Az állattenyésztőknek a legnagyobb problémát jelenleg az okozza, hogy a nagy élelmiszerinfláció miatt 15-20 százalékkal csökkent a fogyasztás - mondta Kulik Zoltán, a Vitafort Zrt. vezérigazgatója a Portfolio Agrárium 2024 Konferencián. A szakember szerint az elmúlt 4 hónapban az ágazatban nem voltak kiugró hullámvölgyek itthon, ám nem mondható el ugyanez a növénytermesztésről, ahol a helyzet most nagyon rossz. Arról beszélt, hogy a cégeknek Európán kívülre is gondolniuk kell, a hazai piac ugyanis kezd beszűkülni, ezért érdemes a távolabbi exportpiacokra is megpróbálni eljuttatni a termékeket.

A költségszerkezetet tekintve az elmúlt négy hónapban semmilyen kiemelkedő változás nem történt az állattenyésztésben Magyarországon, ám nem mondható el ugyanez a növénytermesztésről, ahol jelenleg áll a piac, és elképesztően negatív a helyzet - hangsúlyozta Kulik Zoltán az Agrárszektor beszámolója szerint. Ugyan a makrogazdaság is borús, de az élelmiszerinfláció csökkenése mindenképp pozitívumnak tekinthető - emelte ki. Öröm az ürömben, hogy mindezzel párosult egy zuhanó kereslet, valamint vásárlóerő, a fogyasztás 15-20 százalékkal csökkent. 

Kulik Zoltán, a Vitafort Zrt. vezérigazgatója beszélt róla, hogy az elmúlt 4 hónapban a takarmányágazatban nem voltak kiugró hullámvölgyek itthon - Fotó: FB, Archív

Most lehet számolni a takarmány költségét

Az biztos, hogy az állattenyésztők költségei most abszolút kalkulálhatók, az elmúlt 10-15 évben nem volt ilyen. Az elmúlt négy hónapban sem a takarmány szintjén, sem pedig az önköltségben nem voltak változások vagy hullámvölgyek, ez pedig mindenképp örvendetes. A felvásárlási árakban voltak kilengések, de jelenleg a tej az, amiért szorítani kell, mert most nagyon az önköltség környékén mozognak az árak.

Kulik Zoltán szerint abból a szempontból egy nyugodtabb évvel számolhatunk, hogy az inflációról, a toxinokról, a hitelkamatokról és az energiaárakról már nem kell beszélnünk. Ugyanakkor nagy veszélyt jelenleg a fogyasztás csökkenése, valamint a logisztikai növekedés - fogalmazott.

https://www.youtube.com/watch?v=R6pnRijRNzs
Dabas TV - Beszélgetés Kulik Zoltánnal, a Vitafort Zrt. vezérigazgatójával - 2024. január 24.

Európa versenyképessége beszűkül, a takarmányipara 5-6 százalékkal csökken, így mindenképp el kell kezdenie a cégeknek Európán kívül is gondolkodni. Nem egy termékben kell tervezni, hanem csomagban, illetve tudástranszferben. Nincs olyan termék a palettán, amit ne tudnánk becsomagolni és közösen eljuttatni az exportpiacokra. Arra sarkallok mindenkit, hogy próbáljunk meg a komfortzónánkból kicsit kitekinteni, és Európán kívül is gondolkozni - mondta.

Megosztás

További híreink

Már csak néhány napig lehet szavazni a 2024-es Év Szaktanácsadója címre

2024.07.02.

Az Agrárminisztérium és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara idén is keresi az Év Szaktanácsadóját. A cím odaítélésének első lépése a jelöléssel kezdődött.

Bővül a cseh és magyar szövetség: együttműködési megállapodást kötött az Agrofert és a Széchenyi István Egyetem

2024.07.02.

A Széchenyi István Egyetem stratégiai partnerségi együttműködési megállapodást kötött az Agrofert, a.s. vállalattal Csehország fővárosában, Prágában, a cégcsoport székhelyén.

Megnövelték a Gazdahitel költségvetését Romániában

2024.07.02.

Bővül a romániai Gazdahitel kerete: az eredetileg megszabott 815,5 millió lejről (65 milliárd 200 millió forint)  646 millió lejjel 1461,5 millió lejre, mintegy 116 milliárd 920 millió forintnyira nő a program költségvetése.

Partner

Az LG repcehibridek a magyar körülmények között a lehető legmagasabb termést produkálják

2024.07.01.

Európa első számú repcehibridjével, az LG Ambassadorral, valamint egy új, ígéretes hibriddel, az LG Armadaval készül az új szezonra a Limagrain Hungária Kft. Szijártó Bálintot, a vállalat cégvezetőjét a Magro.hu kérdezte, aki többek között arról is beszélt, hogyan látja a repcetermesztés jövőjét Magyarországon.

Ősztől indul a gyümölcs- és zöldségfeldolgozó szakmérnök és szaktanácsadó szakirányú továbbképzés, még lehet jelentkezni

2024.07.01.

Ősztől indul a gyümölcs- és zöldségfeldolgozó szakmérnök és szaktanácsadó szakirányú továbbképzés a MATE oktatási rendszerében, még lehet jelentkezni.

Tovább csökkent tavaly a termőföld-eladások száma, az árak viszont nőttek

2024.07.01.

Az országos forgalom közel kétharmadát adó szántó művelési ágat külön vizsgálva 5,3%-kal nőtt tavaly a forgalom, a NAV szűrt, előzetes adatbázisa szerint nagyjából 24,9 ezer hektár volt az eladott szántóterület mérete 2023-ban.

Partnerhírek
Partner

Az LG repcehibridek a magyar körülmények között a lehető legmagasabb termést produkálják

2024.07.01.

Európa első számú repcehibridjével, az LG Ambassadorral, valamint egy új, ígéretes hibriddel, az LG Armadaval készül az új szezonra a Limagrain Hungária Kft. Szijártó Bálintot, a vállalat cégvezetőjét a Magro.hu kérdezte, aki többek között arról is beszélt, hogyan látja a repcetermesztés jövőjét Magyarországon.

Partner

Minden, amit a gyümölcsösök lombtrágyázásáról tudni kell - fókuszban az alma

2024.07.01.

A gyümölcsösökben az új trágyázási időszak mindig ősszel és kora tavasszal, a talajon keresztüli fenntartó trágyázással indul. Később, a nyár folyamán viszont kulcsszerephez jut a lombon keresztüli tápanyag-utánpótlás. Bár a gyümölcsösök fenntartó trágyázásához sem nélkülözhetők a talajvizsgálatok, de a termő gyümölcsösök esetén döntő jelentőségű a lombanalízis, amit rendszeresen el kell elvégezni. Az árutermő ültetvények költségtényezői között a tápelem-analízis nem olyan jelentős tétel, amit érdemes lenne megspórolni, különös tekintettel az így nyerhető tápláltsági állapotra. Az információ értékét, használhatóságát növeli, ha a mintavétel időben és szakszerűen történik, valamint az évenkénti mintaterek következetesen azonosak, sőt a talaj- és levélmintavételi egységek egymással beazonosíthatók, fedik egymást.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Hirdetésfeladás