A hűvösödő éjszakák mutatják, hogy rohamosan közeleg az ősz, hiába áltatnak még a nyári hőséget idéző nappalok. Az előrelátók már egy ideje folyamatosan rakják el a nyár ízeit az ínségesebb időszakokra. Egy-egy adag paradicsom, lecsó vagy savanyított cukkini befőzése közé érdemes beiktatni a fűszerek konzerválását is, mert még nem késtünk le semmiről.

Bár a szakértők úgy tartják, a fűszernövényeket akkor kell szüretelni, amikor még nem szöktek virágba, azért 1-2 virág még nem tesz kárt az aromában: a bolti szárított fűszerekhez képest még így is fényévekkel finomabb fűszereket kapunk. Úgyhogy nyugodtan kapjuk elő az ollót, és tegyük el a nyár ízeit, illatait!

  • A tartósítás egyik legjobb módja a szárítás
    Az egyik módszer a szárítás: a fűszernövényeket vagy kis csokrokba kötve fellógatjuk szellős, száraz, tűző naptól védett helyre, vagy egyszerűen tálcákra fektetjük, és időnként megforgatjuk, hogy mindenhol szépen kiszáradjanak. Esetleg langyos sütőben meggyorsíthatjuk a folyamatot. A száraz leveleket aztán vagy egészben, vagy szétmorzsolva jól zárható üvegekbe tesszük, és kész.
  • Aki nem akar a szárítással bajlódni, le is fagyaszthatja kedvenc fűszernövényeit: a megmosott, megszárított leveleket egyszerűen bezacskózzuk, vagy leturmixoljuk, és a masszát egyben lefagyasztjuk. Főzéskor aztán a megfelelő méretű darabot csak letörjük a tömbből.
  • Eleve ki is porciózhatjuk, ha jégkockatartóban kevés vízzel fagyasztjuk le (akár leveles, akár darált változatban), majd az elkészült kockákat zacskókban tároljuk tovább a fagyasztóban. Persze, feliratozva, mert kis idő múlva egyik zöld kocka olyan, mint a másik…
  • A jégkockatartós fagyasztást csinálhatjuk olívaolajjal vagy olvasztott vajjal is – ki mit szokott főzéskor, sütéskor használni. Szép is, finom is.
  • Még ajándéknak is szép lehet :)
    Akár ajándéknak is kiváló, ha a fűszereket olajban vagy ecetben rakjuk el. Többféle is kerülhet egy üvegbe, kis fokhagymával, chilipaprikával megbolondítva pl. isteni salátaönteteket készíthetünk majd belőlük.
  • A friss fűszerlevelekből ízes-illatos fűszersót vagy –cukrot is gyárthatunk. Ez utóbbiba kerülhet pl. levendula, menta, zsálya. Össze is darálhatjuk, de darabosan is jó. Akárcsak az olajnál és az ecetnél, itt is szépen összeérnek az ízek, akár darabosan hagyjuk, akár ledaráljuk a sót/cukrot a fűszerekkel.
  • Néhány fűszernövény - pl. rozmaring, kakukkfű, levendula - kis adagokban persze akár folyamatosan frissen is szüretelhető még télen is, de nem baj, ha ezekből is tartalékolunk.
Forrás és fotók: kapanyel.reblog.hu

Megosztás

Kapcsolódó cikkek

További híreink

Marihuánától beállt sertések húsát szolgálják fel luxus éttermekben

2024.07.07.

A sertéseknek adott indiai kender pozitív hatással van a hangulatukra és növeli a testtömeg-gyarapodást. Emellett húsuknak kiváló íze van. Mennyi igaz ebből? Áttekintjük a gazdák beszámolóit és a tudományos kutatásokat.

Tükrök, zene és kefék: Mi nyugtatja leginkább a teheneket?

2024.07.07.

Különböző környezetgazdagítási módszerekkel foglalkozunk. Melyik a leghatékonyabb? Country zene, hangoskönyvek, tükrök, képek vagy kefék és vakarózók?

Módosul a tenyészbika tenyésztésbe állítását segítő de minimis támogatás

2024.07.06.

Változnak a szabályok, módosul a tenyészbika tenyésztésbe állítását segítő de minimis támogatás.

Modern feudalizmust hozhat az agráradatok kezelése? 

2024.07.06.

A modernizálódó mezőgazdaságban új ágazatként jelentek meg a precíziós gazdálkodásra és az ennek kiszolgálására létrehozott eszköz- és programrendszerek.

Takács András Péter beszélt a növényvédelem aktuális témáiról

2024.07.06.

Takács András Péter beszélt a növényvédelem aktuális témáiról és a keszthelyi Georgikon Campus tevékenységéről.

Válaszok kellenek arról, hol tart a magyar agrárdigitalizáció

2024.07.05.

Tanulmány készül annak érdekében, hogy az Európai Unió tagállamai pontosabban lássák, hol tart a mezőgazdaság digitalizációja

Partnerhírek
Partner

Az LG repcehibridek a magyar körülmények között a lehető legmagasabb termést produkálják

2024.07.01.

Európa első számú repcehibridjével, az LG Ambassadorral, valamint egy új, ígéretes hibriddel, az LG Armadaval készül az új szezonra a Limagrain Hungária Kft. Szijártó Bálintot, a vállalat cégvezetőjét a Magro.hu kérdezte, aki többek között arról is beszélt, hogyan látja a repcetermesztés jövőjét Magyarországon.

Partner

Minden, amit a gyümölcsösök lombtrágyázásáról tudni kell - fókuszban az alma

2024.07.01.

A gyümölcsösökben az új trágyázási időszak mindig ősszel és kora tavasszal, a talajon keresztüli fenntartó trágyázással indul. Később, a nyár folyamán viszont kulcsszerephez jut a lombon keresztüli tápanyag-utánpótlás. Bár a gyümölcsösök fenntartó trágyázásához sem nélkülözhetők a talajvizsgálatok, de a termő gyümölcsösök esetén döntő jelentőségű a lombanalízis, amit rendszeresen el kell elvégezni. Az árutermő ültetvények költségtényezői között a tápelem-analízis nem olyan jelentős tétel, amit érdemes lenne megspórolni, különös tekintettel az így nyerhető tápláltsági állapotra. Az információ értékét, használhatóságát növeli, ha a mintavétel időben és szakszerűen történik, valamint az évenkénti mintaterek következetesen azonosak, sőt a talaj- és levélmintavételi egységek egymással beazonosíthatók, fedik egymást.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
Solis 50 RX kabinos 12fokozat
Bács-Kiskun, Kecskemét

Solis 50 RX kabinos 12fokozat

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!
Kiemelt
Goldoni S 80 plus fülkés traktor
Bács-Kiskun, Kecskemét

Goldoni S 80 plus fülkés traktor

Hitelesített telefonszám

12 000 000 HUF

+ áfa
Hirdetésfeladás