Hirdetés
Hűtsük vagy nem, hogyan lesz ízesebb a paradicsom?
Sok a vita a paradicsom helyes tárolásának tekintetében, amelyre általában két lehetőségünk adott: hűtőszekrényben vagy szobahőmérsékleten. A Göttingeni Egyetem kutatócsoportja megvizsgálta, hogy van-e különbség az érett paradicsom ízében különböző tárolási körülmények között, illetve a szállítás hosszától függően. A kutatások bebizonyították, hogy ezek nem olyan fontosak a paradicsom ízének tekintetében, sokkal inkább meghatározó a paradicsom fajtája.
Arra a kérdésre, hogy hogyan változik az érett paradicsom íze, aromája, ha a betakarítást követően a kereskedelmi láncon végighaladva hűtőszekrényben (7 Celsius fok) vagy szobahőmérsékleten (20 Celsius fok) tároljuk a Göttingeni Egyetem Növényi Termékek Minőségrészletének kutatói keresték a választ. Ehhez egy „érzékszervi panel” szakértelmére támaszkodtak, akik segítségével elemezték az új paradicsomtörzsek íz-tulajdonságait. A testület tapasztalt és képzett értékelőkből állt, akik érzékeik segítségével elemzik a termékek tulajdonságait, és az alapján értékelik. Ez a testület más tulajdonságok mellett megvizsgálta a paradicsom édességét, savasságát és szaftosságát. A betakarítást követő teljes szállítási folyamat figyelembevételével nem találtak számottevő ízbeli különbséget a két tárolási lehetőség között.
![](/public/agronews/an_article_inner/7059/39cfdfddef1858ea0948de4e732e1f82_1.jpeg)
Larissa Kanski, a tanulmány vezetőjének elmondása szerint főként a paradicsom fajtája befolyásolja az ízt, ezért új fajták kifejlesztése szolgál lehetőségként a paradicsomok ízminőségének javítására. Elke Pawelzik professzor hozzátette, minél rövidebb a tárolási idő, annál jobb az aroma, és az ehhez kapcsolódó tulajdonságok. A kutatás során pedig fény derült arra, hogy a betakarítást követően a teljes lánc figyelembevételével az érett paradicsom hűtőszekrényben való tárolása nincs hatással annak ízére.
Hirdetés
Forrás: Göttingeni Egyetem
Témák a cikkben
Kapcsolódó cikkek
Hirdetés
További híreink
Legújabb hirdetések
Hirdetés
Hirdetés
Az LG repcehibridek a magyar körülmények között a lehető legmagasabb termést produkálják
2024.07.01.Európa első számú repcehibridjével, az LG Ambassadorral, valamint egy új, ígéretes hibriddel, az LG Armadaval készül az új szezonra a Limagrain Hungária Kft. Szijártó Bálintot, a vállalat cégvezetőjét a Magro.hu kérdezte, aki többek között arról is beszélt, hogyan látja a repcetermesztés jövőjét Magyarországon.
Minden, amit a gyümölcsösök lombtrágyázásáról tudni kell - fókuszban az alma
2024.07.01.A gyümölcsösökben az új trágyázási időszak mindig ősszel és kora tavasszal, a talajon keresztüli fenntartó trágyázással indul. Később, a nyár folyamán viszont kulcsszerephez jut a lombon keresztüli tápanyag-utánpótlás. Bár a gyümölcsösök fenntartó trágyázásához sem nélkülözhetők a talajvizsgálatok, de a termő gyümölcsösök esetén döntő jelentőségű a lombanalízis, amit rendszeresen el kell elvégezni. Az árutermő ültetvények költségtényezői között a tápelem-analízis nem olyan jelentős tétel, amit érdemes lenne megspórolni, különös tekintettel az így nyerhető tápláltsági állapotra. Az információ értékét, használhatóságát növeli, ha a mintavétel időben és szakszerűen történik, valamint az évenkénti mintaterek következetesen azonosak, sőt a talaj- és levélmintavételi egységek egymással beazonosíthatók, fedik egymást.
Hirdetés
Hirdessen a Magro.hu oldalon!
Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!
MédiaajánlatMultiva DiscMaster 400H+ tárcsa, félig függesztett, acéllemez hengerrel
10 675 000 HUF
Multiva DiscMaster 400+ tárcsa, függesztett, csőpálcás hengerrel
7 400 000 HUF
Hirdetés
Hirdetés