Hirdetés
Idén is megünnepeltük a baromfikat!
Hirdetés
2006 és 2011 között tovább nehezítette a termelők helyzetét, hogy jelentősen megnőtt a villamosenergia, a földgáz és a gázolaj ára is, így még drágább lett a baromfihús előállítása. Ugyan a negatív befolyásoló tényezők mellett emelkedett a baromfihús felvásárlási ára, de a termelőknek még ez sem fedezte a plusz kiadásait. Az élő csirke felvásárlási ára például 45, az élő pulykáé 40 százalékkal emelkedett az említett időszakban.
Először 2010-ben fordult meg többek fejében (talán pont az említett nehézségek miatt), hogy legyen egy nap, amikor mindenki a baromfiágazatra, az abban dolgozókra figyel és értékeli a munkájukat. A kezdeményezés 2014-re ért odáig, hogy megtartották az első Baromfi Világnapot, azóta pedig évente egyszer megrendezésre kerül, hagyományként.
A világnapot egyébként a Baromfi Termék Tanács kezdeményezte, de később már európai szervezetek is támogatták a világnapot.
A világnap és/vagy a kedvezőbb piaci történések hatására az utóbbi években fokozatosan csökkenni kezdett a baromfihús fogyasztói ára. 2013-ban 805 forint volt kilónként, 2015-re 792 forintra csökkent le a baromfihús ára.
Az árak csökkenésével a fogyasztás is emelkedett, viszont ez tavaly megállt. Ez annak köszönhető, hogy a sertéshús áfája 5 százalékra csökkent, így ahhoz olcsóbban hozzá lehet már jutni, mint a baromfihúshoz. Ennek tükrében a baromfitenyésztők egyenlő bánásmódot kérnek és ők is áfacsökkentést szeretnének elérni. Ettől függetlenül a felnőtt lakosság 93 százaléka még mindig azt mondja, szívesen fogyaszt baromfihúst, akár heti 2-3 alkalommal is.
Témák a cikkben
Kapcsolódó cikkek
Hirdetés
További híreink
Legújabb hirdetések
Hirdetés
Hirdetés
Az LG repcehibridek a magyar körülmények között a lehető legmagasabb termést produkálják
Európa első számú repcehibridjével, az LG Ambassadorral, valamint egy új, ígéretes hibriddel, az LG Armadaval készül az új szezonra a Limagrain Hungária Kft. Szijártó Bálintot, a vállalat cégvezetőjét a Magro.hu kérdezte, aki többek között arról is beszélt, hogyan látja a repcetermesztés jövőjét Magyarországon.
Minden, amit a gyümölcsösök lombtrágyázásáról tudni kell - fókuszban az alma
A gyümölcsösökben az új trágyázási időszak mindig ősszel és kora tavasszal, a talajon keresztüli fenntartó trágyázással indul. Később, a nyár folyamán viszont kulcsszerephez jut a lombon keresztüli tápanyag-utánpótlás. Bár a gyümölcsösök fenntartó trágyázásához sem nélkülözhetők a talajvizsgálatok, de a termő gyümölcsösök esetén döntő jelentőségű a lombanalízis, amit rendszeresen el kell elvégezni. Az árutermő ültetvények költségtényezői között a tápelem-analízis nem olyan jelentős tétel, amit érdemes lenne megspórolni, különös tekintettel az így nyerhető tápláltsági állapotra. Az információ értékét, használhatóságát növeli, ha a mintavétel időben és szakszerűen történik, valamint az évenkénti mintaterek következetesen azonosak, sőt a talaj- és levélmintavételi egységek egymással beazonosíthatók, fedik egymást.
Hirdetés
Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!
MédiaajánlatSolis 50 RX kabinos 12fokozat
Goldoni S 80 plus fülkés traktor
12 000 000 HUF
+ áfaHirdetés
Hirdetés