogénion-tartalmát, ami savanyú kémhatást eredményez. Ilyen közegben a növények számára felvehetetlenek lesznek egyes tápanyagok (pl. kalcium) míg más toxikus elemek (alumínium) mobilizálódnak. Így jelentősen erodálódik a talaj szerkezete, aminek köszönhetően, más hasznos mikro-és makró elemek kötötté, felvehetetlenné vállnak.

A HuminForce segítségével képesek vagyunk stimulálni a talaj pH pufferelását. A huminsavak ioncserélő képessége és redox kapacitása folytán extrém savas, illetve lúgos körülményeket is képes pufferálni, tehát szélsőséges kémhatás esetén is semlegesíti a talaj pH-t. A humusz oxigén szállító hatása a növény egész anyagcseréjét segíti. A huminsav természetes antivirális és antibakteriális hatású és ennek köszönhetően, ellenállóbb lesz az őt érő negatív külső hatásokkal szemben.

A HuminForce talajkondicionáló magas (50%) humusztartalmának köszönhetően, nagyban segíti a tápanyagok felvételét, raktározását, és a talaj regenerálódását.

A talajképződés egyik legfontosabb eleme a szerves anyag, mely legnagyobb mértékben befolyásolja a termőképességet. A nitrogén, például, a talaj széntartalmához mérten 1/10-ed arányban épül be.

  HuminForce beltartalom  
  Termékösszetétel:  
  szárazanyag tartalom (m/m%) 75
  szerves anyag tartalom (m/m%) sz.a. 60
  huminsav tartalom (m/m%) sz.a. 50
  K2O tartalom (m/m%) sz.a. 0,05
  K2O tartalom (m/m%) sz.a. 0,06
  Ca tartalom (m/m%) sz.a. 2
  Mg tartalom (m/m%) sz.a. 0,3
  S tartalom (m/m%) sz.a. 2,5
  Fe tartalom (m/m%) sz.a. 0,6 0,6
  Mn tartalom (m/m%) sz.a. 0,01 0,01

A HuminForce 60% szerves anyag és  35% aktív szén tartalmával, képes a talajéletet fellendíteni. Folyamatos használata mellett a műtrágyaadagok csökkenthetőek vagy akár el is hagyhatóak. 100%-ig természetes készítmény révén, teljesen beépül a környezetbe, nem hagy nyomot maga után. Mobilizálja a talajban lekötődött makro- és mikroelemeket, így megfelelő arányú, elegendő mennyiségű tápanyagot biztosít a növény számára. A jobb tápanyag-ellátottság és a nagyobb zöldtömeg következtében növekszik a növény vitalitása, ezzel szárazság- és stressz tűrő képessége, továbbá egyes kórokozókkal szembeni ellenálló képessége is fokozódik.

A HuminForce granulált formájának köszönhetően, könnyen kezelhető és kijuttatható. Felhasználható alap, starter műtrágyaként, de akár állománykezelésben kultivátorral is.

Amennyiben a HuminForce talajkondicionálót alkalmazzuk, a talajélet javítása mellett intenzíven és gazdaságosan tudunk termelni, hiszen az egészséges talaj, egészséges termést eredményez.

Tánczos István
Bödör Bence
Alpha-Vet Kft. AlphaPlant ágazat

(x)

További híreink

Válaszok kellenek arról, hol tart a magyar agrárdigitalizáció

2024.07.05.

Tanulmány készül annak érdekében, hogy az Európai Unió tagállamai pontosabban lássák, hol tart a mezőgazdaság digitalizációja

Sürgősen változtatni kell a magyar mezőgazdaság vízellátásán

2024.07.05.

A jóval a rendszerváltás előtt megépült keleti és nyugati főcsatornán kívül nem nagyon fejlődött az infrastruktúra, pedig az ország bővelkedik felszíni vizekben.

Új eszközök és büntetések segítenek a gazdáknak a termőföld felvásárlókkal szemben

2024.07.05.

Javul a termelők helyzete, mert új eszközök és büntetések segítenek a gazdáknak a termőföld felvásárlókkal szemben.

Nyáron is jönnek a támogatások és pályázatok hírei

2024.07.04.

Júniusban is több cikkünk szólt a támogatások és a pályázatok témáiról, ebben a hírösszefoglalóban pedig összegyűjtöttük a legfontosabb kapcsolódó anyagokat az elmúlt hónapból.

Tisztul Békés: 10 ezer tonnányi illegális hulladéktól szabadították meg a vármegyét

2024.07.04.

Összesen mintegy 10 millió kilogrammnyi, vagyis 10 ezer tonnányi elhagyott, jogellenesen elhelyezett hulladéktól szabadították meg tavaly Békés vármegyét, csaknem 400 bejelentést vizsgáltak ki.

Partner

A Corteva innovációi a hatékonyságra és fenntarthatóságra fókuszálnak

2024.07.04.

A magyarországi gazdálkodók 2024-es mezőgazdasági tevékenységét továbbra is befolyásolják az elmúlt évek nehézségei; a klímaváltozás és az aszályos időjárás, a szomszédos országban zajló háború és annak gazdasági hatásai, valamint a terményárak hektikus változása. A hatékonyság továbbra is központi szerepet játszik a gazdálkodásban, és a Corteva Agriscience nemzetközi mezőgazdasági kutató-fejlesztő vállalat olyan fenntartható megoldásokon dolgozik, amelyek segíthetnek a magyar gazdáknak a jövedelmezőség és a termelékenység javításában még egy ilyen kihívásokkal teli időszakban is.

Partnerhírek
Partner

Az LG repcehibridek a magyar körülmények között a lehető legmagasabb termést produkálják

2024.07.01.

Európa első számú repcehibridjével, az LG Ambassadorral, valamint egy új, ígéretes hibriddel, az LG Armadaval készül az új szezonra a Limagrain Hungária Kft. Szijártó Bálintot, a vállalat cégvezetőjét a Magro.hu kérdezte, aki többek között arról is beszélt, hogyan látja a repcetermesztés jövőjét Magyarországon.

Partner

Minden, amit a gyümölcsösök lombtrágyázásáról tudni kell - fókuszban az alma

2024.07.01.

A gyümölcsösökben az új trágyázási időszak mindig ősszel és kora tavasszal, a talajon keresztüli fenntartó trágyázással indul. Később, a nyár folyamán viszont kulcsszerephez jut a lombon keresztüli tápanyag-utánpótlás. Bár a gyümölcsösök fenntartó trágyázásához sem nélkülözhetők a talajvizsgálatok, de a termő gyümölcsösök esetén döntő jelentőségű a lombanalízis, amit rendszeresen el kell elvégezni. Az árutermő ültetvények költségtényezői között a tápelem-analízis nem olyan jelentős tétel, amit érdemes lenne megspórolni, különös tekintettel az így nyerhető tápláltsági állapotra. Az információ értékét, használhatóságát növeli, ha a mintavétel időben és szakszerűen történik, valamint az évenkénti mintaterek következetesen azonosak, sőt a talaj- és levélmintavételi egységek egymással beazonosíthatók, fedik egymást.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
Solis 50 RX kabinos 12fokozat
Bács-Kiskun, Kecskemét

Solis 50 RX kabinos 12fokozat

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!
Kiemelt
Goldoni S 80 plus fülkés traktor
Bács-Kiskun, Kecskemét

Goldoni S 80 plus fülkés traktor

Hitelesített telefonszám

12 000 000 HUF

+ áfa
Hirdetésfeladás